MAAILMAN LAAJIN RAVINTOPOSTAUS!!

No ainakin tosi laaja! Tarkoituksena saada yhden postauksen taakse kaikki se, mitä minä syön, miten ja miksi. Asiaa on käsitelty siellä täällä, mutta koska ravinto on niin kiehtova asia, tahdoin tuon kaiken infon kerätä yhteen ja samaan paikkaan. Varmasti unohdan jotain, mutta toivottavasti tärkeimmät muistan.

Pääkohdat, joihin ruokavalioni perustuu:

a) Ruokin kehoani, en mieltäni. Tämä tosin on nykyään yksi ja sama asia. Mutta ruoka on kuitenkin ensisijaisesti kehon polttoainetta.
b) En noudata mitään tiettyä ruokavaliota (paitsi kasvissyöjän ruokavaliota). Syön yleisterveellisesti.
c) Pyrin syömään myös mahdollisimman eettisesti ja siksi ruokavaliossani on useampi periaatteellinen pointti.
d) En syö lainkaan perinteisiä herkkuja tai käytä alkoholia.
e) Syön sitä ruokaa, mikä sopii keholleni. Keho kertoo, mistä se pitää ja mistä ei.

Tuossa pääkohdat. Esimerkkejä, mitä en syö koskaan:

– Eläimet
– Liivate (huom! Lisäsin jälkeenpäin, oli unohtunut)
– Kaikki kovin suolattu, sokerilla pilattu, rasvassa uitettu
– Aspartaami
– Kerma
– Voi
– Ketsupit, majoneesit, sinapit

Esimerkkejä, mitä vältän ja miksi:

– Kananmuna. Eettisyys. En koskaan osta ja käytä kotona. Sallin sen esimerkiksi ulkona syödessä, jos sitä on käytetty ruoan valmistuksessa, mutta sellaisenaan en pysty syömään. Se tulee ylös.
– Kaikki ne vaaleat, mistä on olemassa täysjyväversio. Aina täysjyvää, jos on valittavissa. Useimmin on.
– Ylenpalttisesti viljatuotteita. Ei sovi minun vatsalle.
– Pasta, riisi, peruna. Kaksi ensimmäistä turvottaa. Pastaa ja riisiä söin viimeksi joskus alkuvuonna, perunaa maistoin ensimmäistä kertaa noin vuoteen tehdessäni hiljattain miehelleni hiilaritankkausta varten uunissa perunalohkoja. Koen perunan jotenkin turhaksi.
– Huonot rasvat, sokeri, suola. Huonot rasvat on huonoja rasvoja, sokeria en tarvitse (hedelmissä ja marjoissa ok), suolaa en lisää koskaan ruokaan. Saan sitä tarpeeseeni mm. raejuustosta ja proteiinipatukoista.
– En tykkää ajatuksesta käyttää keinotekoisia makeutusaineita. Valitettavasti proteiinijauheessamme on sukraloosia ja asesulfaami K:ta. Aspartaamiinhan en koske.
– Soijatuotteet päivittäin. Ei ole hyväksi joka päivä, varsinkaan naiselle.
– Hiilareita illalla. En tarvitse silloin enää polttoainetta. Ilta on proteiinipainotteinen, hiilarit otetaan aamulla ja päivällä.
– Kaneli päivittäin. Sisältää kumariinia, joka on maksalle myrkyllinen aine. Sitä saa lisäksi myös mm. kosmetiikasta ihon läpi ja suosituksen ylitystä on siksi vaikea seurata.
– Pääasiassa valmistuotteet. Teen mieluummin alusta asti itse. Pari poikkeusta on, joissa on arvot niin kohdillaan, ettei haittaa. En tykkää e-koodeista. Tykkään puhtaasta ruoasta.
– Rasvaiset maitotuotteet. En syö mm. juustoja (paitsi raejuustoa) ja valitsen aina rasvattoman/vähärasvaisen.
– Kastikkeet. En tarvitse.

Syön päivittäin saman peruskaavan mukaan. Siinä on tasapainossa hiilarit, proteiinit ja rasvat. Kaikki perussuosituksen mukaan, prosenttijakauma menee niiden raamien sisälle. En ole edes tätä kaavaa hakemalla hakenut, vaan todennut sen joskus, kun olen mielenkiinnosta asian tarkistanut. Syön pääasiassa kuusi kertaa päivässä, noin kolmen tunnin välein. Tähän kuuluu runsas aamupala, ennen treeniä -välipala, palautusjuoma, yksi lämmin ateria, iltapäivä-alkuiltavälipala, iltapala.

Hiilarit saan pääasiassa maidosta, weetabixeistä ja hedelmistä. Proteiinit saan pääasiassa maitotuotteista, patukoista ja jauheesta. Rasvat otan oliiviöljystä ja saksanpähkinöistä.

Päivittäiset maitotuotteet. Tässä postauksessa kerroin M-kirjaimen kohdalla,
miten haluaisin maitotuotteista eettisistä syistä luopua, mutta
miksi en koe sitä mahdolliseksi, ja mitä olen asialle sitten tehnyt.
Joskus syön leipää. En kuitenkaan päivittäin. Leivällä en käytä levitettä, vaan raejuustoa. Tai saksanpähkinöitä.
Päivittäiset proteiinivalmisteet.
Päivittäiset rasvanlähteet. Oliiviöljyä ruoanlaitossa, saksanpähkinöitä iltapalarahkassa. Joskus hapankorppujen päällä.

Käyttämistäni proteiinivalmisteista:

– Patukat eivät ole sontaa, niin kuin kauppojen patukat yleensä ovat. Ei sokeria, ei turhia hiilareita. 20g proteiinia per patukka. Ainoastaan yksi on keinotekoisesti makeutettu, siinä on sukraloosia, muissa steviaa. Ovat myös gluteenittomia, mikä ei itselleni kyllä ole mikään kriteeri, mutta kuitenkin. En halua syödä suklaanmakuisia tai vastaavia karkkipatukoita. Noista kuvan alin ja ylin on suosikkini. Pitää tilata kaukaa ja maksaa tullimaksuja, mutta ei väliä. Läheltä saa vain sontaa ja sitä en tahdo syödä.

– Proteiinijauheen kriteerit olivat vaniljanmakuinen, ei soijapohjainen, ei aspartaamilla makeutettu. Odotellaan vielä jos vastaavat kriteerit täyttyisivät joskus tulevaisuudessa stevialla makeutetussa jauheessa, niin pääsisi eroon tuon sukraloosista.

Ruokakaapin muita perusaineksia:

Ravintoarvoiltaan erinomaiset pippuripihvit. Maustamaton tofu, soijajauho kananmunan korvikkeena, soijarouhetta ja suurempia paloja ja seitania.
Ananas, kikherneet, linssit, kidneypavut. Näissä ruokaisissa säilykkeissä suolan määrä erinomainen (eli hyvin vähäinen). Yrtti-valkosipulimaustettu tomaattikastike. Ravintoarvoiltaan huippu.

Ruoanlaiton tuoreita pääaineksia ovat munakoiso, kesäkurpitsa, herkkusienet, paprika, porkkana, kirsikkatomaatit, sipuli, valkosipuli. Esimerkkiruokakuvia:

Miehelle kokkailen hiilareita enemmän, kun juoksuharrastus ja -kilpailut niitä vaativat enemmän, kuin mitä itse tarvitsen. Nuo ruoat koostuvat pääasiassa näistä:

Uncle Bensin valmisriisipussukat ovat erinomaisia ravintoarvoiltaan, kun valitsee vähän mitä ottaa. Superherkullisia. Noita söin itsekin vielä alkuvuonna. Riisin sekaan mm. kanttarelleja. Viimeksi oli harvinaisuutena uuniperunalohkot, joista maistoin itse kolme. :’) Perunoita jäi jääkaappiin vanhempien vierailun jälkeen ja valmistin niistä osan, ettei kaikkea tarvinnut heittää pois.

Marjoja menee päivittäin rahkan joukossa. Pensasmustikat ovat taivaallisen makoisia. Niitä syödään joka kerta ja lisäksi joko vadelmia tai marjasekoitusta. Kyseessä on pakasteet. Ovat parempia kuin tuoreet, kun jokusen sekunnin sulattaa ensin mikrossa ja sitten sekoittaa rahkan joukkoon.

Kun sanon ruokkivani kehoani enkä mieltäni, tarkoitan juuri sitä, että tiedostan mitä kehoni tarvitsee ja mitä se ei tarvitse. Mitä se ei halua. Olen oppinut tuntemaan kehoni perustasolla aika hyvin (kuukautiskierron aiheuttamista kiemuroista koitan parhaillani päästä selville). Tiedän, mistä se pitää ja mitä se ei missään nimessä tahdo. Herkut kuuluu tietysti tähän kategoriaan. Siksi en niitä syö. Tämä totaalikieltäytyminen on minulle yksikertainen vaihtoehto, eikä se ole taistelua. Olen kaikki tai ei mitään. Joko tai. Minä valitsin olla kokonaan ilman.

Tutkin myös ravintosisällöt, katson myös kalorimääriä. Ne kertovat minulle, onko kyseessä terveellinen tuote vai ei. Tämä ei ole kuitenkaan mitään fanaattista syynäämistä eikä johda sellaiseen, ettei voisi esimerkiksi jotain tiettyä hyvin tarpeellista syödä ollenkaan. Joissain asioissa valitsen kohtalaisten vaihtoehtojen sisällä sen parhaimman, vaikkei se ehkä yksinään täyttäisikään kriteereitä. Ei elämäni siihen kaadu kuitenkaan. Ulkona syödessä saatan syödä palan tai kaksi vaaleaa leipää, vaikka kolme, jos sellaista on salaatin rinnalla tarjolla. Ulkona syödessä saattaisin myös syödä perunaa, pastaa tai riisiä. Ei ne ykkösvaihtoehtoja olisi, mutta vaihtoehtojen puuttuessa voisin syödä. Mutta. Jos kyseessä on vaikka voissa paistettua tai runsaalla juustolla höystettyä, en söisi. Sillä valintahan on minun. Päätös siitä, mitä minä keholleni annan, on minun. Ei kukaan sitä ruokaa suuhuni vie, ei kukaan muu kuin minä. Otan vastuun itsestäni, voinnistani, kehostani. Kunnioitan sitä. En anna sille huonoa ravintoa. Arvostan terveyttäni enemmän, kuin yhtäkään herkkua, roskaruokaa, sokerihumalaa. Ja siihen perustuu ruokavalioni.

Tiedän, että ruokavalioni on poikkeuksellinen, koska en syö yhtään mitään herkkuja tai roskaruokaa. Tiedän sen siitä, etten ole koskaan vielä tavannut toista samanlaista. :’) Mieheni toki on pitkälti ihan samoilla linjoilla eikä hänkään herkuttele, mutta minä olen meistä se ehdottomampi näissä asioissa. Tosin herkku -sana on väärä. Herkuttelen joka päivä. Se vain tarkoittaa itselleni jotain ihan muuta, kuin suurelle osalle ihmisistä. Tälläkin hetkellä odotan jo iltapalarahkaa, sillä se on taivaallista! Monesti suututtaa suorastaan, kun purkki on syöty tyhjäksi ja taas pitää odottaa seuraavaan iltaan asti uutta satsia. :’D

70 vastausta artikkeliin ”MAAILMAN LAAJIN RAVINTOPOSTAUS!!”

 • Todella ihailtavaa, että pysty pitämään tuollasta ruokavaliota ja elämäntapaa!:) Olen ollut välillä pitkiä aikoja hyvin rajoitetulla ruokavaliolla ja yleensä siinä käy niin, että syön liikaa samaa ruokaa ja kyllästyn niin pahasti, että on pakko lähteä etsimään vaihtelua muualta. Yksinkertaisesti samanlainen ruoka joka päivä alkaa oksettaa. Tällä hetkellä en pysty syömään esim. tiettyjä vihannessekoituksia, ylenannan pelkästä tuoksusta. :D

  Mutta mitä kauemmin pystyy olemaan herkkuja (eli näitä mun herkkuja: karkkia, suklaata..), sitä vähemmän niitä tekee mieli.

  Olet todellakin ainutlaatuinen;)

  • Mä olen taas sellainen, että kun mä löydän jotain hyvää syömistä, se on sitä varmaan lopun elämäni! :’) Siksi elämä onkin niin ihanaa, kun saan syödä näitä mun herkkujani koko ajan. :D :D

   Ja kiitoksia paljon sanoistasi! :’) En itse koe tässä olevan mitään ihmeellistä, koska tämä on mulle se sopivin tapa elää ja elän vain yksinkertaisesti sen mukaan. Kun ihan oikeasti nautin siitä, enkä kituuta itseäni millään lailla. Maailman parhautta! :’)

 • Tuli mieleen kun viljoista puhuit, olisko sulla keliakia kun ei kerran vatsallesi sovi? Mulla todettu 5 vuotta sitten, siitä asti menty gluteenittomalla ruokavaliolla.

  Ja sitten on pakko ottaa kantaa tähän: ”En tykkää e-koodeista. Tykkään puhtaasta ruoasta.” Tiesithän, että esim puhtaassa metsästä poimitussa puolukassakin (Elintarvikevirasto Evira tutkinut) sisältää vettä, sokeria, kuituja, kivennäisaineita, happoja (E 200, E 210), hyytelöimisainetta (E 440), väriaineita (E 160a, E 163) ja aromeja.

  Osa lisäaineista on muutenkin hyödyllisiä, kun ne estää bakteerien ja mikrobien kasvua. Ei sillä, ei meikäläinenkään piittaa asioista joita kutsutaan nimellä lisäainepommi, kuten valmisruuista, mutta pakko päästä vähän pilkkua viilaamaan ;)

  • Keliakiaa tuskin on, kun seitankin on tosiaan siitä puhtaasta gluteenista valmistettua sapuskaa, enkä siitä oireile.. :) Aamupalaksihan vetäisen myös neljä weetabixiä, enkä niistä oireile, luojan kiitos, koska mun aamupalani on parasta ikinä! :’)

   E-koodeja löytyy ihan puhtaastakin ruoasta. Tarkoitin tosiaan valmisruokia pääasiassa, sekä erinäisiä elintarvikkeita, joissa E-koodilista on pidempi kuin Kiinan muuri! :)

   Pilkkua saa ja pitääkin viilata, jos sille tuntuu! En mä siitä pysty millään pahastumaan, kun tiedän itse täysin mitä teen ja mitä en tahdo tehdä. Itse vien tai en vie niitä E-koodeja suuhun. :D

  • Oih, weetabixit on nameja…. yhyy yhyy :D
   hyvä ettet vedä hernettä nenään! näistä asioista on niin mielenkiintoista keskustella :)

  • Olisin kaurapuurotyttö ja olinkin pidemmän aikaa ennen tänne muuttoa, mutta ei täältä löytynyt Nallepuuron vertaista. :( Piti etsiä korvaava ja onneksi sellainen löytyi! :’)

   Ravintoasiat tosiaan on mielenkiintoisia, ja muutkin vastaavat, joissa ihmiset ovat tehneet tietynlaisia valintoja erinäisistä syistä. Kovin, kovin mielenkiintoista! :)

 • OO, oonkin odottanu sulta tämmöstä :) Oot kyllä ihailtavan kurinalainen. Mä oon niin hirvee herkkuperse ettei varmaan pahempaa löydy :D

  Ja tulipa ”hyvä” olo tuosta ruokin kehoa enkä mieltä kun itse ostin juustotikkuja himooni salin jälkeen ja tässä parit jo vetänyt iltaa kohden naamariin ;) Kuten sanottu, hirveeee herkkuperse :D Onneks nykyään se herkuttelu on omassa hallinnassa.. ennen se oli ihan posketonta, mutta nykyään en yleensä anna mieliteoille valtaa, paitsi just tänään, sattumalta :D (kuullostaa pienesti selittelyltä, mutta totta se on :D)

  Mutta iltapalarahkan kanssa olen samoilla linjoilla, se on super herkkua, ja aina harmittaa kuinka nopsaa se loppuu. Voisin syödä vaikka kolme purkkia sitä kerralla :D

  • Heh, kylläpäs sopivasti sitten olet tänään juuri antanut mieliteolle periksi. :D Mulla oli kanssa poskettomia ja aika lailla oman hallinnan ulkopuolella olevia herkutteluhetkiä, jolloin alkoi olla selvää, että pois vaan koko moska kun en osaa nätisti syödä! :’) Harvalle ihmiselle sopii tällainen totaalikieltäytyminen, mutta itselleni se ei voisi paremmin istua. Se on justiinsakin se nappivalinta! Pääasia, että tekee juuri niin, mikä on itselle parhaaksi.

   Ja iltapalarahka.. Voi että, ihan kohta!! :D Sitten taas suutun, kun kippo on tyhjä. :( :D

 • Miulla oli tähän joku älyttömän hieno ajatus, mutta ehti kadota ennen kun sain kirjoitettua ylös. Jokatapauksessa, tuo siun touhuhan on ihanteellista kaikin puolin, eniten ehkä kuitenkin sen takia kun sanoit, ettei se ole taistelua. Ei elämä tai syöminen saa miun mielestä hampaidenkiristelyä ollakaan vaan parempi nimenomaan ns. tulla luonnostaan. Hatunnostot anyway, oma luonnollisuus kun ei oo lähelläkään tuota :)

  • Juuri näin, mikä sopii itselle vain parhaiten ja miten itse kokee olonsa parhaaksi minkäkin suhteen. Jos se on taistelua, se ei ole oikeasti hyväksi. Mulle tämä on juurikin tällä kaavalla ja pohjalla kaikinpuolin hyväksi. Kiitokset hatunnostosta, vaikka en tämän koe olevankaan sen arvoista, koska en tosiaan mitään kiusauksia vastaan taistele tai muutakaan, kunhan vain elän. :’) Mutta hyvälle tuntuu silti, että joku kokee sen hatunnoston arvoiseksi asiaksi! :)

 • Heipsan!

  Vähän menee aiheen vierestä, mutta antaa mennä :) Kun noista menkkakivuista ilmeisesti kärsit, niin tässäpä yhen blogin osoite (http://muutoslahteeminusta.blogspot.fi/), jossa kirjoittaja kirjoitti sellaisesta aineesta kuin melassi. Se oli ainakin hänellä auttanut ja ilmeisesti monella muullakin. Sitä on vissiin sieltä maailmalta helpompi saada käsiin kuin täältä Suomesta :)

  …ja kiitos hyvästä blogista :)

  • Heips! Käyppä katsomassa kommentit siellä menkkakipukirjoituksessa, siellä on asiasta jo keskusteltukin! :D

   ..ja kiitos sinulle, kun olet sitä mieltä! :)

 • Tykkään tosi paljon tekstistäsi, tästä ei heijastele lainkaan sellainen naistenlehtimäinen ”välttelen herkkuja koska lihoisin iik voivoi” tai liikkujien ”syönpäs terveellisesti, koska haluan näyttää feisbuukissa että itsekurini on täydellinen” paatos. Ennemmin että nautit ruokavaliostasi, ja aidosti siitä ilosta, mitä se saa myös aikaan. Terveellinen ruokavalio on ihailtavaa, mutta enemmän mä ihailisin elämäniloa ja positiivista asennetta siihen, että tekee mistä nauttii. Itselläni on tuo kanava vielä hakusessa, mutta tätä blogia lukemalla tulen vain iloisemmaksi ja innostuneemmaksi. :>

  ”Herkku” käsite on mielestäni harhaanjohtava, sillä omat herkkuni on myös ihan eri linjaa kuin suklaapatukat. Sitä ettet söisi mitään hyvän maun takia tai nauttimatta pitäisin jo vähän vinksahtaneena, koska vähän foodievikaisena olen sitä mieltä, että ruuastakin pitää saada nauttia (sanoo nainen, joka nauttii vähän liikaa raejuustostaan). Nauttiminen on kuitenkin subjektiivista, ja jos nautinto on kokonaisvaltainen hyvinvointi (mieli, keho) kuten sulla, niin mennään taas hyvään suuntaan.

  Tulipas tarinaa, se miksi alunperin halusin kommentoida, oli että vaihda kanelia! Kumariinia on siinä (halpis)kanelissa, jota tehtaat tunkee piparkakkuihin, mutta ei ceylon kanelissa. Löytyy eko- ja nettikaupoista ainakin Suomessa, maksaa ehkä hitusen enemmän, mutta on makunsa puolesta sen arvoinen. Jos kaneli on ceylonia, se yleensä lukee pakkauksessa tiedostavaa kuluttajaa varten.

  • Kiitos! :) Ei ole tosiaan mitään kituuttamista tai taistelua tai mitään muita syitä kuin ihan puhdas HALU siihen, että elän näin. Mielestäni olisi kanssa vinksahtanutta elää näin ja kärsiä siitä – juurikin noista syistä kuin mainitsit. Sen sijaan kuitenkin nautiskelen joka päivä. Esimerkiksi syömäni kasvisruoka on huippuhyvää, minusta on tullut jopa hyvä kokki. :’) Suosikkihetkeni on aamu ja aamupala ja päivän päättää aina se taivaallinen rahka. <3 Ja raejuusto se vasta on makoisaa.. :D Ja ihan satavarmasti löytyy ihmisiä, jotka kuvittelevat minun näin vain uskottelevan – joko itselleni tai muille. Sen sijaan minä tosissani nautin, ihan siitä syömäni ravinnon mausta ja sen lisäksi vielä tuplana kehon ja mielen hyvinvoinnin kautta.

   Ja kanelista! Voisinkin vaihtaa kanelia, täytyy ensi kerralla katsoa joskos tuolla keskustan biokaupassa olisi tarjolla tuota. Lähinnä ongelmana on se, että kahdessa noista neljästä proteiinipatukasta on kanelia, määristä en tiedä. Eli esimerkiksi niitä en syö ihan joka päivä. Vaikka kyllä tahtoisin, sillä ne kaksi on kaikista parhaita! :D Kanelia lisäisin myös mielelläni iltapalarahkaan joka päivä, joten täytyy tutkia ceylon -kanelia biokaupasta. Kiitos vinkistä! Tuon sinänsä jo tiesin, mutten tiennyt että sitä on kuluttajille kuitenkin myynnissä. Tää niin lähtee seuraavalla seitaninhakureissulla kaneli mielessä kauppaan! ;)

  • Kiva että vastasit kommenttiin! <3 Kasvisruokavaliosta en huomannut edes hehkuttaa, olen jo liian pinttynyt siihen ajatusmalliin että kaikkien kannattaisi miettiä syömistensä etiikkaa. Vaikka olen lukenut niin triljoonasta ruokavaliosta ja pyrin olevaan avoin ja suvaitsevainen, niin en tajua kuinka kukaan kroppaansa tai maailmaa kunnioittava voi syödä esim. kanaa.

   Oon pysytellyt kaukana prodepatukoista, sillä kaikessa markettikamassa ravintoainelista on niin kilometripitkä, ettei sitä viitsi edes lukea. Aspartaamia, lisä- ja säilöntäaineita, ei kiitos. En myöskään pidä suklaasta ja karamellista makunsakaan puolesta, joten myös makuvaihtoehtojensa puolesta tulee jätettyä pötköt hyllylle. Mistä kaupasta tykkäät tilata omasi? :> Seitan on hyvää, teen sitä itse silloin tällöin, mutta mietin välillä onko se ravintoarvoiltaan ihan optimaalisinta? Koetan itse pitää gluteenin minimissä, ja nopeiten seitanit pyöräyttää gluteenijauhosta..

  • Pyrin aina vastailemaan kommentteihin, niin kiireinen en ole, vaikka välillä mennäänkin tukka putkella paikasta ja askareesta toiseen. :D Nytkin pitäisi oikeasti olla jo suihkussa, mutta kun haluan vastailla ensin komentteihin. :’)

   Kasvisruoka on tosiaan hurjan maistuvaa ruokaa! Olisi minustakin kiva, jos ihmiset jättäisivät lihat ostamatta ja oikeasti ajattelisivat sitä, mitä suuhunsa laittaa ja mistä se on peräisin, mutta olen kuitenkin sellainen ihminen, että jokainen tehköön omat valintansa. Kukaan ei esimerkiksi koskaan kuule minun paasaavan, miten minun ruokavalioni olisi se ainoa oikea ja miten heidänkin pitäisi syödä samalla lailla. Olen keskittänyt energiani tässä asiassa ihan oman napani ympärille ja aika hyvällehän tuo navanseutu näyttää. :D :D

   Marketin protskupatukat ovat tosiaan melkein sama asia kun suklaapatukoita söisi. Etsittiin pitkään meille sopivaa TERVEELLISTÄ protskupatukkaa, joita voi napata mm. reissuille mukaan, ja nykyään tilataan niitä aina laatikkokaupalla täältä: http://www.questproteinbar.com Sen lisäksi että ovat terveellisiä, ovat ihan käsittämättömän hyviä! Ja tuhteja!

   Jos gluteenia välttelee niin seitania ei kannata nautiskella. :) Itse en siitä saa mitään oireita ja siksi en näe syitä vältellä. Kaikille ei varmasti sovi. Seitan tosiaan valmistetaan gluteenista.

  • Sori että spammailen vielä tänne, mutta jäin miettimään noita prodepatukoita, sillä olin varmana nähnyt niitä jossain..

   Eli iherbissä, josta itse tilailen superfoodeja/lisäravinteita/mausteita (es ceylon kanelia)/luonnonkosmetiikkaa. Siellä noi patukkalaatikot taisi olla dollarin kalliimpia, mutta yli 40 dollarin kamojen postikulut on 4 dollaria (en katsonut Questin saittia kauhean kauan, mutta ainakin mulle toi heitti postikuluarvioksi 17-18 dollaria.. nopeampi toimitus ehkä, mutta aika kallis). Voin iHerbiä suositella lämpimästi, luotettava ja edullinen paikka tilata. :>Ehkä tiesit tämän etukäteen, mutta päätin nyt kirjoittaa varmuuden vuoksi jos tästä olisi vaikka apuakin.

   http://www.iherb.com/Search?kw=quest+protein+bar&x=0&y=0

  • Kiitos tästä! Ja saa spammailla niin paljon kuin haluaa! :)

   Ei oltu tuollaista ennen bongattukaan. Tehdään nyt vähän vertailuja ynnä muuta, laskeskellaan ja katsellaan onko siellä jotain muuta sellaista, mitä tilailisi samalla. Me ollaan tuolta Questilta tilailtu tähän mennessä aina ja siellä on mm. 10% hinnasta pois kun laittaa tulemaan vakiona säännöllisesti kotiin, ja tarjouksiakin välillä löytyy. Mutta katsellaanpas, voisi ainakin kokeilla toisaalta, kerran ainakin! :) Suurkiitokset! :)

 • Minäkin olin tulossa ceylon-kanelia ehdottamaan, mutta joku ehti ensin. Täällä kaikki luomukanelit ovat ceylon-kanelia, siinä ei ole niin ärhäkän pistävä maku kuin kauppojen halpakanelissa.

  Soijatuotteista puolestaan voidaan olla montaa mieltä; itse olen sitä mieltä, että soijaa demonisoidaan ihan turhaan. Itse saan proteiini pääsääntöisesti soijasta (jota syön päivittäin monessa eri muodossa), ja tutkimuksia on puolesta ja vastaan. Lopulta mennään siihen, mitä haluaa uskoa ja millainen on oma vointi. Vegaanilla ei hirveästi vaihtoehtoja protskun saannin suhteen ole, kun seitankaan ei ole aminohappoprofiililtaan likimainkaan soijaa vastaava. Hyvää se kyllä on ja sitäkin tulee usein syötyä!

  Ja tosiaankin: mikä sitten on herkku, sen jokainen määrittelee itse. Kun syö hyvin ravintorikkaasti ja tarpeeksi usein, niin ei oikeastaan ole mitään mielitekoja näihin perinteisiin herkkuihin. Siinä missä joku näkee herkullisen keksin, itse näen vain kovetettua kasvisrasvaa ja sokeria sisältävän aneemisen palan, joka ei anna minulle mitään tyydytystä, päinvastoin. Olen myös ollut pitkään ilman ”herkkuja”, ja saan kicksini omista itsetehdyistä terveellisistä herkuista.

  • Onhan soijasta tosiaan juttua puolesta ja vastaan ja tutkimuksia molempiin suuntiin. Itselläni kilpirauhasarvot kun ovat rajoilla ja välillä mietin oireiden perusteilla ollaanko jo menty yli, niin en uskalla riskeerata. Käytän kyllä silti useamman kerran viikossa, mutta pidän pääsääntöisesti kaksi tai kolme soijatonta päivää. Minulle se menee näin ok. Mikäpä siinä käyttää päivittäin, jos ei siinä mitään haittaa näe tai koe – ja sama pätee ihan mihin vain. :)

   Keksit ja muutkin herkut näen ihan samoin. :) En näe nautintoa, vaan sen kaiken, mistä se on tehty ja eihän se ole kaunis näky. Roskaruoka, kaikki sellainen. Ei se ole sitä, miltä nautinto näyttää. Olen myös miettinyt, että jos tässä yhtäkkiä söisikin jotain tuollaista, miten vahvasti mahtaisi maistaa ne kaikki ainesosat, joita ilman olen ollut niin pitkään. En usko, että on koskaan paluuta sellaiseen, että voisin sen kaiken unohtaa ja syödä jotain sellaista. Onneksi minun ei tarvitsekaan! :)

 • Mites bataatti? Se on herkullista ja ravinnerikasta, eli oivallinen vaihtoehto perunalle. Minulla se on pääasiallinen hiilarilähde nykyään.

  Suolan suhteen kannattaisi suosia jotain laadukasta meri- tai vuorisuolaa, koska niistä saa muitakin kivennäisaineita kuin vain natriumkloridia. Teollisesti prosessoiduissa ruuissa käytetään yleensä halvinta mahdollista suolaa, joka ei varmaankaan ole terveellisimmästä päästä.

  • Voi bataatti, olisi ehdottomasti ruokavaliossani, jos täältä sellaista saisi. En ymmärrä, miksi kaupoissa on hirvittävän vähän mm. juureksia. Perunaa, naurista, porkkanaa.. Lanttua ja bataattia kaipailisin, mutta niitä ei ole. Syön siis porkkanaa. :D

   Jos suolaa pitäisi lisätä, se olisi ehdottomasti merisuolaa. Syön pääasiassa yhden proteiinipatukan päivässä ja siinä on jonkin verran merisuolaa. Jossain kohtaa huolestuin, että saanko oikeasti riittävästi suolaa hikoilun & veden juomisen vuoksi, mutta pikaiset laskelmat onneksi osoittivat, että juurikin kivasti. Pääasiassa tuosta protskupatukasta ja raejuustosta, satunnaisesti leivästä (joka tosin sekin on valittu suhteellisen alhaisen suolamäärän vuoksi :D). Eli en koe tarvetta lisäillä. Ruoassa sitä en kaipaakaan, kun makua saan kyllä mausteilla.

 • Heippa! sulla on kiva ja mielenkiintoinen blogi, tiedät selvästi näistä asoista paljon ja huomaahan sen kun noita oma kuviasi kattoo :)

  • Heips ja kiitos! :) Tässä matkan varrella on oppinut yhtä ja toista, pikkuhiljaa on aina tarttunut enemmän ja enemmän tietoa mukaan. Ja kehoon olen sitä tietoa sitten levitellyt. :D Tervetuloa seuraamaan! :)

 • Moikka! Ajattelin vinkata tästä proteiinijauheesta, joka on makeutettu stevialla, eikä ole soijapohjainen: http://www.iherb.com/Sun-Warrior-Protein-Raw-Vegan-Vanilla-1-kg/23099

  Mausta en tiedä, mutta hirveästi tuota ollaan netissä kehuttu. Itse ajattelin kokeilla tota seuraavaksi, kunhan noi omat vanhat loppuvat. :) Hinta tosin on opiskelijalle aika iso buu. Noi questpatukat vaikuttavat kyllä myöskin huikeilta raaka-aineiltaan ja ravintoarvoiltaan!

  • Ai niin, vielä noista bataateista ja juureksista, niin nämä halvimmat Lidl, Aldi ja Penny kannattaa varmaan suoraan unohtaa. Veikkaisin, että Marktkaufista, Bioladeneista taikka sitten jostain aasiaisten/turkkilaisten kaupoista saattas ”erilaisempia” juureksia löytyä.

  • Moikka! Kiitos protskuvinkkauksesta! Hinta tosiaan ihan meillekin aika suuri. :O Se missä maksetaan satanen tuota nykyistä, maksettaisi kaksi sataa tätä.. Meillä menee protskua sen verran, että viiden kilon ämpäreitä tulee automaattisesti kotiin joka toinen kuukausi. :D Jään odottelemaan vielä vähän noita hintojen laskua ennen vaihtoa.. :)

   En ole tosiaan täällä vielä lanttua tai bataattia nähnyt. Lidlissä, Aldissa tai Pennyssä ei asioida muutenkaan ja kaikki suuremmatkin marketit on koluttu läpi, mitä meillä tässä vaan on ympärillä ollut. Täytyy pitää silmällä noita mitä ehdotit, eipä tullut mieleenkään aasialaisten tai turkkilaisten kaupoista katsoa! Kiitos!

 • Satuin vierailijana blogiisi ja kun huomasin että syöt Questin prodepatukoita ja valittelit hiukan tullimaksuista, niin ajattelin vinkata että kys. patukoitahan saa myös EU:n sisäpuolelta, ilman tulleja ja ALV-maksuja, esim. http://fi.bodybuilding.com/store/quest/quest-bars.html?&_requestid=1890909

  Samoja patukoita myy moni muukin nettikauppa, myös esim. Amazon (tosin Amazonilta tilatessa kannattaa taas katsoa tuleeko tulleja vai ei), joten ei muutakuin googlettelemaan!

  • Kiitoksia vinkkauksesta. :) Äkkiseltään vaikuttaisi kuitenkin, että tuon kyseisen linkin takaa tilailtuna toimittavat ne merten takaa, eli tullimaksuja siinäkin olisi. Eikä nuo tullimaksut siis ole kamala asia, taisinkin todeta ettei niistä väliä. Koska laadusta maksaa mielellään! :)

   UK:ssa on Questillä myös toinen toimituspaikka, mutta patukat siellä on aika lailla kalliimpia ja laskutoimitusten jälkeen on edelleen parempi tilailla jenkkilästä.

   Tuolla ylempää myös Kafi kirjoitteli aiheesta ja siellä kerroinkin, että kun laittaa säännöllisen tilauksen jenkeistä, niin hinnasta tipahtaa lisäksi vielä 10% pois. Toistaiseksi on ollut kannattavampaa tilailla sieltä. Kerran saimme myös eräästä tapauksesta hyvitykseksi pari pakettia patukoita kotiin, ihan ilmaiseksi siis. Senkin vuoksi suositaan mielellään tuota päätoimituspaikkaa. :D Mutta tietysti tulee vaihdettua, jos joskus vastaan tulee paikka ihan EU:n sisällä, jossa hinnatkin olisi vielä kohdillaan.

 • Hmmm, mainitsit ettet halua aspartaamilla makeutettua proteiinijuomajauhetta, mutta tuossa Scitecin 100% whey-jauheessa on ainakin valmistajan sivujen mukaan asesulfaami-k mukana:
  http://www.sciteconline.com/language/en/product.php?name=scitec_100_whey_protein_pro

  (Toisiksi alimpana sisällysluettelossa.)

  ”Ingredients: High-quality protein blend with whey protein concentrate and whey protein isolate (containing lactoglobulin, lactoferrin, lactalbumin and immunoglobulin protein fractions), „Amino Shuttle 2” (dextrose, L-glutamine, taurine), L-leucine, digestive enzymes (papain, bromelain), xanthan gum, acesulfame-K, sucralose,”

  Asesulfaami-k aiheuttaa nykytiedon mukaan kasvaimia mm. keuhkoissa, hermostollisia ongelmia ja kaikennäköisiä muitakin terveysongelmia, joista löytyy kyllä netistä helposti lisätietoa, mm.
  http://healthmad.com/conditions-and-diseases/killer-additives-in-our-food/

  ”Research shows that it causes cancer, hypoglycaemia (low blood sugar), lung tumours, increased cholesterol and leukaemia.”

  Itse välttelen aspartaamia ja asesulfaami-k:ta kuin ruttoa, eli tiukka EI light-juomille ja tuotteille jotka näitä sisältää.

  • Jep, olen tietoinen. Tämä on tässä kategoriassa, että huonojen seasta valitaan se itselle vähiten huono. Odotan siis edelleen, että stevia pääsee valloilleen näissä piireissä vähän enemmän..

   Aspartaamin käytön lopetin epämääräisen oirekirjon vuoksi, joista hyvin monet löysin aspartaamin aiheuttamien oireiden listauksesta. Sittemmin katosi oireet, kun protskujauhe vaihtui. Tästä en ole suoraan oireillut. Mutta vaihtoon menee ehdottomasti heti kun kriteerit täyttävä stevialla makeutettu löytyy.

  • Kylläpä olet hyvin herkkä. Tiedän, mitenkään loukkaamatta, että suurin osa oireista (sinulla ja muilla) ovat täysin kuviteltuja. Luomutuotettujen ruokien ravintoarvot eivät ole sen parempia kuin perinteisin menetelmin tuotuissa tuotteissa. Geenimanipulaation ja jalostuksen avulla vasta on mahdollista tuottaa eettisempää, ”vihreämpää”, ja ravinnerikkaampaa ruokaa, ja ennen kaikkea riittävästi ruokaa. Kasvisruokavalio toki on paras vaihtoehto sekä teveyden että ympäristön kannalta. Uskokaa pois hyvät ihmiset, teitä ei kukaan yritä myrkyttää, eikä elintarviketeollisuudella ole isoa pahaa salaliittoa. Myös luomutuotettu ruoka kastellaan samalla estrogeenipitoisella vedellä, joka tälläkin hetkellä laskee miesten hedelmällisyyttä. Olen varmasti melkoinen paholainen mielestänne, työskentelenhän ison lääkefirman tutkijana, ja vieläpä eri mieltä asioista pahoittelen… Summa summarum, jättäkää itseenne keskittyminen, keskittykää heihin joilla EI yksinkertaisesti ole varaa kieltäytyä mistään ruoka-aineista niiden sisältämien mahdollisesti arveluttavien lisäaineiden takia. Laittakaa rahanne enemmin Punaiselle Ristille kuin naurettaviin protskupatukoihin. Itsekin olin ennen kaltaisesi BJ, keskityin lähinnä ulkonäkööni ja ”hyvään olooni”, ja näennäiseen eettisyytteni, onneksi heräsin tuosta utopiasta, ja tällä hetkellä elämän tavoitteeni on HI-viruksen poistavan lääkityksen kehittäminen, ei sata leuanvetoa.

  • Ok, kiitos tästä. Luomusta en ole tainnut puhua sanallakaan tai sanonut sitä syöväni, eli kaikki tuo mitä siitä selitit en koe koskevan minua (enkä todellisuudessa jaksanut edes kommenttiasi niiltä osin edes lukea, oli sen verran paasaavaa sävyä). Toki täällä Saksassa on BIO -tuotteita (ilmeisesti luomua?) niin hirveät määrät, että vastaavia ei välttämättä edes muuna versiona saa. Mikäs siinä, ostan mielelläni BIO -tuotteita. Ihan siinä samassa kuin muitakin.

   Oirekirjoista – oli sitten todellisia tai kuviteltuja – en oikein osaa sanoa muuta, kuin että ok, että olet tätä mieltä. Asia on minulle aivan sama, koska olen joka tapauksessa löytänyt itselleni sopivan ruokavalion.

   Olet ilmeisesti yleistänyt minut tällaiseen kastiin, jossa olisit paholainen, kun työskentelet isoon lääkefirmaan. Itse en edes ymmärrä, miksi olisit minulle paholainen. Olen iloinen, että olet löytänyt työn, jota tykkäät tehdä. Minä en tiedä isoista lääkefirmoista yhtään mitään ja tunteeni niitä kohtaan on neutraalit. En ymmärrä mitä ajat tällä takaa.

   Ja mistä tiedät, miten paljon teen hyväntekeväisyyttä? Ei kuulu treeniblogiin, joten niitä asioita en käy täällä läpi.

   Onnea, että olet herännyt utopiastasi. Tsemppiä HI-viruksen poistavan lääkkeen kehittämiseen. Todella toivon, että onnistut.

   p.s. Tämä blogi on tosiaan treeniblogi. Ei, ei minunkaan elämässäni ole tavoitteena sata leuanvetoa. Ei edes yhtä leuanvetoa. Se, mikä se sitten on, ei kuulu tänne blogiin.

 • En nopeasti löytänyt tietoa, joten kysyisin, että millainen on keskimääräinen energiankulutus kcal/vrk? Meinaan itsellä riippuen liikunnallisista aktiviteeteista 3000-4000 kcal ja juuri tästä syystä esim. perunaa ja riisiä ei viitsi jättää pois ruokavaliosta (mistä muualta ottaisin kalorit???). Joskin perunan energiapitoisuus on melko pieni (550kcal/1kg). Pastaa en enää hirveästi syö, ei sovi vatsalla, varsinkin ennen treeniä laittaa vatsan sekaisin. Tyypillisimmät meikäläisen ateriat: 1) riisiä, kanaa, kasviksia, 2) perunaa, lohta, vihanneksia (esim. kukkakaali/keitetyt porkkanat). Punaista lihaa en ole syönyt… n. 7-8 vuoteen muutamia poikkeuksia (kebab, poronkäristys) lukuun ottamatta.

  Jonkin verran pistää postauksessa silmään ristiriita luonnollisuuden korostamisessa ja toisaalta keinotekoiset urheiluravinteet.

  Yhtä kaikki, mielenkiintoinen postaus, täytyy itse tehdä samanlainen.

  • Enpä ole tainnut asiaa koskaan käydäkään asiaa sen enempää läpi. Tässä ja nyt siis. Eli, painan vaivaiset 46,5kg. Peruskulutus on jo pieni. Liikunnalla lisään sitä ehkä keskimäärin koko viikolle jaettuna 500kcal päivässä. Punttitreenissä menee keskimäärin 300-400kcal ja lisäksi pääasiassa crossailut kolme kertaa viikossa, sillä kuluu kerralla päälle 200kcal. Olen löytänyt sellaisen optimimäärän tuolle syömiselle ja se ei tosiaan yllä kovin korkealle, taitaa pyöriä siinä 1600kcal päivässä. Ei siis hirveitä paineita syödä edes hirvittäviä määriä, tuo tulee helposti täyteen. Toki kasvisruokaa saa muuten puputtaa jo vähän enemmän, jotta siitä saa yhtään mitään energiaa kasaan. Ei siis nälkäisenä tarvitse olla. Silloin kun piti saada enemmän energiaa ruoasta (ts. vuodenvaihteen pikkubulkin aikoihin), söin kyllä riisiä ja pastaa ja vastaavia, kun ei muuten saanut millään tarvittavaa määrää kasaan. Perunaa ei tullut kyllä silloinkaan käytettyä. Ei mulla sitä mitään vastaan ole sen enempää. Jotenkin koen sen vaan niin turhaksi. En sitten tiedä edes miksi.

   Onhan tuossa tosiaan ristiriitaa ja tiedän sen itsekin. Suhteellisen puhtaiksi laskisin nuo proteiinipatukat (verrattuna ainakin muihin patukoihin), mutta jauhehan ei sitä missään tapauksessa ole. Se on taas sellainen, josta en kykene luopumaan. Enkä tahdokaan. Kehnojen vaihtoehtojen joukossa oleva vähiten kehno vaihtoehto, kun on sellaista päättänyt käyttää. Se on ihan hemmetin hyvää ja minähän en weetabixejä söisi ilman sitä. :) Koen sen myös hyödylliseksi siinä päätarkoituksessaan palkkarissa. Lisäksi siitä on helppo saada lisäkaloreita päivään. Aika monella sadalla tipahtaisi, jos sitä en käyttäisi. Joutuisi syömään ihan oikeaa ruokaa sen edestä, hah. Asiaa nyt kuitenkaan sen enempää puolustelematta. Ristiriita siinä siis on.

   Ja suurella mielenkiinnolla jään odottamaan vastaavaa sulta.

  • Huonoista vaihtoehdoista täytyy aina valita omasta mielestään vähiten huonoin.

   Inbody-mittaus vajaa 2 v sitten näytti mun peruskulutukseksi (levossa) n. 2000 kcal, tosin nykyään painan enemmän (90kg) ja tosiaan lihas lisää energiankulutusta. Normaali vrk-kulutus ilman aktiviteetteja lienee 2300-2500 kcal (riippuu miten kävelee minnekin tms.) ja sykemittarin mukaan salitreeni (60min + 10min lämmittely) on n. 700 kcal ja tunnin juoksulenkki 1000 kcal (hr n. 155). Joskus poljen treenin päälle 30min kuntopyrää (hr n. 145) ja esim. tänään meen suoraan töistä illalla pelaamaan lentopalloa pariksi tunniksi, sitten syön ja illalla vielä lenkille. Tällaisina päivinä kulutus tosiaan voi mennä yli 4000 kcal ja se on järkyttävä määrä safkaa, tosin nykyään välillä syön kolmekin lämmintä ateriaa päivässä (ilta-ateria vähemmillä hiilareilla).

  • 4000kcal on ihan järkyttävä määrä ruokaa. Ymmärtääkseni säkin syöt suhteellisen puhtaasti ja niissä ruoissa harvoin on paljoa energiaa. Mulla oli vaikeuksia syödä taannoin edes 2500kcal päivässä. Ei mun ihan niin paljoa olisi tarvinnutkaan syödä, sen tiedän nyt (kun kerääntyi kivasti kaikkea muuta kuin lihasta), mutta kuitenkin. Ei ole helppoa syödä puhtaasti suurta määrää kilokaloreita, kuten on ennenkin todettu.

   Itse paikkailen suurempikulutuksisia päiviä (vaelluksia tai muita vastaavia) vaikka pähkinöillä tai lorautan vähän enemmän öljyä ruokaa tehdessä. Todennäköisesti syön myös ylimääräisen protskupatukan silloin. Hauskaa se lakkaa olemasta silloin, kun ei jaksaisi syödä. En sitten voi sietää väkisin syöntiä ja tunnetta, kun vatsa pullottaa. Joskus saan syötyä, joskus en. Tuskin koskaan pystyn ottamaan kiinni niiden päivien kulutuksia, jolloin palaa yli tonni. Sehän on jo melkein mun koko päivän normaalit energiamäärät.

  • Mun suurin ongelma on siinä, että mä en osaa syödä paljon. Töissä olen huomannut, että muiden annoskoot ovat paljon isompia. Joskus yritän panostaa (jos on esim. kalaa), mutta yleisesti mulla ei ole koskaan ähky olo tai sellanen että ”huh huh, tulipa syötyä liikaa, nyt on vatsa ihan täys…”

   Sitten kun yritän syödä enemmän, niin hiipii vain sellainen negatiivinen asennoituminen syömistä kohtaan, että se on sellasta pakollista, että jaksaa treenata jne. Ei osaa enää nauttia ruuasta ja se ei ole enää tervettä.

   Toisaalta naurettavaa valittaa tällaisista asioista, kun maailmassa on paljon ihmisiä, jotka näkevät nälkää…

  • Itse vihaan ähkyn tunnetta. Ja vihaan sitä, että on pakko syödä, ihan sama sitten minkä takia. Olen aikalailla pakkosyönyt 28 vuotta ihan vain kaikkien muiden takia, vaikka uskottelinkin, että itseni takia. No, tuon kun tajusin niin enää en tahdo väkisin syödä. Ja ruoasta nauttii ihan eri tavalla, kun ei ole pakko. Siksi valitsenkin syödä päivinä, jolloin kuluttaa todella paljon, jotain pientä mutta energiamäärältään suurta, eli esimerkiksi pähkinöitä. Niistä ei ähkyä saa. Ja nuo proteiinipatukat on jotain supertaivaallista, joten mielellään sellaisen vetäisee ylimääräisenä naamaan.

   Samaistun siis helposti tuohon hiipivään negatiivisuuden tunteeseen, kun väkisin pitäisi syödä, ihan vain jonkin muun kuin nälän vuoksi. Ja lähettäisin kyllä mielelläni kaikki syömättä jättämäni ruoat nälkää näkeville, jos se vain olisi mahdollista.

 • Heippa!

  Et haluaisi jakaa herkullisen näköisiä reseptejäsi julkisesti? Lähinnä kiinnostaisi tietää, että mitä mausteita ruuanlaitossa käytät? Varsinkin nuo porkkana(?)tikut näyttää tosi hyvältä.

  -Anna-

  • Heippa hei!

   Jakaisin mielelläni ruokareseptejäkin, jos tuosta lajista jotain ymmärtäisin. :D Ruoanlaitto on täysin uusi taito, jonka olen vasta hiljattain oppinut. Keksin päästäni näitä ruokaohjeita, enkä usko että osaisin kokata kenellekään toiselle maistuvaa ruokaa kuin meille kahdelle. Minulla ei ole oikeasti mitään havaintoa siitä, mikä mauste sopii minkäkin kanssa. Käytän niitä mausteita, mistä itse tykkään eniten. En edes muista mitä noissa porkkanoissa oli. :D Veikkaisin, että currya, mustapippuria ja paprikaa ainakin. Basilikaa varmasti, koska sitä laitan joka ruokaan. Ja pieni loraus oliiviöljyä, jossa ne kieräytin, niin mausteet tarttuivat kivasti pintaan. Uunissa taisivat olla noin tunnin sipulien ja valkosipulien kanssa, asteita mahdollisesti 180°C.

   Olen vasta hiljattain alkanut haalia mausteita kotiin. Käytän paljon erilaisia yrttisekoituksia. Yksi suursuosikki edellämainittujen lisäksi on kumina. <3

   Toivottavasti tuosta sai jotain vinkkiä, vaikka aika ympäripyöreä vastaus olikin. :D Enpähän edes itse tee koskaan samanlaista ruokaa kahdesti, kun en muista enää miten sen aikaisemmin valmistin. :D

  • Kiitos tiedosta. Täytyypä mennä tutkimaan Cittarin tarjontaa :)

  • Oijoi, onko meitä enemmänkin! :D Mielenkiintoinen sivusto, tutustun varmasti! (enkä vähiten siksi, että lempiartistini vilahti siellä oikein videon kera!)

 • Nyt on munkin jo pakko rustata jotakin…

  Nopeesti itsestäni jotakin… Olen siis 30v ja kahden pienen lapsen äiti (1,5v ja 2,5v)
  Olen koko ikäini oikeestaan harrastanut urheilua tai paremmin sanottuna joukkueurheiluja joka
  päättyi totaalisesti ensimmäiseen raskauteen. Nyt oon ihan helisemässä kun en pääse urheileen, en sitten millään. Päätin että aloittaisin punttisalin jotta saisin kropan kuntoon ja koitin päästä salille, mutta lasten ehdoilla mentävä ja siihen kaikki maholliset kotihommat niin ei vaan onnistu. Ei aika ja jaksaminen riitä.
  Nyt hommasin kotiin ostos tv:n uhrina semmoisen monitoimilaitteen joka antaa vastusta joka suuntaan.
  Koitin jonkin aikaa herätä aikasin ja ehtiä tekeen reenin enne lasten heräämistä.. välillä onnistu ja toisinaan sitten taas ainakin toinen heräs, eikä siinä sit voinut mitään enään tehdä. Lähinnä vaan kiukutti kun oli alkuun päässyt mut ei saanut enään tehtyy sarjoja loppuun.

  Aloitin karppaamisen toisen raskauden aikana, ja se pelasti mut pahimmalta turpoomiselta. Kilotkin lähti jakauduttuani nopeasti ja olen nyt -10kg siitä kun ensimmäistä aloitin oottamaan. Oon siis ok painoinen, mutta niin kuin itsekin taisit jossain kirjoittaa niin ne olemassa olevat kilot ei kuitenkaan pue minua. Kiinteyttää pitäs ja kova tahto olis niihin näkyviin lihaksiin.

  Löysin blogiisi juurikin lehden kautta. Iltalehtikö se nyt oli, kun sinusta oli juttu tehty.
  Innostuin toden teolla ja sain kovasti tsemppiä tästä blogistasi =)

  Nyt luin noita mitä suuhusi laitat… Jokseenkin karppaajana samoilla linjoilla (nyt kyllä lipsunut pahasti) … vältetään e-koodeja ja käytetään makeutukseen xylitolia tai steviaa… rahkan sijaan on turkkilainen maustamaton jugurtti marjojen kera… Ainoo vaan et rasvaa, kermaa sekä munia käytetään meillä paljon =) Mietin josko itse voisin hieman vähentää tuota rasvaa vaikka karppaaja kuitenkin käyttää nimenomaan sitä polttoaineena…

  Reeni menee nyt kokopäiväisesti… aina sarja kerrallaan (välillä sekin osittain) kun vaan lasten silmä vähänkin välttää. Tuntuu turhauttavalta, mutta kait sekin tyhjää parempi. Proteiini juomaa oon kaivannut päivittäiseksi tueksi aterioihin.. aina kun en ees ehi/muista syödä =)

  Tosi hienon työn olet itsesi kanssa tehnyt ja tulokset puhuu puolestaan. Oot hieno esimerkki ja koitan seurata perässä ;) … matka vaan on niiiiin pitkä viel =)

  Hyvää viikonloppua! -Jeme

  • Näitä tarinoita on aina mielenkiintoista lukea, kiitos kun rustailit!

   Tiedän sen tunteen tosiaan, kun vaaka (ja muut) sanoo, että oot normaali ja ehkä vielä hoikkakin, mutta silti löysää on liikaa, että itsellä olisi ollenkaan hyvä olo. :/

   Painoahan on helppo pudottaa, mutta niitä lihaksia ei saa ilman kunnon työtä. Ja siihen tarvitsee aikaa. On ehdottomasti parempi tehdä jotain kuin jättää kaikki tekemättä. On sulla ainakin motivaatio kohdillaan, kun pääsi kestää treenata noin kuin treenaat, helposti heittäisi puntit nurkkaan ja antaisi olla. Pointsit siis sulle! En tiedä pystyisinkö itse tuohon.. :)

   Kiitos sinulle ja on mukava toimia esimerkkinä! :) Paljon tsemppiä ruokavalion ja treenin kanssa!

  • Hmm. Vertaillaans. :D

   Molemmat on 60g. Luvut sen mukaan.

   So low carb: 201kcal – Quest: 170kcal

   Protskut: 25g – 20g

   Hiilarit: 20g – 24g

   Sokerit: 3g – 1g

   Rasva: 5g, tyydyttyneitä rasvoja 3g – 6g, tyydyttyneitä 0g

   Sokerialkoholit: 17g – 6g

   Kuitua: 1g – 17g

   Tärkeimmät varmaan tuossa. Aika isoja eroja siellä täällä. Plus tämä Questin on stevialla makeutettu.

  • No joo, aika huimia eroja =)

   Ainoo mikä noissa mun löytämissä itselleni hyvä juttu on tuo protskujen ja hiilareitten suhde =)

 • Nyt on ihan pakko kysyä muutama kysymys joka kiinnostaa kysyä:

  1) Et syö lihaa, koska se on mielestäsi epäeettistä. Silti juot maitoa? Tiedän, että pakko sitä proteiinia on jostain saada ja olet jossain tainnut mainitakin, että jättäisit maidon pois jos pystyisisit. Mutta miksi et syö esim. riistalihaa? Miksi valitset vähemmän eettisen vaihtoehdon kun eettisempi olisi saatavilla? Omistat kuitenkin kissan jolle on pakko ostaa sitä lihaa edes jossain muodossa? Eli onko se sitten eettistä, niin kauan kun se ei mene omasta suustasi alas? Miksi ihmeessä et siis hommannut lemmikiksi mieluummin kania?

  2) Et syö ollenkaan luonnollista tyydyttynyttä rasvaa. Miksi?

  3) ”Marjoja menee päivittäin rahkan joukossa. Kyseessä on pakasteet. Ovat parempia kuin tuoreet, kun jokusen sekunnin sulattaa ensin mikrossa ja sitten sekoittaa rahkan joukkoon.”
  Miksi ihmeessä ne pitää sulattaa mikrossa joka tuhoaa suurimmanosan marjojen ravintoaineista (sitä mitä pakastamisen jälkeen on enää jäljellä)? Miksi niitä ei voi sulattaa vaikka huoneenlämmössä?

  Ja pakko on myös kommentoida tuon Lääkefirman työntekijä – Anonyymin kommenttiin.

  ”Tiedän, mitenkään loukkaamatta, että suurin osa oireista (sinulla ja muilla) ovat täysin kuviteltuja.”
  – Kuulostaa ihan lääkärin puheelta. ’Ruokavalio ei vaikuta mihinkään, mutta voin kirjoittaa reseptin siihen ja siihen..’. Onhan lääkefirmalle kannattavampaa että seuraukset hoidetaan ja ettei syyhyn puututa.

  ”Geenimanipulaation ja jalostuksen avulla vasta on mahdollista tuottaa eettisempää, ”vihreämpää”, ja ravinnerikkaampaa ruokaa, ja ennen kaikkea riittävästi ruokaa.”
  – Jalostuksella kyllä, mutta geenimanipulaatiolla pyritään ainoastaan riistämään köyhiltä sekin vähä mitä heillä on. Voi kuulostaa hyvälle semmoinen lajike, joka selviää esim. kuumuudesta yms. paremmin, mutta nämä lajikkeet ja niiden siemenet ovat patentoitu niin, että kehitysmaat joutuvat aina ostamaan uuden satsin. Eli näin kehitysmaat menettävät rahaa ja siementen patentoijathan sitä saavat.
  Monissa kehitysmaissa on tuottavuus saatu nousuun nimenomaan sillä luomutuotannolla. En ole mikään luomutuotannon kannattaja, enemmänkin tavanomaisen viljelyn, mutta jossain asioissa ja paikoissa tuo luomuviljely todistettavasti toimii.

  ”eikä elintarviketeollisuudella ole isoa pahaa salaliittoa.”
  Totta kai on, se nyt on päivänselvää. Ruokateollisuus sanelee mitä esim. Diabetesliiton pitää ravinnoksi suositella (mahdollisimman paljon hiilihydraattia ja mahdollisimman vähän rasvaa, jotta insuliinia pistettäisiin mahdollisimman paljon). Lisäki lääkefirmat kouluttaa nykypäivän lääkärit, eli joka vaivaan pitää löytyä mieluusti lääke. Sillähän se bisnes pyörii, ei millään ruokavalion muutoksilla.

  -AnonyymiVitonen-

  • 1) Maitotuotteiden käytöstä olen tosiaan kirjoitellut ennenkin ja niiden syömisen tarkoitus ei suinkaan ole proteiini. Mulla ei jäisi päiviin enää mitään syötävää jos jättäisin maitotuotteetkin pois. Ja se olisi suunnattoman typerää.
   Riistalihaa en syö, koska en tahdo syödä lihaa.
   Kissa mulla on ollut jo kymmenen vuotta ja sillä ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä. Lisäksi kissanruokien valinnassakin voi tehdä eettisiä valintoja.

   2) Pitäisikö minun?

   3) Pakastemarja-asia ei ole enää ajankohtainen, ne jäi pois kun muutettiin Skotlantiin. Ensinnäkään en kykene uskomaan koko ’MIKRO ON S**TANASTA’ -näkemykseen. Siispä sulatettiin mikrossa koska se oli kätevintä siinä prosessissa. Ja pakastemarjoja siksi, että Saksassa ne oli valtavan hyviä verrattuna mauttomiin tuoremarjoihin.

 • 2) Kannattaisi. Ihminen tarvitsee luonnollista tyydyttynyttä rasvaa.

  -AnonyymiVitonen-

  • Kyllä sun nyt täytyy mulle myydä tämä vähän laajemmin tämä ajatus. En tunne vieläkään himoja juosta kauppaan hankkimaan ’luonnollisia tyydyttyneitä rasvoja’.

 • No näillä ”luonnollisilla” tyydyttyneillä rasvoilla tarkoitan tyydyttyneitä rasvoja joita on lihassa, voissa, juustossa, munankeltuaisessa, kokomaidossa ja kookos- ja seesamöljyssä. En siis tarkoita ihmisen kehittämää transrasvaa, joka on saatu aikaan hydrogenoimalla kasvisöljyjä.

  Tyydyttyneet rasvat ovat 30-40 vuotta olleet länsimaisten lääkäreiden ja terveysgurujen pannassa. Onneksi nyt on ruvettu vähän ajattelemaan, että ne ovat kehon omia luonnollisia rasvoja, jotka hoitavat monia hyvälle terveydelle olennaisia tehtäviä. Ne antavat energiaa sydämelle ja muille lihaksille, lujittavat solukalvoja, vahvistavat immuunivastetta, taistelevat mikrobeja vastaan, osallistuvat luiden muodostumiseen, ovat tärkeitä aivojen kehittymiselle, mielialalle jne. Tyydytetyt rasvat, kuten voi, muuntuvat helpommin energiaksi. Ne ovat tarpeen olennaisten rasvahappojen (EFA) ja A-, D- ja K-vitamiinien imeytymiselle. A- ja D-vitamiinit ovat välttämättömiä terveen luuston kasvulle ja kehittymiselle sekä synnynnäisten vaurioiden ja esim. paksusuolisyövän ja MS-taudin ehkäisyssä.

  Tyydyttyneet rasvat ovat myös vakaampia kuin monityydyttämättömät rasvahapot. Ne eivät härskiinny niin nopeasti (eivät nappaa mukaansa happea eli oksidoidu yhtä herkästi kuin nämä) ja sopivat siksi paremmin kuumentamiseen. Ne eivät siis yhtä helposti muodosta sydäntä vahingoittavia ja syöpää aiheuttavia vapaita radikaaleja.

  Tyydyttyneitä rasvoja on pidetty yhtenä syypäänä sydän- ja verisuonitauteihin sekä syöpään. Kuitenkin sydänsairaudet ja syöpäkin ovat yleisesti lisääntyneet sitä mukaa kun tyydyttyneiden rasvojen kulutus maailmalla on vähentynyt.

  Rasvat ovat välttämättömiä, niitä on nautittava oikeassa määrin ja keskenään oikeassa suhteessa, ja niiden laadun tulee olla hyvä. Täysin huonoja rasvoja ovat vain transrasvahapot (joita on mm. margariinissa ja syväpaistetuissa ruoissa). Ja edelleen pätee myös se, että liika rasva etenkin runsaiden hiilihydraattien kanssa on terveydelle haitallista.

  En nyt käske sitä voita mennä ostamaan, mutta kookosöljystä ei varmaan olisi mitään haittaa, päin vastoin.

  -AnonyymiVitonen-

  • Saman tekstin luin aiemmin itse internetistä. Wikipedia-copy-paste? Eikä se silloinkaan saanut minua kauppaan hankkimaan edes sitä kookosöljyä. Sen kun joku linkittäisikin mulle, jonkin puolueettoman tutkimuksen siitä, mitä kookosöljy tekee keholle ja miksi se on niin hyvää tavaraa – vai onko.

   Itse en ole kookosöljystä kiinnostunut, siksi en ala nettiä tutkia läpi asian osalta. Jos jonkun mielestä mun sitä pitäisi hankkia, joku voi mulle sen koittaa myydä. Aina kannattaa ottaa myös huomioon, että olen keskivertoihmistä suuremmassa riskissä saada valtimotauteja epämuodostuneiden tai puuttuvien aivoverisuonien vuoksi. Siksi kovia rasvoja on mulle haasteellista myydä. Tai edes saada minut kiinnostumaan niin, että jaksaisin yksinkertaisesti edes uhrata ajatusta asialle.

 • Silti suosittelet margariinia niille jotka haluavat aloittaa laihdutuksen? Ja itsekin olet syönyt vaikka olet (näköjään melkein joka asiassa) keskivertoihmistä alttiimpi sille sun tälle.

  -AnonyymiVitonen-

  • Missä minä SUOSITTELEN yhtään mitään yhtään kenellekään? Olen tasan kertonut miten olen muutokseni tehnyt. Se miten toiset asian toteuttavat on minulle yhdentekevää. Jos joku syö voita, joku voi syödä voita. Jos joku syö margariinia, joku voi syödä margariinia. Ja jos joku syö kookosöljyä, joku voi syödä kookosöljyä! Minua ei oikeasti kiinnosta.

   Ja ei, en ole margariinia itse käyttänyt enää muutamaan vuoteen. Tiedoksesi, että kyseiset suonijutut ovat löytyneet sen jälkeen. Enkä ymmärrä, miksi pitäisi olla tieten tahtoen niin typerä, että kun on kerran todellinen riski olemassa, niin siitä välittämättä söisi sitä tätä ja leikkisi hengellään? On suorastaan vastuutonta ihmisiltä tuputtaa kovia rasvoja jokaiselle ihmiselle tietämättä heidän terveydestään, sukurasitteistaan tai vastaavista yhtään mitään.

   Aina vain yhtä ihmeellistä, miten koitetaan saada mut kiinni jostain suuresta virheestä, tekopyhyydestä, miten ihmisillä on tarvetta löytää jokin virhe mun tekemisistä, syömisistä, mistä vaan. Kun pohjana koko touhulleni on se, että syön (ja elän elämäni muutenkin) ihan vain itselleni parhaalla tavalla, en sillä tavalla mitä multa odotetaan, tai mikä olisi muiden mielestä oikea tapa. Syön satavarmasti oikealla tavalla, koska se on OIKEA TAPA MULLE. Ei missään nimessä kaikille. Minä sentään ymmärrän sen. En neuvo, en tuputa, tasan jaan tietoa, miten MINÄ elän. Ja vastaan, kun kysytään. Neuvon toki myös, kun kysytään. Sen tiedon pohjalta, mitä mulla on. Ei se ole eksaktia tietoa. Ja minähän tiedän sen.

   Harva kykenee samaan. Aina pitäisi syödä jotain muutakin. Kuten kovia rasvoja. Vieläkään ei kiinnosta.

 • Eivät voi ja kookosöljy ole hengellä leikkimistä, sillä ne eivät verisuonia tukkeuta. Transrasva onkin asia erikseen. Tässä jotain tutkimuksia:

  Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, AJCN. First published ahead of print January 13, 2010 as doi: 10.3945/ajcn.2009.27725

  Dietary Fat and Coronary Heart Disease: Summary of Evidence from Prospective Cohort and Randomised Controlled Trials, Ann Nutr Metab 2009;55:173–201,Published online: September 15, 2009

  A Systematic Review of the Evidence Supporting a Causal Link Between Dietary Factors and Coronary Heart Disease, ARCH INTERN MED/ VOL 169 (NO. 7), APR 13, 2009.

  Kannattaa lukaista tämäkin: http://ravitsemusjaterveys.wordpress.com/2010/03/13/suomessa-sensuroidaan-ravitsemustietoa/

  -AnonyymiVitonen-

  • Ihan hirveästi en jaksa asiaa tutkia, kun aihe ei niin jaksa kiinnostaa. Kookosöljyn osalta tutkin hieman, koska siinä on jotain kiehtovaa jollain tasolla (ei sillä tasolla, että itse ottaisin käyttöön). Törmäsin:

   ”..Öljy sisältää pääasiassa keskipituisten rasvahappojen triglyseridejä,[1] joista 86.5 % on tyydyttyneitä rasvahappoja..”
   ”..Tyydyttyneistä rasvahapoista kookosöljy sisältää ensisijaisesti 44,6 % lauriinihappoa..”
   ”..Rasvahappo vaikutus
   Lauriinihappo kohottaa HDL-kolesterolia ja kokonaiskolesterolia..”

   Enempään ei aika ja innostus riittänyt.

 • Sain sen käsityksen että HDL-kolesteroli olisi nyt jotenkin huono juttu? Tai kolesteroli ylipäätään? Mieluummin vähän korkea kuin liian matala.

  -AnonyymiVitonen-

  • Kuten sanoin, ei asia jaksa kiinnostaa niin kovin, että jaksaisin aiheesta enempää keskustella ja selvitellä asioita, joihin ei innostus yksinkertaisesti yllä ja kuluttaa siihen aikaani. Siksi varmaan molempien mielestä tästä on turha jauhaa tämän enempää. Sun pitää käännyttää joku toinen.

 • En onnistunut tästä ketjusta spottaamaan, mutta kiinnostaisi kovasti, mikä oli varsinaisesti tuon sun oliiviöljyn valinnan taustasyy? Oon lueskellut öljyistä vähän kaikenlaista, mutta kaikki on olevinaan omalla tavallaan ”parhaita” jossain, ettei oikein tiedä mikä lopulta olisi hyvä valinta ja miksi, tai kannattaisiko esim. vaihdellen käytellä erilaisia eikä tyytyä vain yhteen. Mielipide siis kiinnostaa :)

  • Hmm. Tämä olikin hyvä kysymys! Ehkä itselle on jäänyt sellainen kuva, että juurikin se extra virgin olive oil olisi se kaikista paras. Ainakin jos ruokaohjelmia toljottaa, niin ei kyllä taideta muita käyttää juuri ikinä. Itse olen vain (positiivisesti :D) jämähtänyt tuohon ja aina ostan uuden pullon, kun ei ole tullut mieleen syitä vaihtaakaan! :)

  • Joo, siis tää on mustakin mielenkiintoinen :) Öljyistä tietämättömänä olen itse aina ostanut perinteistä rypsiöljyä (edullisinta…), ja koska se on edullisinta, olen myös ajatellut sen olevan laadultaan huonoimmasta päästä. Kuitenkin olen sitä ostanut, koska en ole tiennyt (tai selvittänyt) MIKSI se olisi huonompaa.

   Neitsyt-oliiviöljy ja yleensä kylmäpuristettu öljy ym. sen sijaan jo sanoina kuulostavat niin hienoilta ja edustavat sitä hintaluokan toista päätä, joten olen kuitenkin mieltänyt niiden olevan ”parasta”. Vaan nytpä olen koittanut tehdä vertailua (tähän mennessä tosin heikolla menestyksellä…) ruokaöljyistä ja yllättäen rypsiöljyä onkin kehuttu vuolaasti. Mm. ”Rypsiöljy on ylivoimainen omega-3:n lähde, se sisältää noin 20 kertaa enemmän omega-3-rasvahappoja kuin oliiviöljy.” ja esim. ”Oliiviöljy ei ole huonoa, mutta siinä on niukasti molempia välttämättömiä rasvahappoja eli omega-3 ja omega-6. Jotta päivittäinen tarve tyydyttyisi, se vaatisi neljä desiä oliiviöljyä, mutta ruokalusikallinen rypsiöljyä päivässä takaa jo riittävän välttämättömien rasvahappojen saannin.”

   Vastaan on tullut myös kommentteja siitä, että tosiaan tv-kokit tuntuu silti suosivan tuota neitsytoliiviöljyä. Joissakin on mainintaa, että sen koetaan maistuvan paremmalta kuin rypsiöljyn. Joten olen vähän ymmälläni, että mitä sitä oikeastaan kannattaisi käyttää… Olisi ihan huippua löytää kattava ja ennen kaikkea puolueeton vertailutaulukko kaikista ruokakaupoista löytyvistä öljyistä, niin voisi vähän helpottaa valintaa. Tai vaihtoehtoisesti tehdä siitä entistä vaikeamman :D

  • ÄÄÄÄ! Mä tahdon heti jonkun puolueettoman vertailun, heti!! :D Vinkkaa jos löytyy joskus moinen! ;)

   Ja nämä rypsiöljyjutut hieman kyllä yllätti! Omega kolmoset saan päivittäin saksanpähkinöistä kyllä helposti täyteen, kutosia en sitten niinkään. Tosin en ole ajatellut oliiviöljyä omegojen lähteenä, vaan ihan vain rasvanlähteenä. Mutta nyt sitten ajattelen vähän eri tavalla taas. Hei kiitti kun teit mun elämästä vaikeampaa. :D :D Hih!

   Joo, jään oottelemaan jotain kattavaa vertailua öljyjen välillä! ;)

 • Hei vau, tosi mahtavaa että olet löytänyt oman tiesi jota kulkea!

  Itse olen useasti ollut totaalikieltäytymislinjalla, esim. puoli vuottakin ilman mitään lisättyä sokeria, mutta aina kuurit ovat katkenneet toisten ihmisten painostukseen. Siis toisten ihmisten! Vieläkin pistää vihaksi kun ajattelee joidenkin läheisteni mielipiteitä herkuttomuudestani. Itselleni oli ihan selvää, että teen niitä valintoja puhtaasta halusta voida hyvin, eivätkä ne olleet vaikeita valintoja vaan nimenomaan helppoja! Eikä juurikaan mitään taistelua. Kun ei yhtään vaan tehnyt mieli syödä sitä juurikin sokerista ja kovetetusta kasvirasvasta tehtyä keksiä. Esim hedelmät ja marjat on niin paljon parempaa herkkua! Ja sitten haukuttiin syömishäiriöiseksi.

  Lisäksi aina sanottiin että ”syö enemmän”, vaikka enemmän syöminen olisi minulle tarkoittanut itseni täydeksi syömistä, mistä en tykännyt yhtään. Nyt olen taas oppinut hakemaan ähkyn tunnetta. Jes…

  Onneksi olen vielä nuori ja voin yhä kasvaa henkisesti ja muuttaa elämääni :) Tarviin aina vertaistukea! Niin helposti mukaudun toisiin ihmisiin niin hyvässä kuin pahassakin. Kiitos blogistasi!

Kommentointi on suljettu.