Plussaponderointia

Kissa löysi heti paikan, kun nostin tuolin keskelle lattiaa aloittaakseni treeniä. Habaa tein. Mm. scottia Heidin tapaan, niin että viimeisillä toistoilla tuoli oli lentää nurin. :D

Plussakalorimietteitä olen tänään paljon harrastanut. Laskeskelin tämän hetken kalorit, kun niistä ei ole ollut mitään havaintoa. Ja oli muuten aika korkealla! Varaa siis jopa laskea. Alakroppa on kerännyt selkeästi rasvaa, tosin myös lihasta. Jalat on suureksi osaksi kiinteät ja kovat, mutta peppu sitten kaikkea muuta. :D Vatsa on yllättävän vähän kerännyt rasvaa, mutta jonkin verran tietysti sekin. Vielä ei ole hätä, mutta mietin tässä kuitenkin, josko pitäisi väliin yhden viikon niukemmilla ja sitten taas jatkaa. Toisaalta tämä pöhö lähtee kyllä parissa päivässä jo, joten viikko oisi liikaa. En mä tiedä. Tässä tätä nyt ääneen itsekseni (eli blogiin :D) pohdin. Itselleni parhaalla tavalla tahdon tämän kuitenkin tehdä ja ihan en ole vielä varma mikä se itselle paras tapa on. Toisaalta taas käsivarret on omaan silmään nyt todella miellyttävät enkä tahtoisi siksi nyt pudotella. Saati sitten, että käsivarsissa kasvu on nimenomaan lihasta. Jotain sopivaa sykliä pitää miettiä. Ehkä perjantain puntaripäivä saa kertoa, mitä oisi tässä kohtaa hyvä tehdä. :)

Mielenkiintoisia juttuja aiheesta löytyy mm. täältä ja siellä onkin linkki vielä tähän kirjoitukseen, johon tutustun seuraavaksi.

Mielenkiinnosta; te, jotka harrastatte plussakaloreita lihastenkasvatusmielessä, miten te hoidatte tämän kaiken? Paljonko ootte plussilla, miten syklittelette, mitä mietteitä? Saa avautua. Valittakaa vaikka pöhöstä ja läskistä!

Itse en asian suhteen neuvoja kaipaa (kun niitä kuitenkin tahdotaan kertoa :’D), kun hakusessa on kuitenkin se oma paras tapa ja sitä ei tiedä kukaan muu kuin minä, sitten kun sen löydän. Sen verran kuitenkin tämä mun kroppani ja aineenvaihduntani ja kaikki siihen liittyvä poikkeaa muutenkin jo kaikista yleisnormeista, ettei tätä touhua voi tehdä yleiskaavojen mukaan muutenkaan.

23 vastausta artikkeliin ”Plussaponderointia”

 • ”Itse en asian suhteen neuvoja kaipaa” mie niin tiesin, että mainitset näin jossain vaiheessa postaustasi ;) Olisi muuten tehnyt mieli kommentoida erään Lomamökkitreenit-tekstiisi jätetyn hyvin kaikkitietävän oloisen kommentin alle (siis ennen kuin olit ite edes kerennyt vastata siihen), että: ”Näin sinun EI pitäisi kommentoida Heidille!” :D

  <3

 • Mä oon nyt testannut semmoista perstuntumasyklitystä 6+2 viikkoa, eli 6 viikkoa syönyt mutulla enemmän ja 2 viikkoa sitten reilummin kiristellen. Musta tuntuu, että pitäisi jaksaa enemmän panostaa testaamiseen, että mikä olisi itselle sopiva syklitys ja kuinka isoilla plussilla/miinuksilla. Toisaalta, tuskin tämä on mitään rakettitiedettä, plussa on plussa ja miinus on miinus.

  Toisaalta tuo mun parhausmies menee 6+2-systeemillä myös, joten perhesovun takia tää on hyvä järjestely :D Mä en usko, että ite saan parissa kuukaudessa ihan silmillä havaittavaa määrää lihasta lisää, joten siksi tuo syklittely on vähän hankala. Pitää mennä uskolla-toivolla-rakkaudella useampi jakso ja sitten katsoa, tuliko hommasta yhtään mitään. Toisaalta, en kyllä millekään +10kilon bulkillekaan ala, mulle ei tule läskeistä edes mitään kurveja vaan ihka-aito kuulantyöntäjä-look, ja se ei ole kyllä minun juttu :D Että ehkä mää sitten vaan syön ja treenaan ja katon mitä tulee.

  • Awww, mekin viime vuonna otettiin tämä samanlainen projekti miehen kanssa yhessä! Siinä oli vaan semmonen vika, että söin sitten yhtä paljon kun hän. HAHAA. Ryhdyin palloksi.

   Ja joo, ei mitään semmosta sikabulkkia. Yyh. :D Kyllä nyt mennään maltilla. Ehkä vähän maltimmalla kuin just nyt. Viime vuonna taisin syödä hirveesti kaksi kuukautta ja tiputin pääsääntöisesti kuukauden. Mitään uutta sieltä ei sitten kuoriutunutkaan. :D Eli huonosti meni, kun en mistään mitään tajunnut. Nyt on tajua enempi, mutta hakemista silti, kun ei tämmöstä oo harrastellut kuitenkaan ennen.

  • Emmie kans tajuu mite tää toimii:D varmaan noudattanu tuota sika linjaa, pitäs varmaan luopuu juoksemisesta ja käydä siel salillakin… Auttas siihe lihasten kasvatteluun xD kiloja kyl tullu, mut ei ne viel Ainakaa ulospäi näy jos lihasta ovat! Pikkupikku römppis masukka ehkä kyl ilmestymässä! Mut mielummi sekin ku laihuri lookki! Syöt sää muute vitamiinei purkista? Ku yritin lähemmän 20 vuoden kasvistelun jälkee alkaa syyä kalaa.. Mut ei se sovi mulle enää.. Mut pointti siis et hermosto oireet pahentunu kalan lopettamisen myötä vaik syön b: tä purkista… Kärsin kyl ehkä jostai normaalia kovemmasta puutteesta(vitamiinin)…mite sä oot ratkassu tuon?

  • Heh, joo kyllä se lihasten harjoittaminen varmaan auttaa siihen lihasten kasvuun :D Ja on myös ilmeisen totta, että yltiöpäistä aerobisen harjoittelua ei suositella lihaskasvatusprojektin rinnalle.

   Mä uskon vakaasti, että syön niin monipuolisesti kasviksia ja hedelmiä joka päivä, että vitamiineista ei pitäisi olla puutosta. Lisäksi päivittäiset omegat (ja ylikin) saan helposti kasaan saksanpähkinöistä. Ikävältä kuulostaa tuommoiset hermosto-oireet. :/

  • Joo ei miulkaa oo ongelma ku tuo b12 vedin jotai urheilijoille suunnattua super vitskuu nii oireet hävii heti…mut epäilen että ne hajottaa maksankin:D no on tässä hengissä selvitty tännekin asti:D

  • Hei,
   tiesitkö muuten ettei ihminen saa kaikkia omega-rasvahappoja pähkinöistä, eikä varsinkaan hedelmistä ja kasviksista.

   Pehmeät rasvat jaetaan omega-perheisiin, joita merkitään numeroilla 3, 6, 7 ja 9. Elimistö pystyy itse muodostamaan omega-7- ja omega-9-rasvahappoja, muttei omega-6:ta ja omega-3:a. Niitä on saatava päivittäin ravinnosta tai ravintolisistä.
   Välttämättömiksi kutsutaan niitä rasvahappoja, joita ihmisen elimistö ei pysty itse muodostamaan: omega-6-sarjan linolihappo (LA) ja omega-3-sarjan alfalinoleenihappo (ALA). Niitä kumpaakin saadaan kasviöljystä ja jälkimmäistä myös kalasta ja kalaöljyvalmisteista. Suomalainen saa 80 % omega-3:sta rypsiöljystä ja vain 20 % kalaöljystä. Saamme liikaa LA:ta suhteessa ALA:an. Maksa tekee ALAsta EPAa ja siitä edelleen DHA:ta. Ihmisen kyky muuttaa ALAa on kuitenkin kehno; vain alle 10 % muuntuu, joten kasviöljyn omega-3 on biologisesti vähätehoista verrattuna kalan omega-3.een. Kasviöljystä tulee yli kaksi kertaa enemmän omega-6- kuin omega-3-rasvahappoja, mikä vääristää näiden suhdetta ihmisen veressä ja kudoksissa. Väärä suhde lisää sairastumisen riskiä ja pahentaa alkaneiden tautien kulkua.
   Tuoreen kalan maksa ja liha sisältävät 10-30 prosenttia omega-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat EPA ja DHA. Eniten niitä on rasvaisissa kaloissa (lohi, silli, siika, sardiini ja makrilli). Kuivat kalat (ahven, hauki, kuha, seiti ja tonnikala) sisältävät hyvin niukasti omega-3:a. Paistaminen tuhoaa omega-3-rasvahappoja. Friteeraus puolestaan lisää kalaruoan omega-6-pitoisuutta, koska friteerauksessa käytetään kasvirasvaa.
   Kalanmaksa- ja kalaöljy ovat eri asioita. Edellistä valmistetaan kalan maksasta. Kalaöljyä tehdään kalan lihaöljystä, jota väkevöidään yleensä niin että se sisältää 30-70 prosenttia omega-3:a. Valmiit kapselit sisältävät siis vaihtelevan määrän omega-3:a. Peruskalaöljyissä on vain noin puolet omega-3:a, kun taas E-EPAa sisältävissä kapseleissa sitä on 70-90 prosenttia. Jälkimmäiset ovat terveysvaikutuksiltaan tehokkaampia.
   Kalan syöntisuositukset
   Elintarviketurvallisuusvirasto suosittaa syömään kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa. Lääkelaitos taas suosittaa syömään päivittäin 150 grammaa rasvaista kalaa tai ottamaan 4-6 kapselia kalaöljyä ruuan lisänä. Yhdysvaltain Sydänliitto suosittaa sydänpotilaille vähintään gramman päivässä omega-3:a. Sekin merkitsee käytännössä kalaöljyn ottoa ruoan lisänä. Käytännössä harva noudattaa suosituksia, sillä tilastojen mukaan syömme kalaa keskimäärin alle 20 kiloa vuodessa eli alle 50 grammaa päivässä. Tällöin päiväannoksessa on tuskin 0,1g omega-3:a.

  • Olipas siinä. En nyt millään jaksa lukea koko stooria. Syön toki muitakin rasvanlähteitä kuin vain pähkinöitä. Mutta kolmoset saan niistä. Kalaa en käytä, mutta sen jo kaikki tietääkin.

 • Just sain tänpäivän laskennat tehtyä, nyt mennään 2900kcal:ssa, pitää siis vielä mussuttaa ja reilusti. PT ehdotti, että varsinkin jalkapäivänä (isot lihakset, U know, kuten tänään) pitäs kaloreita tulla 3200-3400kcal edestä. Perusaineenvaihdunta mulla on 1970kcal. Meinaa olla ongelma et ei tajua miten kauheesti pitää syödä ja se kun pitäs tulla vielä hyvistä aineksista eikä kauheasti mitään hiilarimättöä. Tänään olen sortunut kahteen suklaakalenterin luukkuun, muuten on kaikki hyvää einestä.

  • Sepä siinä onkin, kun pitää puhtaasti ne ottaa. Ei oo aina helppoa! Siksi onkin ihanan kamalaa tehdä jokin yltiösuurikulutuksinen urheilusuoritus, kun ei ole mitään mahiksia syödä sen kulutuksen edestä takaisin. Pointsit sulle, kun sulla noi määrät on hippasen korkeat mun määriin verrattuna! Tuo oisi mulle jo liian haasteellista. :’) Mä olen onneksi jo jonkin verran plussilla sun perusaineenvaihdunnalla. :D

  • Näinpä vaimo on tosi kade mulle, kattoo et vieläkö muka saat syödä? ja toteaa vaan ”Hyvähän se sun on! Älä ees viitti tulla siihen naaman eteen syömään” on meillä miehillä helppoa :D

  • Hahaa :D Kyllä meillä mies kärsi siitä pakkosyömisen määrästä vuosi sitten, huhhuh. Ja niin minäkin, en mitään muuta vihaa niin paljon kuin pakkosyömistä! Mutta joo, silloin mä söinkin liikaa. :D Puhtaista lähteistä vaan pitää oikeasti syödä niin hemmetisti. Varsinkin, kun ei edes käytä pastaa, riisiä, tommosia.. Onneksi nyt on protskupatukat :D Aaahhh <3 :’) Ei tarvitse ahtaa itseään niin umpitäyteen.

 • Kissaparka, niin hyvä kuvasarja!! :D

  Noista plussakalori ja lihaksenkasvatus jutuista mulla ei oo minkäänlaista kokemusta, mutta mieleen tuli vain että luin tänään tuommoista ”Voimaharjoittelu”-opusta ja siellä mainittiin 300kcal kalorimääräksi mikäli mielii lihasten kasvavan.

  • Sama kirja täällä ;) Mutta yksilökohtaisia juttuja. Yleispäteviä, mutta kun ihmiset on erilaisia. Vartalomalli, lähtötilanne, geenit, peruskulutus, kaikki yksilöllisiä ja kaikki vaikuttaa asiaan.

 • Itse oon ollu 4 viikkoa + 300kcal/vrk ja sen jälkeen 1-2 viikkoa (riippuu, onko tullu läskiä vai lihasta :D) -300kcal/vrk. :) Eli suht maltillisesti menty ja on jonkin verran lihasta jo näkyvissä mm. käsissä ja vatsassa ;) Nyt just eilen lähti kolmas plussakausi menemään :)

  -Heli

  • Jotain tämmöistä vastaavaa mäkin tässä ajan takaa. Tosin viikon päästä on jo kuusi viikkoa, mutta jotain tämmöistä, tuntuisi parhaalta. Nuo miinusviikot on vaan mulla liikaa, ne on pakko ottaa päiviksi eikä viikoiksi, kun aineenvaihdunta mulla toimii niin rivakkaan, että lähtee nopsaan kyllä kropasta liikkeelle! Tietysti nyt kun tässä mainostan, niin tuleekin hirveetä taistelua. :’)

   Tsemppiä sulle, se jos mikä motivoi kun huomaa selkeitä muutoksia! :)

 • Heissan!

  Itse tänään juuri mietin näitä juttuja, että paljon mun tulisi syödä. Kun itsellä paino alkanu laskemaan liikunnan lisäämisen ja ruokaremontin myötä; tällä hetkellä paino 59kg, pituutta 165cm. En haluaisi painon kovinkaan laskevan enää vaan lihasta voisi kasvatella enemmän. Tänään siis oikein kaivelin netin syövereitä ja etsiskelin semmosen yleispätevän tavan laskeskella sitä keskimääräistä kulutusta vuorokaudessa. Näillä laskelmilla kuluttaisin ~ 2193,5 kcal/vrk ja syön tällä hetkellä siihen 1900-2000 kcal pintaan. Tässä siis itsekin seuraillaan, että jatkuuko painon lasku vielä vai pitääkö lisätä syömisiä. :) Tulosta on kyllä salin pumpissa tullut, painoja sai viimeksi tänäänkin lisäillä tankoon.

  Ja jos palaillaan hieman taaksepäin, niin tässä höpöttelee se tyttö, joka epäili myös itsellään raudanpuutetta. Jos voi suoraan sanoa, niin täällä Suomen kamaralla ei lääkärit ota kovinkaan vakavasti ja koska hb oli ihan ok (126, aikaisemmin mulla ollu lähemmäs 140), niin lääkärin mielestä mulla oli asiat fine. Ja olihan ne tietty onneksi muilta osin ok, ei paljastunut mitään yllättävää. Infosi vielä perään, että pitäisi nukkua ja syödä riittävästi. Ja näitä asioita kun en varmasti tiennyt jo aikaisemmin, olenhan itse vain terveydenhoitajaopiskelija. :D Joten jäi selvittämättä, että onko mulla ne rautavarastot nyt missä kondiksessa. Hiustenlähtö tosin on vähentyny huomattavasti pelkällä rautapitosella ruokavaliolla. Eli lisää verilettuja vaan nassuun. :)

  Tulipas tästä nyt pituudeltaan ihan hirviösepostus, kiitos ja anteeksi. :D Mutta oikein paljon kaikkea hyvää sinnepäin! Kiva, että muutto on menny hyvin ja oot päässy hieman jo kotiutumaankin. :)

  -Jenni

  • Heissan taas Jenni!

   Kyllähän sen sitten vaaka ja peili (ja miksei mittanauhakin) kertoo, onko sitä plussilla paljon vai sopivasti vai liikaa vai liian vähän. Ei auta kun testailla. Jos mä netin laskureista katselisin paljonko pitäisi syödä, että saisi tarpeeksi sapuskaa, söisin yli 2000kcal päivässä ja siihen plussat päälle. Se vaan, kun olen jo 1800kcal muutaman sadan plussilla. ;) Siksipä en moisista laskureista juuri innostu, vaikka ne varmaan joka toiselle ihmiselle pitääkin paikkansa.

   Onpa ikävää, jos ei saa niitä testejä mitä pyytää, tosin saman kokemukset on Suomen julkisesta. Siksipä käytinkin pelkästään yksityistä sen jälkeen, kun siellä ensimmäisiä kertoja pääsi käymään. Minusta on todella mukavaa voida mennä lääkärille ja sanoa, että tahdon nämä ja nämä testit, ja niitä ei kyseenalaisteta. Koska minähän itse niistä maksan, miksi ne silloin kiellettäisiin? Saksassa oli sama juttu. Katsotaan, miten touhu täällä toimii.. Täällä kun se onkin sitten taas vähän kuin julkista terveydenhuoltoa. Olen kyllä aika hanakasti oppinut vaatimaan itselleni asioita joita tahdon tapahtuvan ja katson oikeudekseni. :D Monesti myös marssin lääkärille diagnoosin kanssa (silloin kun siitä olen satavarma) ja kerron, että tämä vaivaa ja siellä todetaan, että selvä, ja kysytään vain että minkäslaista hoitoa siihen tahdon ja sopiiko mulle se ja se lääke. :’D

   Mutta hienoa, että oot saanut tilanteen mahdolliseen kondikseen itseksesi! Mullahan hemoglobiini oli 132 vai 136. Kuitenkin ok.

   Ja hirviösepustukset rulettaa :D Aina on lupa hirviösepustella! ;) Ja kiitos, kaikkea hyvää sinne myös! :)

 • Moi!

  Sulla on kyllä upee fysiikka ja siisti blogi! :)Oon tätä jo jonkin aikaa seuraillut ja aivan koukussa! :D

  Nyt oli pakko lähtee kommentoimaan, kun tällä hetkellä itekkin nuita plussakalorimietteitä harrastan. Minä oon ihan pienestä asti liikkunut paljon ja aina jonkinlaiset (säälittävät!) palat ollu näkyvillä, mut vasta kolmisen kuukautta sitten aloin noita paloja kasvattelemaan. Pituutta mulla on 164cm ja painoa salitouhut aloittaessa oli 50-51kg, rasvat jotain 13% luokkaa… eli aika selvä homma oli alusta asti että plussia pitää popsia reippaasti jos kehitystä haluaa :D Nyt oon sit tuon 3kk syönyt PALJON (tarkkaa kalorimäärää en tiedä, mutta isoilla plussilla on menty) ja kehitystä paloissa on tapahtunut kyllä huomattavasti :) tämänhetkistä painoa en tiedä, mutta kilojakin on kyllä varmasti tullut kiitettävästi! Mulla on erityisesti käsien, selän ja vatsan palat kasvanu ja jalatkin kyllä, mutta mullakin tuo peppu tuntuu keränneen kaikkee muuta ku kovia paloja..:D Olo on kuitenki hyvä ja pullistelu(:D) kannustavaa, vaikkakin vähän tuntuu tämä ”uusi” olomuoto tönköltä tuohon lähtötilanteeseen verrattuna. Nyt oon mietiskelly että mitä noille kaloreille tekis… jatkaisko plussailua ja kasvattelis patteja lisää, tasottelisko kalorit ja ”hiois” tuota omaa fysiikkaa, vai ruppeisko vähän jopa miinustelemaan välillä, jos se peppukin sit vähän miinustelis sitä pehmeetä massaa… :D tuskin kuitenkaan miinustelemaan rupian, olis se ehkä vähän haaskausta kun on kroppa niin hyvin tuohon uudenlaiseen treeniin lähteny reagoimaan. :)

  Olispa joku yksinkertainen tapa keksiä mikä olis itselle tällä hetkellä paras ratkaisu ja paras tapa toteuttaa tuo ratkaisu… eipä kai se auta kun yrittää fiilistellä omaa kroppaa ja kai ne omat ajatukset siitä sitten selkeiksi kehittyy. :)

  Kaiken tuon höpinän jälkeen vielä pakko sanoa, et tuo sun fysiikka on kyllä loistava motivaation boostaja, kiitos mahtavasta blogista! :)

  Eve

  • Heippa Eve!

   Kiitos kovasti kehuista! :) On ilo koukuttaa :D

   Kovin paljon samanlaisia mietteitä meillä! Aika lailla oisin voinut itse kirjoittaa tuon kaiken.. :’) Ei muuta kuin kokeilemaan ja ihmettelmään, että mitä ihmettä pitää tehdä ja miten. :D Ihmeellisesti joka päivä muutenkin eri fiilikset – eilen oli ihan norsupäivä ja tänään taas, että ei tää hullumpaa olekaan. :’) Oo tässä nyt sitten. No tällä mennään! :) Ja toivotaan, että sieltä meidän pepuistakin alkaa sitä palaa löytyä. :D

   Tsemppiä! :)

Kommentointi on suljettu.