Tarina kilpirauhasesta

Täällä vietetään toista perättäistä lepopäivää, joita ei pitänyt tässä kohtaa olla, mutta nyt on. Jalkatreenin sijaan eilen vetelin särkypillereitä. On nääs se aika kuukaudesta. :D Tässä kun on kärsinyt yhtä sun toista viime aikoina ja kun jätin jossain kohtaa ottamatta särkylääkkeet migreeneihinkin, koitin olla niin sissi, etten ottaisi ollenkaan näihinkään kipuihin. No jokusen tunnin kestin ja sitten mentiin jo tajunnan rajamailla ja oli pakko luovuttaa. Järjetöntä kipua! Tuo oli maanantaina. Eilen sai ottaa pillereitä myöskin, useamman kerran, eikä meinaa edes tehota. Tänään on edelleen kipuja, joskaan ei enää ihan särkylääkettä vaativaa kipua, mutta sitten taas pilleripöhnä on ihan makoisa. Eli päässä humisee ja väsyttää niin jumalattoman kovin. On se taas kiva olla nainen, jeejee. :D

Tämä asia liittyy myös osittain tämän päivän postaukseeni, jossa voisin vihdoin vähän raottaa niitä taannoisia verikoetuloksia, että mistä oikein oli kyse. Täällä on paljon ehditty asiaa miettiä ja viimeisimmät tapahtumat ovat nyt yhdistäneet ne viimeisimmätkin pisteet.

Aloitetaan sen verran alusta, että kerrotaan pohjat sille asialle, mistä tässä on kyse, kun moni ei ole ollut mukana ihan koko matkaa. Eli lopputalvella/keväällä elin hyvin stressaavan ajanjakson, mikä huipentui sitäkin stressaavampaan viikkoon. Tuon viikon aikana ruoka ei maistunut, mutta sitten taas liikunta maistui sitäkin enemmän, etenkin pitkät kävelylenkit. Ne olivat silloin tärkeä henkireikä. Samaan aikaan olin muutenkin ollut jo jonkin aikaa pienillä miinuskaloreilla talven plussien jälkeen, sekä myös rautakuuri oli loppunut, eli sellainenkin vajaus oli samaan aikaan päällä. Tästä voi jokainen päätellä millaisessa totaalisessa stressitilassa keho on ollut.

Kun viikko loppui, pidin yhden lepopäivän ja siitä seuraavissa treeneissä oli syke välittömästi tipahtanut jopa parikymmentä pykälää. Sekä maksimisyke, että keskisyke. Ja se ei sieltä enää koskaan noussut. Pikkuhiljaa tuli yhtä sun toista ongelmaa, joista suurin osa vaivaa yhä edelleen, ja näistä voisin mainita mm. seuraavat:

– Se sykkeen tipahtaminen
– Epäsäännölliset menkat
– Vatsa ei toimi ilman jättiannosta (1000mg-1200mg) magnesiumia, mikä johtikin lopulta yliannostukseen
– Keho ei toimi laisinkaan niin kuin kuuluisi, toisin sanoen en tunne sitä enää ollenkaan
– Olen menettänyt lihasmassaa
– Kädet ja jalat on jatkuvasti kylmät, tarvitsee villasukat ja talvihanskat kesälläkin
– PMS -oireista tuli pahimmillaan ihan järkyttävät ja kesto saattaa olla jopa kaksi viikkoa
– Tukka lähtee tuppoina päästä
– Iho on huono
– Järjettömiä väsymyskohtauksia
– Turvotukset etenkin sormissa, kasvoissa, kaulalla
– Erilaisia mielialan ongelmia
– Muistiongelmat
– Keskittymiskyvyn puute

Sanoin sitä jo keväällä, että hormonit meni satavarmasti sekaisin. Ja näinhän nämä kaikki viittasivatkin kilpirauhasen vajaatoimintaan. Toivoin tilanteen tasoittuvan itsekseen ajan myötä, kun pääsi normaaliin ruokarytmiin, kaloreihin ja treeneihin kiinni. Näin ei kuitenkaan käynyt. Näin ulkomailla asuessa kynnys lähteä selvittelemään tällaista asiaa on kuitenkin normaalia suurempi, varsinkin kun täällä ei tuota kilpirauhasongelmaa tunnusteta lähellekään niin hyvin kuin Suomessa. Ja sehän on Suomessakin huonolla tolalla. En siis jaksanut lähteä taistelemaan, vaan koitin edelleen kroppaa kuunnellen elää ja olla, jotta se voisi itsekseen korjaantua. Vaan se tuntui menevän koko ajan pahemmaksi; menkoista tuli aina vain omituisemmat ja harvemmat ja tukkaakin lähtee koko ajan enemmän.

Ja sitten iski migreenit. Hirveitä kohtauksia, joiden vuoksi päädyin sairaalaan. Siellä otettiin verikokeita ja yksi niistä oli TSH. Se näytti 7.47. Eli ihan todella korkea ja kunnolla ulkona asteikolta. Mutta koska muut arvot olivat normaaleja ja asutaan tällaisessa maassa, jossa kilpirauhasasiat ovat sellaisia kuin ovat, tuo ei lääkärin mielestä vaatinut mitään toimenpiteitä. Ainoastaan kontrolliverikokeet kolmen kuukauden päähän. Itse lähdin asiaa kuitenkin vähän ajamaan omalla lääkärilläni, koska oireet ovat olleet niin selkeät, ja vielä marraskuussa viime vuonna TSH oli 1.25. Silloin ei ollut mitään oireitakaan. Otettiinkin nyt pyynnöstäni kyseinen arvo (ja pari muuta kilpirauhasarvoa) uudelleen. Totaaliseksi yllätykseksi TSH oli laskenut lukemaan 1.02. Muutkin arvot viitteissä. Minut julistettiin terveeksi. Vaan jatkoin asiani ajamista, koska oireilin niin kovin. Verikokeita otettiin iso määrä, mutta mitään kovin kummallista niistä ei ilmennyt.

Tässä vaiheessa sain eräältä lukijaltani sähköpostia, jossa hän vihjasi niistä kilpirauhasarvoista, joita normaalit verikokeet eivät näytä. Terveisiä sinne Suville ja kiitos tosiaan vihjauksesta! ;) Tiesin asian entuudestaan, koska olin Kaisa Jaakkolan kirjaa lukenut, mutta jostain syystä olin sen nakannut mielestäni. Tästä sähköpostista innostuneena aloin tutkia asiaa, että miten saisin itsekin testattua tuon kaiken. Suomessa kyseisistä testeistä vastaa MDD Terveyspalvelut Oy. Täältä löytyi kuin löytyikin vastaava, samaa puljua, Genova Diagnostics. Suomessa tuo ilmeisesti toimii niin, että lääkäri voi tilata tuolta kattavampia testipaketteja kun potilas niitä kaipaa (potilas maksaa). Täällä onnistui tilaaminen ihan yksityishenkilönäkin. Jonkin aikaa kyllä mietittiin asiaa, sillä mitään ilmaista touhua tuo ei suinkaan ole. Mutta jos se johtaisi siihen, että tulisin kuntoon, niin ehdottamasti se olisi sen arvoista. Kyllä terveyteen kannattaa aina sijoittaa! Tilasin siis koko kilpirauhaspaketin, en kyseisen sivuston kautta, vaan toista kautta, jotta sain sen yksityishenkilönä itselleni. Samasta paikasta se silti tuli.

Kotiini saapui testipaketti neuloineen ja putkiloineen, eli täydellisine verikonäytteenottopaketteineen. Sitten piti enää löytää joku, joka sen veren multa ottaisi. :D Tämä onnistui onneksi ihan paikallisessa terveyskeskuksessa. Lääkärinihän tuki tätä testiä muutenkin, hänestäkin tämä olisi hyvä selvittää. Menin paketin kanssa verinäytteen ottajalle ja hän luki mukana tulleet ohjeet ja otti veren ja antoi sen takaisin minulle. Oltiin tilattu kuriiripalvelu se noutamaan. He eivät kuitenkaan osanneet sanoa aikaa, vaan se oli mitä tahansa monen tunnin aikaikkunan sisällä. Siispä vereni pääsi meidän jääkaappiin oottelemaan noutoa. Ei olekaan ennen ollut verta jääkaapissa, ei omaa eikä kenenkään toisenkaan. :D Lopulta kuriiri tuli ja vei vereni kohti Genova Diagnosticsia ja ei auttanut kuin ootella tuloksia. Sanottiin, että 8-18 päivää. Kesti vain kuusi, kun sain tulokset sähköpostiini (jonne ne olin pyytänyt).

Tuloksia en tässä julkista, koska olen oppinut hieman varovaisemmaksi. ;) Mutta optimialueen ulkopuolella oli kolme arvoa. Lopussa luki lausunto, jossa todettiin, että kilpirauhasen vajaatoiminta on todennäköinen. Oireethan sen lopulta ratkaisevat. Ja kyllä, niissä viitearvoissa ne oli tälläkin kertaa. Siitä tämä paikka onkin kiva, kun se ei sokeasti katso niitä perkeleen viitearvoja! Erikseen on olemassa niidenkin arvojen sisällä alue, joka kuuluu optimialueelle, jonka ulkopuolella tosiaan oli osa omista arvoistani. Ehkä suurinta hämmennystä itselleni aiheutti taas TSH. Sen voin toki tälläkin kertaa julkistaa ja sehän näytti nyt sitten 2.5. Eli ihan tosissaan heittelee aivan kunnolla. Tämä kaikki aiheutti hieman sulattelua ja tutkimista, että viittaako tuollainen heittely edes kilpirauhasvaivoihin ollenkaan. Ja toiseksi, en vain yksinkertaisesti löytänyt täältä lääkäriä, jonka kanssa voisin asiasta edes keskustella. Kaukana ovat ne, joille tahtoisi mennä ja lisäksi todella kalliita käyntejä muutenkin. Loput kilpirauhasystävälliset tahot on sitten vain ravintopuolen terapeutteja, eikä ne tässä kohtaa kiinnostaneet.

Mutta tässä on omat googlettelut ja viimeaikaiset tapahtumat tuottaneet tosiaan tulosta sen verran, että päätin, että katsotaan taas, jos meneekin ohi. Nimittäin onnistuin yhdistämään tähän touhuun migreenit ja sen kahvin, pääasiassa sen todennäköisen kahviallergian.

Kun hiljattain hoksasin, että migreenini saattaa kahvi/kofeiini laukaista, luin ensimmäistä kertaa tuosta allergiasta. Löysin netistä monia tekstejä asiasta ja löysin monia kaltaisiani, jotka saavat samanlaisen reaktion kahvista. Mulla siihen kuuluu mm. mielialamuutokset (hyperiloisesta erittäin räjähdysherkäksi), täplät näkökentässä, tajunnan menetyksen fiilis, verensokerin lasku, järjetön hikoilu, huomattavasti nopeampi sydämensyke, naaman osittainen puutuminen, huimaus, tärinä, heti kahvin juomisen jälkeen tullut järjetön väsymys (jonka vuoksi nukahtaa) jne. Oireet johtuvat siitä, että allergikon keho ei pysty yksinkertaisesti käyttämään kofeiinia niin kuin pitäisi. Keho suorastaan myrkyttyy. Nämä oireet on mulla olleet aina, enemmän tai vähemmän, mutta peittyivät jonnekin kun kahvia alkoi vain juoda mieheni tapaamisen myötä huomattavasti enemmän. Ja huomattavasti vahvempaa.. Näin kofeiiniallergiassa yleensä myös käy, että siihen kehittää samaan aikaan sekä sietokyvyn, että allergian. Siksi sitä ei helposti huomaa. Itsehän olen pääasiassa juonut kahdeksan kuppia päivässä, kunnon VAHVAA kahvia. Nyt kun sitäkin ilman oli jonkin aikaa migreenin vuoksi ja välillä koitti palautella, nuo oireet iskivät aina voimalla taas pitkästä aikaa, eikä keho enää tottunut millään muutamassa päivässäkään. Ja migreeneitähän senkun tuli. Kunnes lopetin koko kahvin. Ja sittenhän opin tästä allergiasta. Sellaisen voi kuka tahansa tosiaan saada, missä vaiheessa elämäänsä tahansa. En tiedä onko mulla ollut se aina. Onhan se mahdollista, kun niin huonosti olen kahvia aina sietänyt. Olen ajatellut vain olleeni kofeiiniherkkä. Ilmeisesti olin jotain vieläkin enemmän..

Tästä päästäänkin nyt näihin menkkoihin, jotka myös oleellisesti liittyvät tarinaan. Anteeksi miehet! :D Mulla hypähti joskus jokunen vuosi sitten kierto pitkäksi. Se oli säännöllinen, mutta pitkä. Viisi viikkoa ja kolme päivää. Se oli aina tasan tämä. Kunnes sitten kevään stressijakson myötä meni ihan sekaisin. Nyt näitä menkkoja edeltävät menkat olivat kuukauden myöhässä ja kun tulivat, olivat ne sellaiset, etten niitä edes heti tajunnut menkoiksi. Eli kaikkea muuta kuin normaalit. Noiden alkamisesta tuli kuitenkin näiden alkamisajankohtaan kuluneeksi PÄIVÄLLEEN NELJÄ VIIKKOA. Voisiko kierto olla normaalimpi?! Lisäksi tiesin ennakko-oireista näitä odottaa, pitkästä, pitkästä aikaa oli kaikki oireet kohdillaan. Ilman hirveitä PMS -kiukkuoireita kuitenkaan! Itkin kyllä siinä pari päivää ennen kuin alkoivat, koska sukassani oli reikä. :D Hah. Parasta! Koin myös ruokahimoja, sekä ruumiinlämpöni nousi ennen menkkoja viideksi päiväksi lukemaan 37.1°C, kunnes tipahti sieltä normaaliin (n.36.5°C) ja siitä meni muutama tunti, kun menkat alkoivat. Aivan kuten joskus ennen. Ja nyt on kipua ja kaikkea sitä, mitä mulla normaalisti on. Kaikkea, mitä ei ole ollut oikeasti ihan valtavan pitkään aikaan! Tästä aloinkin miettiä, että mitä tässä on nyt tehty sitten toisin.

Ja kahvi on ainoa asia, mikä on tehty selkeästi toisin. Migreeneiden alkamisesta (pari kuukautta) on kahvi ollut enemmän tai vähemmän poissa, mitä ei ole tapahtunut oikeasti ikinä ennen tätä. Aloin tutkia netistä kahvin/kofeiinin tai kahvi-/kofeiiniallergian vaikutuksesta kuukautiskiertoon ja lopulta vaikutuksia kilpirauhaseen. Ja hemmetti, näistä asioista löytyy jos jonkinlaisia yhteyksiä! Siis ensinnäkin jo liiallinen kofeiinimäärä saattaa vaikuttaa ei-niin-positiivisesti kilpirauhasen toimintaan ihan kenellä tahansa, oli sitten kofeiiniherkkä tai ei. Toiseksi mikä tahansa allergia/yliherkkyys, josta et piittaa, nostaa tietysti kehossa stressitasoja. Ns. stressihormoni kortisoli nousee, kun ihminen kokee stressiä (oli se sitten fyysistä tai psyykkistä). Ja tämä taas sekoittaa kilpirauhasen toimintaa! Jos miettii, että olen tässä käyttänyt valtaisia kofeiinimääriä useamman vuoden jo, vaikka se ei ole ollut minulle sopivaa, niin kehonihan on ollut stressissä koko ajan. Kun siihen lisää päälle tämän stressijakson, jonka koin keväällä, mulla on kehossani ollut varmasti ihan tajuton sota meneillään. Kortisoli on riehunut aivan tajuttomasti. Äärimmäinen henkinen stressi, suuret liikuntamäärät (eli fyysinen stressi), etenkin pitkäkestoiset aerobiset (aiheuttavat aina kortisolitason nousua), liian vähät syömiset, raudanpuute (eli siinä taas lisästressiä elimistölle) jne.. Silloin se kaikki meni ilmeisestikin yli niin että pamahti ja kilpirauhanen alkoi oireilla. Ja tietämättäni olen jatkanut samaisen stressin aiheuttamista koko tämän ajan juomalla kahvia. Keho reppana, ei ole saanut levätä laisinkaan!

Normaalia korkeampi kortisolitaso selittäisi myös kehoni tämänhetkisen ulkonäön (löysä). Lisäksi googletus toi vahvistuksen sille, miksi olen lihasta menettänyt aika paljonkin ja miksi en kykene enää kasvattamaan lihasta. Kortisolihan on katabolinen hormoni, joka mm. estää lihaskasvua ja etenkin pitkällä stressijaksolla se jopa tuhoaa lihaksia. Tämän vuoksi myös suositellaan, että treenit pitäisi pitää siinä noin tunnissa. Sen jälkeen alkaa kortisolia erittyä ja treenistä tulee kuluttavaa enemmän kuin kehittävää.

On ehkä eniten tyhmää, että olen tässä treenannut ties kuinka pitkään hieman turhaan. Edistystä ei tosiaan ole peilissä näkynyt enää pitkiin aikoihin, päinvastoin. No nyt sillekin löytyi syy. Mieluummin myöhään, kuin että en olisi keksinyt tätä ollenkaan missään kohtaa. Olisin jatkanut treenejäni edistymättä. Nyt on edes mahdollisuus. Mahdollisuus saada oma kroppa takaisin ja kehittyäkin ehkä joskus taas. Tämän tajuttuani tulen tekemään muutoksia treeneihini. En vielä täysin tiedä miten, mietinnän alla on. Jossain kohtaa sitten. Jos tämä kahvi nyt tosiaan oli mulle allergiaa aiheuttava, oli se suuri stressi keholleni ja nyt se on poissa. Kofeiinihan on myös jo itsessäänkin kortisolitasoja nostattava (suurissa määrin nautittuna) ihan kenellä tahansa henkilöllä. Samoin vältän mielelläni edelleen kaikkea sellaista, mistä kehoni ei tykkää, kuten esimerkiksi ne viljat pysyy poissa, ja soijaakin syödään vain maltilla, kuten tähänkin asti. Sillä kaikki keholle sopimaton aiheuttaa sille stressiä. Tämä myös kaikille muillekin muistutuksena. Että ei se ole vain sun vatsasi kun turpoaa, josta päätät ehkä olla välittämättä, koska ei vain voi olla ilman sitä ja tätä. Kaikki vaikuttaa niin paljon laajemmalle kuin voisit kuvitella. Ja sitten voi käydä vaikka näin. Toivon, että kilpirauhanen tuosta rauhoittuu nyt itsellään, enkä tule tarvitsemaan lääkityksiä.

Jos nyt tosiaan ratkaisin tämän koko jättimäisen paletin, mikä on ollut selkeä ongelma jo melkein vuoden alusta, koko ajan pahentuen, kiitän migreeneitäni todella kovin ja koko sydämestäni.  Ilman niitä en oisi koskaan löytänyt tätä kaikkea infoa. Ehkä oisin lopulta päätynyt syömään kilpirauhaslääkkeitä, vaikka ongelmaan oisi ollut sellainenkin yksinkertainen ratkaisu, kuin kahvin juomisen lopettaminen. Vielä en uskalla hehkuttaa, että tämä olisi tässä.

Tällä hetkellä edellisestä migreenistä on aikaa kymmenen päivää. Se on yhtä monta päivää kuin edellisestä kahvistakin. Vasta ensi kuussa tiedetään menkkojen lopullinen tilanne. Ehkä se johtui jostain muusta, että tulivat nyt näin ohjekirjamaisesti. Ei voi vielä tietää. Peukut pystyssä.

Ja palkinnoksi kaikille niille, jotka jaksoi lukea tämänkin tekstin loppuun asti, loppuun kuva eilen paistamastani badass -banaanipannarista. :D

Huomenna koitetaan niitä jalkoja kuritella sitten treenin parissa! Aivan järjetön kyykkyhimo on.

42 vastausta artikkeliin ”Tarina kilpirauhasesta”

 • Tää on ihan ku jostain Housesta. Wow. Kunpa sun kärsimys olis nyt ohi. Tai kaikki alkais pikkuhiljaa sujua paremmin.

  • Mä en oo koskaan kattonut Housea. Pitäis kyllä. :D Uskon, että tykkäisin. ;) House on äijänä ihan mun tyylinen. :D
   Juu, nyt soisi toivoa, että tää ois tässä! Mutta ei vielä uskalla uskoa kuitenkaan. Sitten kun on kaksi viikkoa mennyt migreenittä niin sitten on ollut oikeasti pidempi tauko kun koskaan ennen. Tämmösiä taukoja on vielä ollut. Silloin kun en oo juonut kahvia..

  • Siin sarjassa on jotain, mikä häiritsee mua mutta House on kyllä ÄIJÄ! :D Mulla on ollu pari viime viikkoa aika kovia päänsäryn ja migreenin suhteen, taisin vahingossa ottaa sun kivut. Mutta älä pelkää, en mä niitä palauta. :D Toivon tottakai että saisit elämän normalisoitua.

  • Voi itku! :/ Sinnekö ne mun kipuni sitten menikin, apua.. :’) Mutta ei tosiaan palauttaa saa, anna jollekin tyhmyrille eteenpäin mieluummin! :D
   Oikeesti tietty peukut pystyssä, että helpottaisi!

 • Toivottavasti pärjäät kilpparisi kanssa ja palaudut entisellesi! Btw, en ole raaskinut sulle noista treenien kestoista mitään kommentoida, kun oon ajatellut, ettet kauheesti tykkää neuvoista ;).

  Keväällä muuten useammassakin blogissa ja nettisivulla puhuttiin fitness-(kisa)kulttuurista ja kilpparin vajaatoiminnasta. Olen jäänyt siihen käsitykseen, että se on noissa piireissä aika tavallistakin. En tiedä, oletko tätä blogipostausta nähnyt: http://infitnessandinhell.blogspot.fi/2013/02/metabolinen-tuho.html tai tätä http://juttafitness.blogspot.fi/2012/12/fit-tips-kilpirauhasen-vajaatoiminta.html . En tiedä sitten, kuinka yleinen se ongelma on väestössä noin keskimäärin.

  • Toivotaan kyllä! Ei tää tosiaan mulle itselleni ollut uutta tietoa tämä treenien kesto -asia. :) Aikoinani tein jopa parin tunnin punttitreenejä, ihan vaan siitä syystä että kehityin sillä parhaiten. Enää ei oo näin tapahtunut ja siksi nykyisellään treenit onkin max. 1:15. Kävelylenkit on asia erikseen, ne onkin päälle eikä kropalle ;), mutta en ole kyllä niitäkään superpitkiä tehnyt aikoihin. Varmasti teen jos tarve iskee. Tiedä sitten iskeekö semmosta tarvetta enää koskaan.

   Juu, tuo kilpirauhasjuttu on hyvin yleistä etenkin kisalavapuolella. Tuttuja tekstejä. Ja yleinen ongelma väestössä muutenkin. Ihmisiä ei vaan hoideta, ”koska ovat viitearvoissa ja täten terveitä”. Ja esimerkiksi Jaakkolan kilpirauhasvaivaa ei olisi koskaan saatu kiinni ilman tämän puljun testejä, jonka minäkin tein. Juuri sitä ei testata missään.

 • ”Itkin kyllä siinä pari päivää ennen kuin alkoivat, koska sukassani oli reikä.” Kiitos illan nauruista :DD

  Osaispa/jaksaispa itekki kuunnella kehoa noin tarkasti kuin sinä. Mullaki on vaikka mitä oireita ja kilpirauhasarvot seurannassa, tosin oon melko varma että kilpparista sitä vikaa löytyy. Ja nuo menkat, argh. E-pillereiden takia ovat olleet säännölliset, mutta lopetettuani ne, menivät ihan sekaisin. Nyt vuodetaan jo kolmatta viikkoa, v*tuttaa kieltämättä! :D

  • :DD Tää sukkajuttu oli kyllä ihan hirveetä draamaa! Mä ihan ittekin siinä ohessa ihmettelin, että miksi hemmetissä mä tätä parun?! :D

   Kyllä meitä kilpparivammasia on monia! Ja menkkavammasia sitten kanssa.. :D Mulla kävi samalla lailla e-pillereiden lopettamisen jälkeen aikoinaan, että ei enää olleet normaaleita nähneetkään. Tosin mulla se tarkoitti sitä, ettei tullut ollenkaan. :D Käynnisteltiin terolut -valmisteella ja sen jälkeen toimi itekseen. :) MUTTA ETTÄ KOLME VIIKKOA VUOTOA HYVÄÄ PÄIVÄÄ :D Ihan hirveetä! Mä uskon kyllä, että v*tuttaa :DD

 • Voi hitsi, olipas taas jännää luettavaa. Kovasti pidän peukkuja sille, että toi kahvi tosiaan selittäisi kaiken. Kaikki tosiaan vaikuttaa kaikkeen, eikä kaikki oo niin yksinkertaista kuin miltä vaikuttaa. Mutta asioilla on myös tapana selvitä. Tuliko jo liikaa kliseitä? ;D

  Hahahah. Toi pannari on kyllä ihan mahtava. Ihastelin sitä jo FB:n puolellakin, kun ton kuvan laitoit. Mahtavaa :D Ja sille itkeminen, että sukassa on reikä. Onhan se nyt ihan normaalia? Mä oon kerran itkenyt menkkahoureissani sille, että tiputin vahingossa lusikan lattialle. Jep. Ihanaa olla nainen :’)

  • Oikein kelpoja kliseitä! :D Siis mieti, jos KAIKEN selittää jokin sellainen asia, kuin KAHVI. Nyt on kyllä jännät paikat tämän asian suhteen.

   Pannari on kyllä niin badass! :’) Ja ihanaa, että sielläkin saadaan aikaan tommosta draamaa näin valtavista ja järkyttävistä, suuuuuren suurista asioista.. :’D

 • Jaksoin lukea loppuun! Mielenkiintoinen teksti. Itsekin on tullut jonkin verran tutkiskeltua noita kortisoli -ja kilpparijuttuja oman oireilun takia. Miinuskalorit, vähäinen uni, hirveät määrät aerobista liikuntaa ja työstressi eivät tosiaan ole pras mahdollinen yhdistelmä. Tuli kokeiltua. Mietin noita MDD:n testejäkin. Tulin kuitenkin lopulta siihen tulokseen, että katselen nyt, auttaako elämäntapojen muutos (lisää lepoa ja unta, lisää ravintoa ja liikunnan vähentäminen) oireisiin. Ja onhan se auttanut, vaikka kaikki oireet eivät olekaan poissa. Mutta suunta on parempaan! Elimistöllä on uskomaton kyky korjata itseään, kun sille vain antaa siihen mahdollisuuden.

  Tsemppiä sulle kovasti!

  • Pointsit sullekin, että jaksoit! Jee! :))
   Mä uskon kanssa kehon omaan kykyyn, kun sille antaa vain oikeat eväät siihen matkalle. Siihen pyritään nyt tosiaan täälläkin. Tsempit meille molemmille tällä matkalla! :)

 • Melkein tuli itku, kun luin tätä tekstiä! Itse olen kärsinyt, ties kuinka kauan, erilaisista kilpirauhasvaivoista tietämättäni. Vasta muutama viikko sitten pääsin kunnolliselle lääkärille (Vilho Ahola/ Mehiläinen Itäkeskus). Tällä hetkellä odotan MDD:ltä tuloksia saapuvaksi. Aikaisemmat verikokeet ovat tosiaan viitteiden sisäpuolella, mutta eivät todellakaan ole hyvät.

  Voimia! <3

  • Voi itku! :/ Nyt oot kyllä hyvissä käsissä, olen kuullut paljon hyvää kyseisestä herrasta! Toivottavasti MDD:n testeistä selviää sulle jotain sellaista, että pääsette korjaamaan asian ja saadaan sut kuntoon. Paljon voimia sinnekin siis! <3

 • Koita jaksaa. Olet mielessä.
  Tuo testi on mielenkiintonen. Voisi jopa itekin sen tehdä, tosin mietin onko siitä mitään hyötyä, koska lääkärit täällä eivät ainakaan noihin usko / luota.

  • Kiitosta Kaisa <3 Kyllä mä tällä hetkellä pärjään. Aina paremmin, jos tää mun aavistukseni kaikesta on oikea!
   Kyllä niitä lääkäreitä löytyy, jotka nämäkin testit ottaa huomioon. Mitään huuhaatahan näissä testeissä ei ole, eli ihan perustiedettä ovat. Ja jopa siellä sun kaupungissa on yksi lääkäri, josta olen kuullut hyvää kilpirauhasasioihin liittyen. ;)

  • Niiin! Ja toivottavasti tässä tosiaan oli ratkaisu kaikkiin noihin kummallisin ongelmiin ja migreeneihin. Peukut on pystyssä!

  • Kiitoksia itsellesi, että jaksoit ylipäätään lukea! :D Ja peukuista kanssa! :) Täällä on kyllä tällä hetkellä kaikki peukut joka ikisellä henkiselläkin tasolla pystyssä, että tää oisi nyt tässä kaiken tämmöisen osalta.. Pliispliispliis!

 • Wau!! WAU! Onneks olkoon näistä havainnoista ja päätelmistä! Komppaan ekaa kommentoija: olet niin House. :D

  Ja jumantsuikka, taas opin täältä jotain uutta: kahviallergia.. tai siis oothan puhunut siitä ennenkin, mutta joo, noi oireet vois kans täsmätä muhun. Oon lisäks saanu elämäni tähän asti ainoan paniikkikohtauksen (tai jotain sen kaltaista?!) tilanteessa jossa olin vedellyt viikon verran espressoa naamariin (ja okei, oli siinä muitakin stressitekijöitä kyllä).. kofeiini kuulemma saattaa edesauttaa sitäkin (ja ahdistusneisuutta, mikä on myös mun juttu).

  Ja voi hemmetti kun saisin yhden kaverin tajuamaan tuon kortisolin ja treenin perille menon yhteyden – ja tuon että se kahden tunnin treeni ei ole enää hyödyllinen. Ärh, pitääpä vinkata tää juttu sille.

  Ja hittolaine.. oon aina ajatellu et ei se haittaa jos maha vähän turpoilee, kestän sit vaan, mut välillä voi syödä/juoda mitä haluaa.. prkle, toi lause minkä kirjotit oli varmaan kopsattu mun blogista!?! :D Tunnen häpeää ja syyllisyyttä. Stressaan kroppaani prkle… kaiken tän mentaalisen stressaamisen lisäks. O.O Dammit Heidi näitten sun totuuksien laukomisen kanssa! :D

  • WAU kiitoksia! Ja ihanaa olla House :D Vaikka en hänestä paljoa tiedäkään, mutta se mitä tiiän miellyttää mua suuresti. :D Hemmetti, mun tarvii varmaan hankkia koko sarja.. Voisi olla kyllä ihan mun tyylinen. ;)

   En mäkään tosiaan ollut kahviallergiasta koskaan kuullutkaan ennen tätä, mutta näin se tietty vaan on, että mille tahansa voi heittäytyä allergiseksi. Paniikkikohtaukset liittyy hyvinkin tuohon myös. Itse koen myös semmosia inhottavia levottomia tunteita kahvin jälkeen, vähän sellainen pelokas friikki olo, että kohta joku tyyliin seisoo ikkunan takana, enkä melkein uskalla katsoa edes ulos. Hyi. Hirveetä kamaa se kahvi. :D

   Hahaa, kuin sitten sattuikin että oot moista miettinyt justiinsa blogissasi ilmeisesti :D KYLLÄ SE HAITTAA JOS SE VATSA TURPOILEE nii :DD Se on kuitenkin monesti merkki siitä, että keho ei ihan hirveän kovin kyseisestä tavarasta tykännyt, eli ei pysty käsittelemään sitä. Mutta tuskin se hirveän kamalaa on käyttää jotain tiettyä ruoka-ainetta harvoin, kuin että sitä käyttää joka päivä. Niin kuin tässä mun tapauksessani tuo kahvi. Joka päivä monta vuotta. Sanoisin, että voi keho reppana!

   Mut nyt ei nimenomaan kuulunut stressata hei. :D Älä ressaa! Relaa! Auttoko? :D

 • Mulle aina kaikki sanoo et oon outo ku en juo kahvia. Moni oikeesti sanoo sen vielä sillä äänensävyllä et kyllä ois tohon ikään mennes jo pitäny oppia kahvittelemaan. En käsitä mikä pakko kaikkien muka ois juua kahvia. Ite oon vaa tyytyväinen etten oo sitä ”myrkkyä” opetellu juomaan. Etenkin ku jatkuvasti kuulee kahvinjuojien kommentteja et millasia vierotusoireita tulee jos ei saa kahvia tarpeeks usein jne. Ja päälle vielä nää sun ongelmat jotka kahvi on aiheuttanu. Pysyn tästä eteenpäinkin erossa kahvista! ;)
  ps. erittäin hyviä ajatuksia siitä mitä kaikkea scheissea stressi aiheuttaakaan kropalle…

  • Suomi on kyllä semmonen kahvittelejoiden maa, siinä missä viinanjuojienkin maa, jossa on varmasti oudompaa olla käyttämättä näitä kuin että käyttää niitä. No mä sanon nyt molemmille ei ja juon vettä kummankin sijaan ja voin paremmin. ;)
   Suosittelen kanssa, ettet ryhdy kahvinjuojaksi. Ei kannata, jos ei sitä oo tähänkään mennessä koennut tarvitsevansa! :)
   p.s. Kiitos!

 • Kyllä tällaisen mielenkiintoisen tekstin jaksoi lukea loppuun! Toivottavasti migreenit nyt pysyvät poissa, ja kroppa muutenkin palautuu ennalleen! Tsemppiä!!

  • Jee kiitos Ninni! Toivotaan tosi kovin nyt! Ennätys migreenittömien päivien suhteen on menossa tällä hetkellä, eli jotain tässä tehdään ainakin oikein tällä hetkellä!

 • Olen häkeltynyt tästä tiedon määrästä! :) Badass-pannari tuli hyvänä loppukevennyksenä :D Mutta niinhän se on, että allergiseksi voi tulla mille tahansa milloin tahansa.

  • Tää on ollut taas tällaista aivomyrskyä kyllä, kun yksi asia johtaa toiseen ja se taas seuraavaan ja yhtäkkiä kaikki liittyy kaikkeen ja aivot räjähtää. :DD Tommoset oivaltamiset on kyllä parhaita asioita maailmassa!
   Mun mielestä ei pitäisi tulla koskaan allergiseksi millekään, mutta mua ei oikein kuunnella tässä asiassa.. Ihme touhua taas. :D

 • Toivon todella että tilanne helpottuu ja pääset taas ”omaksi itseksesi”.
  Ja kiitos myös erittäin informatiivisesta postauksesta !

 • Eräällä kaverilla on myös kilpirauhasen kanssa ongelmia ja sillä oli joitain noita samoja oireita. Se oli kipeäkin vielä muistaakseni pitkälle viime lukuvuotta. Tsemppiä asian kanssa kiitos, it was a good read!

  • Nämä on kyllä tosiaan ihan oppikirjakilpirauhasvaivoja. Se on kurjaa jos joutuu pitkään kamppailemaan niiden kanssa. :/ Omalla kohdallani toivon, että kun saan mahdollisesti korkeaa kortisolia alas ruokavalion ja muun tekemisen myötä, voi kilpirauhanen siitä rauhottua normaaliksi taas ihan itekseen. Peukut pystyssä, että nämä tuoreimmat merkit viittaa jo siihen suuntaan, että suunta on vahvasti oikea. :)

 • Mä oon nykyään melko huono kommentoimaan kun luen aina iphonella päivityksiä ja siinä se tuppaa aina kiukkuamaan noiden kirjaudu-osioiden kohdalla. :( Nytkin luin puhelimella, mutta oli kyllä pakko siirtyä koneelle kommentoimaan. :)

  Oon niin pitkään lukenut ja seurannut sun menemistä. Mun mielestä on todella, todella, ihailtavaa tuota sun kropan kuuntelua ja kuinka paljon teet researchia (mikä lie sana suomeksi :D). Oon itsekin jo monia kuukausia opetellut samaa taitoa, miettinyt miksi naama pukkaa näppyä kun äsken vielä oli hyvä jne. Mitä tästäkin on tullut? Mulla on paljon varmempi olo itsestäni, omasta menostani. Ihankuin tuntisin itseni ihan eri tavalla. :) Kiitos herätyksestä! <3

  Kommentin pointti tulee näin lopuksi. Toivottavasti näiden selvitysten jälkeen olosi paranee täysin, eikä lähde huonompaan suuntaan. Oot upee ja todellakin ansainnut ne ”terveet päivät” <3

  • Oooooo.. Kiitos Janina! <3 Tässä oli niin paljon kaikkea, mistä tulin iloiseksi. En osaa oikein edes muuta sanoa! Kiitos! Ja aivan mahtavaa, että sielläkin on tultu enempi tutuiksi itsensä kanssa.. Mieltä lämmittää niin kovasti nyt! <3

 • voihan vitalis, toivotaan että kaikki kääntyy suuntaan parempaan, onneksi sä olet niin reipas ja aktiivinen, että varmasti tapahtuu muutosta kun saa arvot kohdilleen(veriarvot siis) :)

 • Hei! Millä tavalla palautit verikokeen ulkomaille, käytitkö jotain kuljetusfirmaa tms? Kiitos jos vastaat! Saitko kilpirauhaseesi lääkityksen? Itsellä testi tilauksessa niin ajattelin kysyä joltain kokeneemmalta.

  • Heips! Minä asustelen Skotlannissa, joten tämä tuli hoidettua ihan maan sisällä täällä. :) Itselläni oli paketissa kyllä ohjeet kuljetusfirmaa myöten. Voisin vinkata sulle Kaisasta, joka jokin aika teki testin itsekin ja ihan siellä Suomessa. ;) Uskoisin, että auttaa kun kysyt. :)

   http://kaisaksal.blogspot.co.uk

   En lähtenyt hakemaan kilpirauhaseen lääkitystä, vaan koitan antaa kropan korjata itse itsensä, mm. tekemällä tältä kantilta fiksuja ruokavalintoja, olemalla stressaamatta ja aiheuttamalla keholle liikaa stressiä muutenkaan (liian pitkät treenit, kahvi, huonot yöunet jne.) ja ilokseni olen huomannut yhtä sun toista merkkiä siitä, että keho on selvästi paranemaan päin. Toivon, etten tule koskaan lääkkeitä tarvitsemaan.

   Tsempit sulle!

Kommentointi on suljettu.