Levottomat jalat

Viime yönä heräsin vessakäynnille puolitoista tuntia siitä, kun oltiin nukkumaan menty. Palasin takaisin sänkyyn ja sitten se alkoi. Mikään asento ei ollut hyvä. Jalkoja ahdisti, pakotti. Niiden oli tosi huono olla. Käänsin kylkeä, koitin olla ilman peittoa, peiton kanssa, osittain peiton alla. Selälläni, mahdollisimman kippurassa. Vaihdoin asentoa jatkuvasti. Aina hetken aikaa, ehkä parikymmentä sekuntia, oli olo jaloissa ok, mutta aika ei riittänyt nukahtamiselle. Ja sitten jalat tuntuivat taas epämiellyttäviltä ja oli pakko vaihtaa asentoa. Jatkoin tätä kääntyilyä tunnin verran, kunnes nousin sängystä. Ei nukkumisesta tullut enää mitään. Olohuoneessa yön tunteina katselin aikani kuluksi ikkunasta ulos ja lopulta hain puhelimeni, jonka kautta selailin internettiä, luin uutisia. Nukahdin sohvalle. Kun siitä heräsin, kömmin takaisin sänkyyn ja vihdoin uni tuli taas sielläkin. Harva asia on niin rasittavaa kuin levottomat jalat, tai herääminen yöllä niin, ettei unta enää saa. Syystä tai toisesta.

Tämä ei ole mitenkään kovin yleistä mulla, joskin hiljattain toinen vastaava tapaus on ollut. Tässä kyseisessä asunnossa oli sekin, eli kahden viikon sisään. Silloin nukuttiin vielä ilmapatjalla ja siinä kävi samalla tavalla. Oli pakko nousta, kunnes alkoi väsyttää taas niin kovin, että riitti kun kaatui takaisin nukkumaan.

Silloinkin oli alla jalkapäivä ja silloinkin oli jäänyt illalla perinteiset hartia-/selkähieronnat välistä. Omalla kohdallani johtunee jommasta kummasta, tai sitten molemmista. Jatkossa jalkapäivien illalla ei hierontaa jätetä välistä, katsotaan auttaako se.

Lueskelin ympäri nettiä asiasta ja opin, että levottomat jalat saattaa johtua vaikka raudanpuutteesta. Myös raskaana ollessa levottomat jalat voi alkaa vaivata. Mulla ei ole kyse kummastakaan. ;) Vaiva on neurologinen ja se liittynee hermoston dopamiinin toimintaan. Tarkkaa syytä sille ei tunneta. Oireyhtymään myös joitain lääkkeitä olemassa, jos oireilu on vakavaa. Myös kahvi tai alkoholi, tai jotkin käytetyt lääkkeet, saattaa olla oireilun taustalla. Uskon (tai tiedän), että mulle näistä ei toimi aiheuttajana mikään, vaan tällä on tosiaan jotain tekemistä lihasjumien kanssa. Jaloissa ja/tai niskassa. Toivottavasti toimenpiteet tällä saralla auttaa siihen, ettei tästä tarvitsisi jatkossa kärsiä. Kovin moni tunne ei ole niin inhottava, kuin mitä on tuo epämiellyttävä tunne jaloissa!

Lisää tietoa levottomista jaloista voi lukea esim. Terveyskirjastosta ja Uni- ja hengitysklinikan sivustolta.

Kärsiikö joku teistä levottomista jaloista?
Minkälaisia kokemuksia teillä aiheesta on?

14 vastausta artikkeliin ”Levottomat jalat”

 • Mulla tulee tuota silloin tällöin iltaa kohden, jos aamusemmalla on tehnyt kovan jalkatreenin. Rullailu auttaa :)

  • Joo rullailu auttaisi varmasti! Se oli yölläkin ensimmäinen ajatus, että pitäisi päästä rullalle. Mutta en sitten viitsinyt, kun oisin todennäköisesti herättänyt muun talouden, lattiat kun narisee sieltä täältä. Onneksi meni ohi itelleenkin! Vaikka vähän ärsyttävä fiilis niissä on edelleenkin.. Eiköhän uni tule ensi yönä silti, tällä viime yön unimäärällä ei kovin paljoa valvota. :D

  • Kokeile enskerralla rullailua heti jalkareenin päälle tai illalla ennen nukkumaanmenoa niin ei tarvi herätellä ketään yöllä :) Kun lihakset on kovasti tehneet töitä niin rullailu vähän rentouttaa niitä, oon todennu hyväksi ton rullailun sekä ennen että jälkeen jalkatreenin! Helppaa vähän niitä jumejakin :)

  • Normaalisti vähän rullautankin aina treenin jälkeenkin ja justiinsa tänään aiemmin sitä tolle toiselle sanoin, että täällä se on ihan unohtunut. Entisessä kämpässä se meni aina rutiinilla, että ennen treeninjälkeissuihkua rullautin. Täällä ei oo vielä rullat löytäneet ittellensä semmosta paikkaa, josta ne aina huomaisin automaattisesti, eikä unohtuisi. Eiköhän sekin rutiini sieltä vielä muodostu takaisin normaaliksi. :) Jos ei muuten, niin täytyy alkaa säilyttää niitä rullia vaikka suihkussa. :D

 • Mulla on levottomat jalat raudan puutteesta. Siis nimenomaan varastoraudan. Hemoglobiini voi olla ihan ok lukemissa, mutta toi ferritiini-arvo pääsee välillä putoamaan ja nykyään mittautan sen aika usein työterveyshuollossa. Rautalisä onneksi auttaa, otan sitä aina ensi hätään. Syön sellaista lääkärin suosittelemaa valmistetta, jonka pitäisi imeytyä hitaasti ja pitkävaikutteisesti.

  • Onneksi siihen auttaa se rautalisä, että sille voi sentään tehdä jotain eikä tarvitse vaan kärsiä!

   Mullahan oli silloin joskus puolitoista vuotta sitten vai milloin se oli, Saksassa kuitenkin vielä, ferritiini alhainen. Hemoglobiini oli ok, mutta varastot oli käymässä tyhjiksi. En muista, että mulla oisi levottomat jalat vaivanneet. Vaikka ei sitä välttämättä muistaisi vaikka olisikin, kun tuskin olisi osannut yhdistää. Väsymys kyllä vaivasi ja hevoskuurin jälkeen saatiin ferritiinit kuntoon ja pirteys taas kohdilleen. Siitä lähtien on syöty lisänä rautaa, kun en sitä ravinnosta tarpeeksi saa, ja arvot onkin pysyneet kunnossa. Toivottavasti sullakin pysyy, ettei koivet vaivaa kovin paljoa. On vaan niin kettumainen tunne!

  • No niin on! Ennen kuin tajusin mistä se johtui, niin saatoin lähteä yöllä lenkillekin, kun oli niin tuskainen olo. Ja se urheileminenhan sitten pahensi asiaa, kun raudantarve kasvoi entisestään.. Olin jo alistua kohtalooni, että nyt vaan on levottomat jalat, eikä niille voi mitään. En muista missä asioissa sitten eksyin lääkäriin, mutta otettiin verikokeita ja tuo ferritiini sieltä paljastui syylliseksi. Onneksi yleensä auttaa jo heti ensimmäinen rautatabletti, liekö sitten placebovaikutusta, mutta kuitenkin!

 • Oon huomannu et mulla levottomat jalat vaivaa usein ns. mässäilypäivän jälkeen, eli semmosena päivänä ku on herkutellu liikaa karkeilla yms. Sulla tuskin tämä on aiheuttajana ;)

  Mut tunne on joka tapauksessa ikävä ku ei tiiä miten päin olla ja yrittää vaa epätoivosesti heilutella ja hieroa jalkoja -.-

  • Hehee, oli siinä edeltävänä päivänä syöty ainakin herkkuja perunoita, mutta se ei taida olla ihan sama asia. :DD

   Joo ikävä tunne se on. Semmonen sisäinen ahdistus, eikä meinaa mikään auttaa. Hmph!

 • Mulla on tullut joskus levottomat jalat kisojen jälkeen eli silloin, kun jalat on olleet rasittuneet. Nykyään nukun suosiolla kompressiosukat tai -säärystimet jalassa seuraavan yön. Siis sellaiset vähemmän puristavat urheilun aikana pidettävät. Joskus olen ennen nukkumaan menoa pitänyt 20 min jalassa myös sellaisia palauttavia, tosi kireitä sukkia. Niistä palautussukista oikein tuntee, miten olo jaloissa helpottaa. Ja ne löysemmätkin toimivat, koska enää ei ole levottomia jalkoja tullut. Olen kyllä lisännt venyttelyäkin, mikä osaltaan saattaa auttaa.

  • Varmasti tuollainen rasitus lisää koipipakotuksia. Tajusin, että mullahan on myös tukisukat olemassa (ainakin viisitoista vuotta on olleet), joita en oo koskaan käyttänyt. Oiskohan nyt sopiva aika kokeilla? :D Jos vaikka auttaisi! No, katsotaan miten ensi yönä käy, kun tänään tuli jalat treenattua. Rullausta ja hierontaa (ja ruokaa) on lisätty, jospa se niillä. ;)

 • Mulla on viime aikoina kanssa levottomia jalkoja pukannut iltasella ennen nukkumaan menoa. Ensin ne tuli vain lepopäivinä tai jos sairastin ja en liikkunut, mutta myöhemmin myös pitkien treenipäivien jälkeen. Mulle auttaa ice power (jota sain diilattua tänne) tai tiikeripalsami, joka laittaa jalat palelemaan. Sen jälkeen rentoutuvat.

  • Tuolla jossain mainittiinkin, että kylmällä vedellä suihkuttelu helpottaa oireita. Tuohan on vielä parempi! Hieno homma, että oot löytänyt oireisiin apua.

Kommentointi on suljettu.