Pena tuli kylään

Saanen esitellä; Pena. Ei, se ei ole sitä mitä luulette. :D

Kumpu sai tänään nimeksi Pena.

Tuommoisen olen kasvattanut. Ilmankos niitä vatsakuvia on ollut vähemmän viime aikoina.. Hah! Mutta Pena ei ole läskiä, nestettä, turvotusta, eikä varsinkaan ihmisen alkua. Penan (pitkä) tarina on seuraavanlainen:

Täällä on tainnutkin aiemmin mainita, että käväsin pariinkin otteeseen lääkärissä tässä kuussa. En muista mainitsinko verikokeita, ehkä. Kuitenkin, on otettu niin sanotusti ilo irti ja hoidettu lääkärilläkin kaikenlaisia asioita mitä on mieleen tullut, tuosta kun maksaa sievoisen summan joka kuukausi ja sen edestä saa sitten juosta valitsemallaan lääkärillä miten paljon tykkää ja pyytää kaikenlaista mikä mieltä askarruttaa. Mulla on ollut täällä nyt tutkinnassa eräs vanhempi vaiva, josta ennen kärsin satunnaisesti jo vuosia sitten ja täällä se on yltynyt lähes mahdottomaksi kestää. Sitä on mietitty ja ihmetelty ja pyysin vielä lisää testejä asian tiimoilta. Otettiin mm. tämä silmällä pitäen verikokeita.

Olen hirveän kiinnostunut aina siitä miten mun kroppani toimii ja miksi se toimii niin kuin toimii. Selvitän asioita hirveästi ja testailen mikä on itselleni optimi missäkin asiassa, jotta kroppani toimii parhaalla mahdollisella tavalla. Jos se ei toimi jollain tavalla hyvin, niin tahdon tietää miksi, jotta voin muuttaa tapojani sen asian suhteen. Verikokeista löytyi yksi selvä poikkeama. Kilpirauhasarvot oli ok, samoin gluteenille ei ollut herkkyyttä, maksa- ja munuaisarvot ok, kehon suolapitoisuus hyvä, valkosolujen määrä ja moni, moni muu oli aivan optimiarvoissa. Mutta yksi oli huolestuttavasti pielessä.

Ja se oli rauta. Tätä on itsekin epäillyt aina välillä. Hemoglobiini oli ok, eli anemiasta ei ole kyse, vaan itse kehon rautavarastosta. Se oli lähes tyhjä. Normaaliarvo taitaa pyöriä jossain vähintään viidenkympin tienoilla. Mulla tuo oli 3,9. Alle neljänkympin arvot ovat aina liian alhaiset.

Nyt kun olen jättänyt kokeeksi viljat pois ja kun se keholle sopi niin loistavasti, niin täysjyväviljoista en ole enää saanut rautaa kun en ole niitä sen jälkeen syönyt. Kasvissyöjillehän kunnollisia raudan lähteitä on aika niukasti. Ennen aamuisista viidestä Weetabixistä sain lähes koko päivän rautatarpeen jo täytettyä, PAITSI että kun ne syö maidon kanssa, rautaa pystyy imeytymään kehoon jopa 80% vähemmän. Kalsium siis heikentää raudan imeytymistä, itse en tiennyt että se voi heikentää noin paljon. Nyt tiedän.

Laskeskelin suurinpiirtein päivässä saamani raudat tällä nykyisellä ruokavaliolla. Lukema jäi jonnekin 5mg:n tienoille, pari kertaa viikkoon enemmän. Suositus naisille olisi vähintään 15mg. Eli ei ihme, että rautavarastot hupenivat. Sen lisäksi, että olen saanut noin vähän rautaa, se on kaikki sitä heikoiten imeytyvää. Vaikka pähkinöissä, pinaatissa tai siinä täysjyväviljassa on rautaa, se imeytyy heikommin kuin lihasta saatava rauta, koska se on erilaista. Pinaatista puhutaan paljon hyvänä raudanlähteenä, mutta tosiasiassa siinä on ainesosia, jotka vaikeuttavat siinä olevan raudan imeytymistä. Sama koskee pähkinöitä ja täysjyväviljaa. Ja kuten aiemmin mainitsinkin, kalsium heikentää imeytymistä huomattavasti. Minähän käytän valtavasti maitotuotteita! Lihansyöjät ei tämän suhteen pääse yhtään helpommalla – jos nautit pihvin ruoaksi ja saat siitä hyvät määrät rautaa, voi ruoan päälle nautittu maitokahvi tai ruoan aikana nautittu lasi maitoa heikentää tosiaan sitä raudan imeytymistä sen kahdeksankymmentä prosenttia. On olemassa myös monia muitakin heikentäviä tekijöitä. C-vitamiini taas auttaa imeytymistä.

Aloitan aamuni maitorahkalla. Skotlannissa suunnittelin aloittavani aamuni maitoon tehdyllä kaurapuurolla. Aamulla tulee juotua myös jättikuppi maitokahvia. Välipalan virkaa toimittaa banaani. Treenin jälkeen nautin palkkarini maitoon tehtynä. Ruoassa saattaa olla jotain, mistä saa paljonkin rautaa (kuten linssejä tai persiljaa), nautin sen raejuuston kanssa. Ruoan jälkeen juon maitokahvin. Välipalaksi syön joko maitorahkaa tai maitoproteiinia sisältävän proteiinipatukan. Iltapalaksi syön taas maitorahkaa.

Kun söin viljaa, nautin ne Weetabixini tosiaan maidon kera. Jos söin leipää, sen päällä oli raejuustoa. Jos söin hapankorppuja, nautin ne maitokahvin kera. Ruokana ei olekaan viljoja aikoihin ollut, mutta nekin tulisi syötyä raejuuston kera.

Olen siis varsin onnistuneesti onnistunut sabotoimaan niiden vähäistenkin rautojen imeytymisen käyttämämällä niin paljon maitotuotteita. Skotlannissa täytyy siellä saatavien tuotteiden valossa laittaa ruokavalio tältä osin sellaiseen kuntoon, että keho edelleen toimii ja viihtyy, mutta että sitä rautaa tulee se oikea määrä. Nimenomaan esimerkiksi linssejä täytyy jotenkin hyödyntää. Ovat yksi kasvissyöjän parhaista raudanlähteistä.

Niin, miten tästä kaikesta päästään Penaan. No, Pena senkun kasvaa ja kasvaa, koska sain rautatablettikuurin kuudeksi viikoksi ja vatsani lakkasi toimimasta normaaliin tapaan. Silläkin uhalla, että infoa tulee liikaa, kerron, että enemmän menee suusta alas kun tulee toisesta päästä ulos. Joka päivä Pena on suurempi. Tuossa on vielä aamun pieni kumpu. Päivän mittaan ruokaa pakkautuu vatsaan eikä tunnu liikkuvan mihinkään. Jo iltapäivällä Pena on niin valtava, että istuessa ei meinaa saada henkeä kunnolla, on kuin sisukset painaisivat palleaan. Sen lisäksi tuntuu, että koko vatsa repeää liitoksistaan. Iltaan mennessä saakin jo puhista ja puhkua, kun on niin tukala olla. Tämän vuoksi pitikin vihdoin ottaa visiitti apteekkiin kun kotikonstit eivät auta. Joskos huomenna olisi jo parempi olla. Mahtuisi ehkä farkutkin kiinni.

Nyt on rautakuuria puolitoista viikkoa takana. Kuuden viikon kuurin jälkeen uudet rauta-arvot Skotlannissa ja niiden pohjalta sitten joko pelkästään ruokavalioon muutoksia tai sitten kyse voi olla imeytymishäiriöstä, eli esimerkiksi oireiluni viljasta saattaisi olla vinkkinä siihen suuntaan, vaikka itse gluteeniherkkyyttä ei ollutkaan. Sitä sitten tutkitaan lisää jos tarvitsee. Uskoisin kuitenkin, että kyse on ollut tosiaan ihan raudan puutteellisesta saannista koko ajan, jopa silloin aiemmin niiden viljojenkin aikana. Mutta tämän näkee sitten.

Olen tosiaan puhissut siitä energiasta täällä. Yksi syy on varmasti tämä rautakuuri. Energiatasot nousivat kattoon ja siitä läpi, kun kuurin aloitin. En ollut aikaisemminkaan kokenut olevani väsynyt lukuunottamatta iltapäivällä erästä hetkeä, jolloin olisi aina voinut nukahtaa vaikka istualteen pöydän ääreen. Tuokin meni aina ohi, mutta omat hälytyskellot se herätti ja pyysinkin siksi verikokeita. Nyt on treenienergiaa sen verran tosiaan, että pari tuntia hurahtaa helposti hyvillä energiatasoilla treenihuoneen kätköissä. Ja rauta nousee! (Punttien lisäksi se sisäinen myös.) Iltapäivän väsymyshetket on poistuneet.

Kun katson tätä listaa, löydän itseni monesta kohtaa. Joten toivonkin, että tämä rautakuuri muuttaisi asiat niiltä osin. Wikipediasta voi myös lueskella raudasta, sekä Hyvä Terveys -lehdessä oli oiva artikkeli asiasta. Kuten sielläkin käy ilmi, on ominpäin rautalisän säännöllinen popsiminen mahdollisesti haitaksi. Siksi tilanne pitäisi aina selvittää lääkärin kautta. Finelin sivut eivät tällä hetkellä nähtävästi toimi, mutta jos se antoi kuitenkin tuon linkin oikein, niin sieltä voi jossain kohtaa myös ihmetellä ruoka-aineita, jotka sisältävät eniten rautaa. Olettaen, että kyseiset sivut joskus palaavat toimintaan. Täällä on myös hyvinkin kattavasti urheilijoiden raudansaannista, erityisruokavalioiden kohdalla.

Mietin pitkään, että mainitsenko asiasta mitään. Tiedän, että on nivaska ihmisiä siellä lukemassa näitä mun juttuja, jotka odottavat sitä, että teen jonkin virheen, jonka voivat osoittaa tapahtuneeksi. Jälleen kerran en kuitenkaan jaksa välittää näistä (Anonyymeista). ;) Sillä tiedän kuitenkin ihan itsekin, että olen saanut liian vähän rautaa ja osasin epäillä jonkin olevan pielessä, siksi meninkin testeihin. Päätinkin kertoa asiasta jo ihan siksi, että jos se sattuisi avaamaan toistenkin silmiä, etenkin kasvissyöjien. Varsinkin heidän, jotka käyttävät lisäksi runsaasti maitotuotteita.

Nyt mä jatkan tätä Penan ihmettelyä ja toivon, ettei se poksahda ihan heti liitoksistaan. :D Olo on aika tukala tässä kohtaa päivää. Toivottavasti teillä ei. Siispä mukavaa viikonloppua!

43 vastausta artikkeliin ”Pena tuli kylään”

 • Voi vitsi! Toivottavasti helpottaa pian!
  Tuli kyllä minullekin yllätyksenä tuo raudan imeytyminen. En kyllä juo maitoa, mutta muita maitotuotteita tulee kyllä käytettyä.
  Hyvä kun kerroit tästä!:)

  • Voi mä niin toivon kanssa :D Peukut pystyssä, että huomenna ois Pena laskeutunut.

   Koin tärkeäksi aiheeksi, kun harva tulee ihan jokaista aspektia miettineeksi. Kuten en minäkään ennen tätä. Ehkä sitten joku tämän myötä säästyy samalta eikä tuu Penakaan kiusaamaan. :D

 • mä mietin että sulla voisi olla ongelmia raudan kanssa! olen kanssa kasvissyöjä, mutta maitotuotteita ei kyllä tuon verran mene todellakaan onneksi! syön kasvisten lisäksi just viljoja paljon myslin ja muromyslin ja kaurahiutaleiden (puuron ) kautta ja siinä meidän ruokailutavat eroaakin paljon vaikka ollaan kasvissyöjiä kummatkin ;) mä joskus mietin että yrittäisin syödä kun sä koska tuloksesi on huimat mutta epäilin jaksamista tuolla joten onneksi sitten en! Kuitenkin, eiköhän kaikki käänny lopulta hyvin sulla ? :)
  PS. Ennen kun kasvissyöjäksi aloin, söin 2-4 krt punaista lihaa viikossa enkä maitotuotteita yhtään (paitsi herkuissa satunnaisesti:sukla, rahkakakku, juustoviipale jne tms) ja paljon ruisleipää. Jouduin kaikkiin mahdollisiin labratesteihin(muista syistä) ja kas kummaa sain kuulla KUINKA ERITYISEN HYVÄ RAUTATULOKSET OLIVAT varsinkin verratessa ikäisiini tyttöihin ja olin yli tavoitellun. :)
  nyt ei varmaan enää yhtä hyvät tosin…:O

  • Heh, mä en olisi koskaan uskonut että kukaan edes harkitsisi syövänsä niin kuin minä :D Toivottavasti kukaan ei olekaan mallia ottanut. Toisaalta olenkin mainostanut aina, että ehkä 98 prosentin ei missään tapauksessa kannattaisi syödä niin kuin minä. :’) Ei varmasti sovi kaikille, enkä olekaan moiseen kannustanut koskaan. Eikä tämä ihan tässä muodossa sopinut mullekaan! Nuo maitotuotteet on nyt viimeisen vuoden sisään vallanneet valtavasti alaa mun päivän ruokailuista. Uskoisin, ettei ennen tätä vuotta moista ongelmaa olisikaan ollut. Ja se tässä on hassua, kun jaksamisen kanssa ei ole ollut minkäänlaista ongelmaa, ainoastaan se yksi hetki iltapäivällä, mikä on mennyt noin puolessa tunnissa aina ohi. Energiaa on riittänyt juurikin sopivasti aamusta iltaan. No, nyt ne onkin sitten räjähtäneet täysillä katon läpi ja välillä ei tiedä mitä pitäisi tehdä. :D

   Lääkärilläkin katselin sitä lukemaa 3,9 ja mietin, että ei mun noin huono ole ollut olla! Ehkä se olisi selkeämmin tuntunut siinä kohtaa kun olisi muuttunut anemiaksi, eli laskenut sitä hemoglobiinia myös. Ei onneksi kuitenkaan ehtinyt sinne asti. :)

 • Tässä myös yksi linkki missä on että proteiinien hajoamistuotteet haittaavat ei-hemiraudan imeytymistä. Ei siis pelkkä maito. Mainittu mm. kananmunat.

  Mulla oli myös tuo ongelma edellissyksynä, väsytti. Lääkäri – hämmästyksekseni ja ilokseni – kehotti syömään rautavarastot täysiksi ja otinkin tauon jälkeen (en tiedä miksi lopetin, en tee enää niin) spirulinan ja klorellan käyttöön. Auttoi kyllä voi sanoa heti. Nyt ei ainakaan ole mitään oireita, mutta tästä viisastuneena voisi varmistella, että ottaa noita ”rautaruokia” eri aikaan maidon kanssa. Spirulina ja klorella on helppo heittää huiviin ruokailujen välissä. Maitotuotteita pitäisi ehkä vähentää muutenkin, ainakin testata, luulen ettei sovi mulle – kerää limaa ja kun maitotuotteet lisääntyi kuntosalilla käynnin myötä niin kas, alkoi taas ihan karsea nuha ja limakalvot nenästä kaikki rikki…kuukaudesta toiseen vaan. Vaikkei ole allergiaa niin yliherkkyys voi aiheuttaa kropassa mitä moninaisempia oireita :(

  • Näihin heräsi sen verran mielenkiintoa, että saatampa kokeilla! Aikamoista superfoodia tosiaan tuntuu olevan. Kiitän suuresti vinkistä!

   Mulla muuten kerää kanssa limaa nuo maitotuotteet, ainakin rahka. Muuten en sitten taas oireilekaan. Luulin oireilevani, mutta kun jätin viljat pois niin lakkasi oireilu maitoon. Ilmeisesti vaan suolisto oli viljojen vuoksi huonossa kunnossa, ettei tykännyt maidostakaan. Uskonkin että oon vähän herkkä niille viljoille, ilman keliakiaa tai esimerkiksi ilman konkreettista allergiaa.

   Kiitti linkistä myös! Tuohon alle kun se sitten ilmestyi :D

  • Hyvä vinkki tuo spirulina! Mulla on kans varmaan raudan puutetta, koska oon niin väsynyt usein. Tosi hyvä ku toit tän asian esille Bobby Jean. Oon kasvissyöjä myös ja välillä ei tuu muistettua kiinnittää tuohon raudan saantiin huomiota. Spiruliinaa on popsinu vaan kausittain, jos oon tehny jonku pitkän vaelluksen tai muuta. Pitääpä ottaa se päivittäiseksi! Ei muutaku säädetään ruokavaliot kohilleen, niin saadaan uutta puhtia treeniin! :) -S

 • Hyvä, että löytyi selkeä syy, ja helppo hoitaa! Mulla oli laktovegenä ihan diagnosoitua anemiaa, mutta ei enää vegaanina ollessani. Join ihan älyttömiä määriä maitoa, ja joka aterialla, niin eipä ihmekään.

  Varastorautapitoisuuksia en ole aikoihin käynyt mittauttamassa, mutta hyvä mittari on se, että mulla alkaa raudanpuute tuntua levottomat jalat -oireiluna, ja siihen auttaa raudansyönti välittömästi. Nyt olen alkanut syödä 200 mg rautaa/vrk parin viikon kuureina, jotta ei tipahtaisi nuo pitoisuudet oireilutasolle asti.

  Luin muuten hiljattain yhtä keskusteluketjua, missä monet kirjoittajat totesivat nestemäisen raudan sopineen vatsalle huomattavasti paremmin kuin tabletit.

  • Niinpä! Nämä on hyviä herättäjiä itsellekin, että tajuaa tarkkailla tätäkin. Olen mä sen kyseenalaistanut ennenkin, mutta en ole tutkituttanut, kuin vasta nyt sitten. Onneksi tutkitutin. (<- siinä on taas muuten hieno suomalainen sana. :D)

   Levottomat jalat vaivasi täälläkin eräänä iltana/yönä ennen näitä tuloksia. Jännä oli jälkikäteen katsella oirelistaa ja bongailla yhtä sun toista, mikä selittyisi tällä.

   Nestemäinen tuntuisi sopivan vatsalle paremmin, mitä itsekin luin. Mä aattelin nyt koittaa mennä sitkeästi tällä kun tämä reseptillä mulle määrättiin. Jospa helpottaisi edes vähän. Kai sen kuusi viikkoa kestää vatsa pystyssä, toiset on 9kk.. :’D

 • Hyvä että selvisi rautajutut! Sellanen tuli mieleen, että keliakiaa ja gluteeni-yliherkyyttä testattaessa ei saisi parhaillaan olla gluteenittomalla ruokavaliolla, koska muuten testit voi antaa aiheettomastikin terveen paperit, kun suolisto ei ole päässyt ärtymään gluteiinista.

  Niin, otit tämän ehkä neuvomisena, mutta se ei suinkaan ollut tarkoitus, kunhan kommentoin :)

  • Itseasiassa tiesin tämän ennen testin tekemistä. :) Lääkärikin tiesi, että olen jo viljattomalla ollut. Mietinkin, että nytkö vetäisen leipää tai pastaa nassuun vaikka päivää ennen testiä, mutten ryhtynyt siihen. :D Odotuksena siis olikin negatiivinen tulos. Keliakiaan ei muutenkaan ole ihan hirveää uskoa, viljayliherkkyyteen taas voisi ollakin. Siksi tuo ei ollut niin vakava asia. Jos kyse onkin sitten imeytymishäiriöstä, mikä selvinnee tämän rautakuurin jälkimainingeissa, on meno sisätautilääkärille edessä. :)

   Aiheellinen toteamus, ei turhanpäiväistä neuvomista. :D Vaikka tiesinkin jo, mutta joku muu ei ehkä tiiä. :)

 • Olipa muuten hyvä, että aiheesta ja testien tuloksista avauduit! Varmasti herättelevää ja hyödyllistä useammillekin lukijoille.

  Itselleni tuli täytenä yllätyksenä se, että kalsium vaikuttaa noinkin suuresti raudan määrän imeytymiseen! Tiesin, että se sitä heikentää, mutta että nuin valtavasti, huh. Itsekin kun vedän raejuustoa joka aterialla ja rahkaa aikamoiset setit per päivä, niin pistää miettimään…tummaa leipää (tai muutakaan leipää) en pahemmin syö ja punaista lihaa inhoan maun vuoksi, joten sitäkään en vapaaehtoisesti syö.

  Ostin itse asiassa elämäni ekan spiruliinapurkin kuukausi sitten, kun sitä niin kovin oli kehuttu. Ehkäpä oli tosiaan ihan hyvä ostos ottaen huomioon, että mun raudansaanti on varmaan ollut aika surkeeta. Raudan puute oirelistastakin kolahti aika moni..

  Tähän loppuun voin antaa esimerkin, miksi lukihärösenä on joskus paljon hauskempaa:
  Klikkasin auki ensimmäisen linkkisi ja luin listaa raudan puutteen oireista. Eritysitä hilpeyttä ja ihmetystä aiheutta tämä: ”oudot ruokahimot (esim. jään tai seinän popsiminen”) …kunnes hokasin, ettei siinä sentään lukenutkaan seinä vaan heinä :D Noh, eipä se heinän jyrsiminenkään mitään ihan normihommaa ole :D

  Nyt nukkumaan, kun enää osaa siis lukeakaan..

  -A

  • Tämä oli mulle kanssa puhdas shokki, että voi vaikuttaa noin hirvittävästi! Sen tiesin, että vaikeuttaa imeytymistä, mutta ei kukaan ole sanonut, että käytännössä siitä imeytyy ei mitään. Hah, mun matikalla ainakin! Ihan niin kuin mun matikalla mun rautavarastot oli käytännössä nolla. Spiruliina pääsee todennököisesti kokeiluun täällä. Helpompi nappaista tabumuodossa, siis jotain muuta kuin lääkerautaa, kuin että miettii missä kohtaa voi syödä mitä, kuinka paljon ja minkä kanssa. Se missä tällä hetkellä nappaan rautatablettini oisi oiva kolonen spiruliinatabulle, eikä imeytymistä olisi mikään häiritsemässä.

   Haha :D Jään tai seinän popsiminen.. :’D OMNOMNOM LAASTIA TAPETTIA TIILIÄ OMNOMNOM

   :’D

 • Ugh, kuulostaa kyl ikävältä.. Se miten vatsa voi vaikuttaa niiiin kokonaisvaltaisesti koko elämään.. Toivottavasti pena ottaa pian hatkat!

  • Ugh. Kyllä! Vatsan vointi vaikuttaa ihan suoraan jo yleisfiilikseen ja siihen millä tuulella olen. Että ei tässä millään parhaustuulella ole oltu kotona viime aikoina. :’D

   Penan poistumista ootellessa!

 • No nyt luin tän. Hyvä kirjoitus ja kai mie nyt ihan oikeesti otan sen puhelimen käteen ja varaan ne testiajat! Vertaistukea, kato ;) ihanaa viikonloppua heidi!

  • Kyllä mää näkisin, että kannattaisi, jotenkin ollaan ruokavalionemme samanlaisessa tilanteessa tässä asiassa. Vertaistukea kehiin ja hihkaiset sitten millaisia tuloksia sait! ;)

   Kiitos ja viikonloppuja! :)

 • Taisin olla 19, kun olo oli vähän ihmeellinen ja vetämätön. Kasvisruokavaliota ymmärtämätön isoäitini suorastaan hykerteli, kun kuuli minun käyvän läpi erilaisia testejä ja julisti jälleen kerran, kuinka ’pilaan vereni’ kasvisruokahömpötyksellä. Oli kaikenlaista tökkimistä ja kilpirauhasepäilyä ja eräskin lääkäri kulutti kynsieni kunnon tiirailuun vartin. Lopulta syy löytyi tuosta samasta kropan rautavarastojen tyhjentymisestä. Anemiaa ei ollut ja lääkäreiden mukaan pernisiöösistä anemiasta ei kannattanut olla huolissaan, koska en ollut vegaani eikä mikään testi osoittanut sellaista. Ei siihen rautojen tyhjenemiseen annettu mitään erityistä syytä, ne vain olivat vajenneet. Kuulema sattuu silloin tällöin tällaista. Söin tukevan rautakuurin eikä sen jälkeen ole vaivannut. Toki, sitä mahdollisesti ehkäisee osaltaan se, että luovutan maksimimäärän verta vuodessa ja syön aina luovutuksen jälkeen suositellun rautakuurin.

  Onneksi asia selvisi sielläkin päin :)

  • Mä niin pystyn mielessäni näkemään tämän isoäitisi hykertelyn silloin. Kuten näen mielessäni nyt, miten muutama ihminen hykertelee minun tilanteelleni. ;)

   Mulla taitaa tosiaan olla tuo syy tälle aika selkeä. Vaatii myös selkeitä muutoksia ruokavalioon tämän osalta! Vaikka sitten sitä spiruliinaa. :)

   Eikö muuten pernisiöösi anemia ole B12 -vitaaminin puute, eikä rautaan liittyvä juttu?

  • Toki, ilmaisin itseäni vähän epäselvästi. Se on vitamiininpuutteesta johtuva anemia. Siitä oli aikoinaan lääkärin kanssa puhetta, koska 90-luvulla kasvissyöntiä koskevissa lehti- ja televisiojutuissa mainittiin aina pernisiöösin anemian vaara (vaikka se on liioittelua). Ja koska olin niinkin kummallinen kuin lakto-vegetaristi, kaikki tutkittiin, koska oireet eivät osoittaneet mitään tarkkaa syytä. Koko rautavarastojen vähyys keksittiin ihan viimeisenä, hemoglobiinissa se ei vielä ehtinyt näkyä. Ja maallikot kuten isoäitini liittivät kaikki vähäisetkin poikkeamat veriarvoissa kasvissyönnin vaarallisuuteen, oli se sitten mikä arvo tahansa…

  • Ach so! No nyt ymmärsin. Muistan itsekin, että vielä muutama vuosi sitten B12 -vitamiinisti kohistiin paljon, miten kasvissyöjät on riskissä. Vaan kun olikohan puolesta litrasta maitoa saa jo varastot täyteen, jos siis maitotuotteita käyttää. Mittautin tuonkin kyseisen arvon jokunen vuosi sitten ja se oli kohdillaan.

 • Moikkis uudelta lukijalta!

  Tosi hyvän näköistä asennetta ja kuvaa, kummasti alko taas omakin treenihinku kasvamaan kun vähän selailin blogiasi! Ja tosiaan tärkeän pointin nostit nyt esille.

  Mun mielestä multivitsku-tabu on hyvä ja halpa turva meille erikoisten ruokavalioiden ystäville. Treenaavilla ihmisillä ei normi-annostuksella pitäisi tulla ongelmia övereiden kanssa. Aika lapio-periaatteella vitamiineja ja mineraaleja täytyisi vetää, jotta linkatun artikkelissa mainittuun koomaan pääsee :)

  Pakko laittaa nolo semi-mainos tähän, pari viikkoa sitten pienen salapoliisityön jälkeen löysin mieluisan tabun. Ei koto-Suomesta löytynyt yhtä kattavaa ja halpaa:
  http://www.iherb.com/21st-Century-Health-Care-Sentry-Multivitamin-Multimineral-Supplement-300-Tablets/10525?rcode=PUL005

  ps. turha Penaa on hävetä, se voi olla vähän hassu, mutta se on kuitenkin sun <3

  • Moikka moi Mr. Possu ja tervetuloa lukemaan! :)

   Minä kiitän kovasti kehuista näin heti ensi alkuun.

   Mullakin noita multivitaaminitabuja on kotona, mutta eipä tule syötyä. Jotenkin tuntuu tyhmältä syödä kaikenmaailman vitamiineja, kun ihan satavarmasti niitä saan tästä kasvis- ja hedelmämäärästä. Muista hivenaineista en sitten osaa ihan satavarmasti sanoa, jos aletaan puhua vaikka sinkistä tms. Täytyy perehtyä.

   Hih, kyllä täällä on Penaa silitelty ja ihmetelty moneen otteeseen päivässä. Kohtahan siihen tykästyy! Sitten pitää kasvattaa semmoinen ihan itse, jos ja kun joskus katoaa. Snif. Ikävähän sitä tulee.

   No ei. :D

 • Siis voivatko nuo varastot olla tyhjentyneet vaikka hemoglobiini olisi tosi hyväkin (itsellä heitellyt välillä 145-150, ja olen siis nainen)? Olen lakto-ovo-vege, joten toki tulee maitotuotteita kulutettua, joten huolestuin että voisikohan minullakin olla jotain tuollaista kun aika moni oire tuossa listassa on tuttu.

  • Kyllä vaan, eli ensin tyhjenee varastot ja sitten se alkaa näkyä hemoglobiinissa. Mullakin oli hemoglobiini edelleen täysin normaali. Ferritiiniarvo on se arvo, mikä kertoo niistä varaston raudoista. Voi siis olla alhaiset rauta-arvot ilman että anemiaa!

 • Hyvä että kerroit tästä! Mullahan muutama vuosi sitten ilmeni huono hemoglobiini niin voimakkaasti, että olin ihan yön tarkkailussa rytmihäiriöiden vuoksi. Sen jälkeen olen vähän tarkkaillut enemmän raudansaantia jasen tiesinkin että rautatabletteja ei saa ottaa maidon kanssa mutta yllätys että se vaikuttaa noinkin voimakkaasti.

  • Mukava, että on ollut monen mielestä hyödyllinen aihe. Ja huikeaa oli täälläkin kyllä ymmärtää tuon maidon vaikutus, että se on niinkin huima!

 • Hei!

  En olekaan ennen kommentoinut blogiasi, mutta nyt on pakko avata sanainen arkku ja kiittää sekä kumartaa suuresti. Blogisi on mulle henkilökohtaisesti todella motivoiva ja on saanut minut enemmän liikkeelle oman kuntoilun saralla sekä kiinnittämään huomiota omiin elämäntapoihin ja ruokailutottumuksiin. Blogisi on mahtava, jatka samaan malliin! :)

  Ja sitten itse postaukseen liittyen.. Itsellä kanssa pientä epäilyä ollut jo jonkin aikaa rautavarastojen vajaavuudesta. Epäilyt alkoi siitä, kun en voinutkaan yhtäkkiä luovuttaa verta, koska hb oli viitearvojen alapuolella. Sitten alkoi hiuksia tippumaan (ja tippuu edelleen) tiuhaan tahtiin ja väsymystäkin on ollut paljon enemmän. Ruokavalioon olen yrittänyt kiinnittää huomiota ja lisätä rautapitoisia ruoka-aineita sekä tarkkailla maitotuotteiden käyttöä. Lähete verikokeisiin on ja lääkäriaikakin varattu, että pääsee kuitenkin ammattilaisen tykö toteamaan onko kyse raudan puutteesta vaiko jostain ihan muusta.

  Mutta näillä mennään. :) Sulle oikein paljon tsemppiä treenaamiseen sekä elämään muutenkin! Jatkahan kirjoittelua, kiinnostuneena jatkan blogisi seuraamista ja ammennan motivaatiota omaankin treenaamiseen!

  -Jenni

  • Heippa Jenni!

   Kiva että jätit kommentin! :) Ja ihan mahtavaa, että oot saanut noin paljon motivaatiota täältä. Jee! :)

   Täällä kanssa tippuu tukka päästä. :/ Tänäänkin taas suihkussa hirvittelin sitä tuppoa mikä käteen jäi, kun hoitoainetta huuhtelin pois. :/ Toivottavasti tuohonkin pian puree tämä mun kuuri. Ja toivottavasti sulle löytyy kanssa verikokeista jokin yhtä simppeli vastaus, mikä on helppo korjata. Jos yhtään viitsit, palaa ihmeessä kertomaan jos rauta-arvot oli matalat.

   Kiitos ja paljon tsemppiä sinnekin! Minua ei taida juuri kukaan pysäyttää, joten voinen taata että jatkan bloggailua varmaan ikuisuuteen asti. :D

 • Heippa!
  Mielenkiintoista pohdiskelua…
  Valitettavasti en voi liputtaa kasvissyönnin puolesta, ihminen tarvitsee mielestäni myös lihaa.
  Mietin tuota vatsa-asiaa kun puhuit linsseistä. Ne sisältävät paljon antinutrientteja, joten voivat omalta osaltaan siis aiheuttaa taas uudenlaisia suolistovaivoja. Samaan soppaan kuuluvat pavut sekä herneet.

  Spirulina ja chorella kuin myös kelp voisi olla hyviä lisäravinteita, myös kilpirauhasta ajatellen. Pelkkä kasvissyönti on mielestäni aikamoinen stressi elimistölle sillä usein sellainen ruokavalio sisältää paljon juuri papuja, linssejä sekä soijaa (joka valitettavan usein on geenimanipuloitua ja aikamoista sotkua ihmiselle).

  Monia oivalluksia sinulla :) ..ja kiva kroppa ;)
  ;)

  • Mä taas olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että ihminen ei nimenomaan tarvitse lihaa. :) Miehenikin syö samalla tavalla (kasvisruokavaliolla) kuin minä ja hän vetelee maratonin alle neljään tuntiin ja nostaa sata kiloa penkistä. ;) Hänellä ei myöskään ole raudanpuutetta, toisin kuin itselläni. Siinä määrin syödään eri tavalla, mutta lihattomasti joka tapauksessa.

   Toki linssit ynnä muut vastaavat aiheuttavat jonkinsortin vatsavaivoja, ihan kelle tahansa ihmiselle. Muutamat ilmavaivat kärsin mieluusti siinä tapauksessa. :D Ja mm. soijaa en päivittäin käytäkään, useastakin syystä.

   Ja loppuun tietysti kiitokset.. ;)

  • :D No näinhän se menee – mielipiteitä on monia!
   Lippu korkeella kaikesta huolimatta ;)

   ..voisikohan olla raudanpuute ihan naiseudesta kiinni (?) Miehillä ei kuitenkaan ole sitä joka kuukautista settiä! Vai imeytymisongelma…
   Ken tietää…

  • Kyllä taitaa naisena olemisella olla oma lusikka sopassa (mikä kuulostaa tässä yhteydessä harvinaisen ällöltä, kun nyt kuitenkin menkoista puhutaan :D). Lisäksi mieheni kyllä vetelee kiitettävästi noita täysjyväviljoja, joten saa sitäkin kautta. Onhan se miesten raudantarve muutenkin huomattavasti pienempi kuin naisten.

   Meillä miestä kutsutaan vilkapossuksi (koska hän syö viljaa ja minä en). Sen kunniaksi minä olen ärjyemakko (koska olen turvoksissa enkä ole aina niin iloinen). Että tämmösiä hellittelynimiä :D Aiheeseen tavallaan liittyen muttei kuitenkaan. :’D

 • No voi klähmä. Aina testataan vaan se hemoglobiini sormen päästä jos soitan terkkarille ja valitan et väsyttää ja haluun verikokeisiin.. (ja toki kun kerron että oon kasvissyöjä ni pääsen kokeisiin ilman sen kummempaa ihmettelyä, koska kyllähän nyt jokainen kasvissyöjä on edes vähän aneeminen tyyppi.)

  Mutta siis tuo rautavaraston tyhjentyminenkö testataan ihan ”oikeassa” verikokeessa? Miten mä en tienny tällasesta! Kiitos siis kun jaoit tämänkin aiheen. Mulla on aina ollu alhanen (noh, ehkä mulle sit normaali) hemoglobiini ja nuorempana määrättiin rautakuurejakin kun se tippu todella alas. Nyt se on ollu vuosia ihan jees, mutta toisaalta, nyt en oo taas aikoihin mittauttanut ja oon sitä suunnitellut. Mutta daymn, en tienny tosiaan että tuo elimistön rautamäärä on eri asia kuin hemoglobiini. Eli pitäisikö tästä päätellä, että jos hemoglobiini on huonohko niin elimistössä ei ole juurikaan enää rautavarastoja käytettävissä? Ja mitä mun pitää vinkua sille tervkkarille, että pääsen testauttamaan nuo rauta-arvot?! O.O

  • Vingu ferritiini -arvon mittauttamista! :) Täällä Saksassa se kuului pieneen verenkuvaan, eli peruspakettiin. Suuri veripaketti onkin (ainakin Suomessa) tyyliin seitsemän putelia (been there done that :D), tämä oli yksi tai kaksi putelia. Kaksi otettiin, mutten tiiä kun otettiin vielä se gluteeniarvo. Mutta käsittääkseni tuonkin voi katsoa sormenpäästä, jos en internettiä ihan väärin lukenut.

   Ja mulla on tosiaan sellainen kuva, että ensin tyhjenee tuo ferritiiniarvo ja sitten kun se on (tarpeeksi pitkään tarpeeksi tyhjillään?), se aiheuttaa anemiaa, eli laskee hemoglobiinia. Eli mulla tavallaan saatiin se kiinni ajoissa. Toisaalta samanlaisia oireita aiheuttaa jo sekin, kuin tuo anemiakin.

   Notta terkkarille ja ferritiiniarvot kiitti, sano että Heidi sieltä internetistä käski näin :D Hahaa!

  • Heipä hei kaima :D

   Juu, heikentäähän tuokin. Siksi kirjoitin lauseen ’On olemassa myös monia muitakin heikentäviä tekijöitä.’ :D Ne kuitenkin selvinnee noiden linkkien takaa. :)

  • Ah, ei kato tää puusilmä huomannu. :P

   Leppoisaa muuttorumbaa teille! Skotlanti on ihana!

 • Hyvä että sulla ongelma ratkesi :) Itse olen kärsinyt vuosia raudanpuuteanemiasta ja olo usein sen mukainen… Hemoglobiini ei meinaa nousta, vaikka rautaa söisikin ja ainakaan olo ei parane. Se harmittaa :/ Odottelen parhaillani kutsua keliakiatähystykseen (verikokeella se on jo testattu ja oli negatiivinen), koska itselläniki on vatsaoireita ja rauta ei tosiaan meinaa imeytyä. Rautalääke tosiaan vaan pahentaa mun vatsavaivoja ja tuntuu usein just, et maha on järjettömän turvonnut. En ole löytänyt tähän vielä ratkaisua, mutta ärsyttää kyllä syödä rautaa, josta on enemmän ongelmia kuin apua minulle itselleni :/

Kommentointi on suljettu.