Ryhtiliike

Kirjaimellisesti asiaa ryhdistä siis! Ihan vaan omastani kuitenkin. Se meinaan on painunut kumaraan, olkapäät ovat työntyneet eteen. Miksikö? Koska joka kerta kun koitan laittaa olkapäitä taakse ja selkää suoraan, multa loppuu happi. Sen lisäksi tuntuu verenkierto loppuvan siihen paikkaan. Eli kiristäääääähh.. Nyt vihdoin tämä on alkanut häiritä sen verran, että olen päättänyt tehdä asialle jotain. :D Eli sitä venyttelyä on taas ihan todelliseen tarpeeseen harrastettu! Siinä määrin tietysti, mitä pystyy, eli ei niskaa. Vieläkään. :D

Tähän liittyy taas jokin miljoona asiaa, enkä tiedä mistä aloitan. Aloitetaan vaikka niistä kireistä kaulan lihaksista, joista taannoin mainitsinkin. Olen niitä nyt itse hieronut useaan otteeseen. Oikealta puolelta löytyi ihan jäätävän kipeä triggerpiste. Siis itku melkein tulloo, kun sitä puristaa.

Siinä tätiä melkein itkuttaa. WAAAA.

Triggeri kun on, se ei satu pelkästään kohdasta jota puristan, vaan ihan menee kipua pitkin naamaa, silmän ympärillä, ohimossa, korvan seudulla. S**tanallista kipua. Yök. Ja waaa!

Tuollahan noita äxiä on ja punaisella merkitty kipualue, jonne säteilee. Lähde.

Semmonen jännä juttu tuon löytämisestä ja parin päivän puristelusta on seurannut, että ensimmäistä kertaa noin vuoteen on tuo epäkkään yläosa tuolla oikealla puolella RENTO. Siis se on ollut sellainen epämääräinen möllyskä, kova mötikkä. Ei oo enää. Tuntuu niin oudolle, kun se onkin pehmeä. :D Sen hieronta ei aiheuta enää mitään ihmeellisiä tuntemuksia minussa tai hierojassa. Eli tuo jumitus kaulassa on pitänyt sitä jumissa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Pisteen painelu ei enää aiheuta niin suurta tuskaa kuin ensimmäisillä kerroilla. Sattuu toki edelleen kovin, mutta helpottaa joka kerta pikkiriikkisen. Eli kaulan kireydet on työn alla!

Toisena asiana olen alkanut venytellä rintaa auki. Ei sillä, että siinä mitään lihaksia edes olisi, mutta tarpeeksi kuitenkin, että on juntturassa. Venytys tuntuu myös ihan jossain luiden välisissä kudoksissa asti, kun tietyllä tapaa tekee! Ja nivelet poksuu auki itselleen, missä nyt ei kyllä ole mitään kovin poikkeavaa, ainahan ne poksahtelee.

Yllä ehkä oma lempparivenytys rinnalle. Pienet painot käteen ja rinta venyy. Tässä mulla kuuluu poks poks. En kykene paikallistamaan onko se rintaranka vai selkä, mutta jostain minusta kuitenkin. :) Tämä tuntuu myös jossain ihan siellä rintakehän kudoksissa asti! Venyy sisuskalutkin. :D Käsien asentoa ja osoitussuuntaa muuttamalla voi käydä koko rinnan alueen läpi, että venyy ylhäältä alas.

Olkapäitä venytän kanssa, kun ne vetää myös rintaa jumiin ja toisinpäin. Ovenkarmia vasten venyy helposti molemmat. Ensimmäistä kertaa kun eilen (oliko se eilen?) venyttelin aamulla olkapäät, niin tuntui että koko oikea olka lähtisi irti. Se oikein repi. Koko loppupäivän jomotti käsi ylhäältä alas. Tänään jo helpompi ja parempi, eikä venytyksissä enää tunnu sellaista überiä repimistä, joskin oikea olkapää itsessään on hieman arka kosketukselle.

Tangolle monta käyttöä. On hyvä tähänkin.

Kädet taakse ja tangosta kiinni ja nojaus eteenpäin. Käsien välistä matkaa muuttamalla saa taas erilaista tuntumaa. Sitten toisinpäin ja pyllistetään kameralle. :D Tuo venytys tekee mulle tosi pahaa oikeaan olkaan, enkä sitä siksi voi juuri tehdä. Se ei ole sellaista lihaskipua vaan jotain muuta. Tuntuu, että kaksi luuta painaa täysillä toisiaan vasten tai että hermo jää jonnekin väliin pahasti. Eli parempi jättää vähemmälle.. Tuo oikea olkahan on mun vammaolkani monella tapaa. Triggeri lavassa juilittaa sitä vähän väliä kunnolla ja liikeratoja jää niiksi ajoiksi pois pelistä ja sitten ei ole kauaa siitä, kun taas sanoin, että hartiat korviin nostamalla oikea olka jää huomattavasti alemmas kuin vasen. Nyt kahden päivän venyttelyjen jälkeen se nousee melkein samalle tasolle, eikä töksähdä enää jonnekin matkan varrelle.

Mutta tämä liike oikealle olalle sattuu vielä repien. Toinen käsi taas toimii hienosti kyseisessä venyssä.

Sen lisäksi, että olka nousee paremmin, myös hengitys kulkee paremmin. Parhaiten sen kuitenkin huomaa vain jonkin aikaa venyttelyn jälkeen, kunnes palataan taas normaaliin (tai siis epänormaaliin, öh), mutta ryhtiä on kuitenkin helpompi pitää jo. Verenkierto tuntuu edelleen estyvän selkeästi, ja sen huomaa olossa välittömästi, mutta kuitenkin näkisin jo nyt positiivisia vaikutuksia. Tällä linjalla jatketaan, kunnes ryhtiliike on hoidettu loppuun asti. En sitten tiedä, mitä mun olkapäätreenille käy. Se nähdään huomenna sitten, kun kyseisen treenin vuoro on. Ojentajia olen muuten myös venytellyt, ne kun kiristää taas olkapäitä. Niin, kaikki ne vaikuttaa kaikkeen. :)

Yksi jännä seuraus tällä on myös ollut. Mulla on oikean käden sormet ja kämmen turvotelleet epäsäännöllisen säännöllisesti jo vuosikausia. Niin kauan, kun tuo niskakin on vaivannut. Nyt kun eilen aloitin tuon venyttelyn, on käsi ollut aivan kamalan turvoksissa. Yleensä pahimmassa iskussa on etusormi, nyt myös peukalo. Koko käsi turvottaa kyllä, mutta nuo kaksi on selkeästi pahimmat. Ja nyt niin pahat, että en voi kunnolla kättä käyttää, koska se kiristää ja jomottaa. Hieroin eilen tuosta solisluun alta kohtaa, joka tuntui kiristävältä, ja sieltä lähtikin hermofiiliksiä kämmeneen ja sormiin. Tämä on siitä kiva juttu, että nyt mä tiedän tuonkin vaivan johtuvan tuolta, kun ennen olen vain aavistellut yhtä sun toista. Eikä mitään voi korjata, ennen kuin tietää mitä korjata. Nyt voi korjata!

Joskus kuukausi sitten koitin ottaa kuvaa tuosta etusormesta, kun sitä turvottaa:

Se ei siis taitu loppuun asti. On niin pöhössä, että taittaminen kiristää ja sattuu, eikä se yksinkertaisesti ole fyysisesti mahdollista. Sormista tulee semmoset nakkisormet. Pulskat toukat. Koko kämmen on silloin ihan piukean kireä. Semmonen se mun käteni sitten on, eikö ookki jänskää. :D No toivotaan nyt, että tämä yltynyt turvotus on vain alkujuttu ja siitä se lähtee sitten parempaan suuntaan. Sikäli mikäli mitään pysyvää (hermo)vauriota ei oo päässyt käymään tässä vuosien varrella.

Lisäksi nämä venyttelyt on tuoneet mulle päänsärkyjä, joista harvoin kärsin, mutta otan sen merkkinä, että veri kiertää. :P Tällä jatketaan, katotaan kuinka flikan käy. :)

8 vastausta artikkeliin ”Ryhtiliike”

 • Tuli mieleen noihin kireysongelmiin kokeile akupunktiota, jos vain sattuu sellainen tohtori löytymään, joka sen osaa niin se auttaa (ei takuuta) kummasti. Itselläni oli lapaluun seudulta niin jumissa et hengitys sattui. Ukko tunki parikymmentä neulaa pitkin kaulaa ja selkää niin avot :)

  • Joskus voisi kokeilla. Toistaiseksi kammoan kaikkia ammattilaisia, jotka käsittelee millään lailla mun niskaani, kun aina on mennyt niin huonoksi niiden käyntien jälkeen. Oli sitten urheiluhieroja tai OMT -fysioterapeutti. Ei akupunktio tosiaan ihan samaan kategoriaan mene, ja joskus tosiaan voisi kokeilla, jos olen tarpeeksi rohkea. :’)

 • Miulla on tapana poksutella selkä vähintään kerran päivässä, ja teen sen just tolleen rintaa venyttämällä :) Ai että kun se nasaus tulee, niin siinä samalla tuntuu että koko ranka aukeaa ihan kokonaan ja on helpompi hengittääkin. Tällä hetkellä miun epäkkäät ja yläselkä on niin jumissa, että meinaa juilia päähän asti. Oonkin siis ehkä maailman onnellisin ikinä siitä, että huomenna on hieroja <3

  • On kyllä kiva venyliike! :) Mulla poksuu selkä (ja muutkin nivelet) monesta kohtaa ihan sillä, että siirrän lapaluun yhteen. Tai vaikka kun mies halaa, niin rutina käy. :D Toivottavasti saat jumeihin helpotusta hierojalta ja varmasti saatkin, se on luksusta se! ;)

 • Varsin mielenkiintoista settiä taas, ja opettavaista. Mulla paukahtaa aamusin rintaranka ku laitan tukan ponnarille. Se on aamukahvin rinnalla semmonen päivänavaus-must :)
  Olkapään hermopinteeseen ja lapaluun alla oleviin jumiutuneisiin lihaksiin fysioterapeutti ohjeisti mua venyttelemään 10 kg:n käsipainolla silleesti että siihen venytettävään käteen se paino, toinen polvi ja käsi penkille (siis sama asento ku tekis sen yläselänliikkeen jonka nimeä en jaksa juuri nyt muistaa :/) ja roikottaa sitä painoa kädessä rystyset eteen päin ja tekee ihan pientä ja rauhallista ees-taas heiluriliikettä. Oliko tarpeeks sekavaa selitystä? :D

  Mutta joo, kaikki vaikuttaa kaikkeen. Nimim. EntinenHoitamatonOlkapää NykyinenKrooninenKipuilija&MadaltunutKipukynnys

  • Ihana aamupaukahdus. :D Mulla kanssa rintaranka poksahtaa kerran päivässä. Tämä tapahtuu treenin jälkeen, kun olen istahtanut tiettyyn paikkaan koneen ääreen kirjaamaan HeiaHeiaan treenit ja olen hetken siinä hieman lysyssä. Sitten suoristan ja POKS sanoo rintaranka.
   Hmm. Oisko tuo nyt sitten kulmasoutu tuo liike? :D Täytyy kokeilla, kuulostaa kivalle venylle! Kiitti vinkistä!

 • Rasti seinään, Heidi VENYTTELI! :). No ei vaan, hyvä että apu löytyy kun sattuu. Treenissähän kannattaa aina huomioida mikäli joku paikka jumittaa, voi nimittäin liikeradat vääristyä -> vaikuttaa sitten kehitykseen.

  Mun piti opetella vipareiden teko uudestaan kokonaan. Teen sitä nykyään vajaalla liikeradalla pienillä painoilla, koska mun hartialihakset on liian aktiiviset ja osallistuu noihin olkapääliikkeisiin liikaa (oikeestaan kaikkiin yläkropan liikkeisiin, jopa penkkiin). Tästä syytä epäkkäät on pumpissa ja olkapäät ei kehity. Nyt yritän saada sitä tuntumaan niihin olkapään lihaksiin ja viikko viikolta liikerataa isommaksi. Ketuttaa ihan hemmetisti ottaa ne pinkit käsipainot käteen ja vitkutella menemään, mutta minkäs teet. Jos joskus haluan olkapäät ja verenkierron aivoihin asti, sitä on vaan kärsivällisesti vitkutettava (kärsivällisyys ei ole hyveeni).

  -Anna-

  • Haha! :) Kyllä mä aina venyttelen, kun siihen on todellista tarvetta. :) Vaikka en täällä joka kerta huutelisikaan. :D

   Ja tosiaan aika pienillä painoilla niitä vipareita tehdään niissäkin piireissä, missä muuten treenataan ihan jäätävillä romuilla. Pääasia, että tuntuu missä pitääkin.

Kommentointi on suljettu.