Kovat menkkakivut?

Täällä blogissa ei ole mikään salaisuus se, että mulla on yleensä todella kovat kuukautiskivut (noita juttuja löytyy tunnisteen kuukautiskipu takaa). Sellaiset ne on aina olleet, siitä lähtien kun aikoinaan alkoivat. Olen ollut lähellä pyörtymistä kesken koulutunnin ja olen ollut lähellä pyörtymistä lukuisia kertoja sen jälkeen. Ei niin montaa kuukautta sitten sain kunnon kipukohtauksen, jonka kourissa olin pitkälti tajunnan rajamailla, pitkän aikaa, ja joka päättyi oksentamiseen. Ihan kiva välillä olla nainen.. Elämää pitää suunnitella menkkojen mukaan ja sairauslomapäiviä joutuu joskus ottamaan.

Joskus muinoin mulla on ollut reseptilääkettä kipuihin, mutta en muista oliko niistä apua. Sittemmin olen lopettanut myös ibuprofeenin käytön kokonaan, jo jokunen vuosi sitten, ja hiljattain jouduin jättämään myös Aspirinin pois. Tuo siitä syystä, että eräiden menkkojen jälkeen meni noin puolitoista viikkoa hirveässä vatsakorvennuksessa, mikä johtui siis Aspirinista. Tuota ennen otin parasetamolia ja Aspirinia molempia aina menkkojen aikaan ja sittemmin jäljelle jäi vain parasetamoli. Ja minähän vihaan lääkkeitä, enkä tahdo niitä syödä ellei ole ihan tositositosi pakko. Parina päivänä kuusta on, kun en pysy edes tajuissani ilman lääkitystä. Hirvittää kun pitää ylittää annostusohjeita (vaikka siitäkään ei ole käytännön hyötyä) ja eihän se mun vatsanikaan niistä lääkemääristä tykännyt. Mutta kun mikään ei koskaan tuntunut auttavan. Saatoin yksien menkkojen aikana syödä kahtena ensimmäisenä päivänä noin kaksitoista kertaa kipulääkettä. Annostus on kaksi tablettia kerralla.

Nyt viime menkkojen aikaan jotain ihmeellistä tapahtui. Otin ensimmäiset pillerit.. ja ne auttoivat. Tätä ei normaalisti tapahdu. Olen aina joutunut ottamaan vahvistavat pillerit siinä parin tunnin päästä ensimmäisistä, sinniteltyäni sinne asti, ja vasta ne on auttaneet jonkin verran. Tällä kertaa ensimmäisten jälkeen odotin kahdeksan tuntia, ennen kuin jouduin ottamaan seuraavat. Tämä oli jo huikeaa! Sen lisäksi oli huikeaa se, että siitä seuraavia pillereitä ei myöskään tarvinnut ottaa kuin vasta yhdeksän tunnin päästä. Ja arvatkaa mitä? Se oli siinä. Selvisin näillä kolmella lääkityskerralla ja se on jotain ihan tajutonta mulle. Kolme kertaa parasetamolia. Ihan perinteistä sellaista, ei reseptilääkettä. Aivan täysin kivuton en ollut, mutta kivun voimakkuudessa ei ollut mitään valitettavaa. Sen kanssa pärjäsi aivan hienosti, kykenin elämään normaalia elämää, eikä sitä tarvinnut lääkitä. Ja mun menkkakipuani on aina tarvinnut lääkitä.

Tätä aikamme kummasteltiin ja asiasta iloittiin ja hihkuttiin ja varmaan tanssittiin pienet ripaskatkin sen kunniaksi, kunnes keksin sen yhden asian, mikä nyt on eri tavalla kuin ennen. Ja se on nuo maitohappobakteerit, joita aloin syödä vatsani hyvinvoinnin vuoksi. Niistä (ja vatsasta..) enemmän esittelyä tässä postauksessa. Kyseessä ei ole siis mitkään halvimmat mahdolliset, vaan oikeasti hyviksi havaitut probiootit ja sen perusteella päädyinkin tähän merkkiin. Menkkojen alkaessa olin näitä ehtinyt syödä kaksi ja puoli viikkoa. Päädyinkin googlettelemaan asiaa vähän, että mihin kaikkeen probiootit yleensäkin on toimivia ja mitä ne ylipäätään kehossa tekevät. Tuossa auttoi loistavasti mm. Tohtori Tolosen artikkeli maitohappobakteereista. Suosittelen sieltä lukemaan, jos asia kiinnostaa. Siellä on myös todella mielenkiintoisia juttuja siitä, mihin kaikkiin sairauksiin voi noilla vaikuttaa ja miten tärkeä asia suolisto terveydelle ylipäätään on.

Olen ennenkin sanonut ja sanon taas, että olen aina uskonut siihen, että koko ihmisen terveys lähtee suolistosta ja jos suolisto ei ole kunnossa (esimerkiksi kun syö itselle sopimattomia ruokia), niin ihminen ei vaan voi odottaa pysyvänsä terveenä. Tuolloin myös vitamiineja tai muita voi olla turha napsia purkista, kun eivät ne pääse imeytymään. Mutta eipä tullut mieleenikään, että tämä ehkä pätee myös särkylääkkeisiin. Että ehkä mulle oisi aiemminkin riittänyt vähempi särkylääkemäärä, jos suolistoni oisi ollut paremmassa kunnossa. Ehkä sieltä ei vain ole pystynyt imeytymään sitä määrää ja sillä nopeudella kuin olisi tarvinnut ja mitä olisi myös kuulunut imeytyä.

Tämä oli tietysti vasta yksittäinen positiivinen kokemus aiheesta ja vasta ensi kerralla tiedetään onko tämä pysyvä tilanne. Mutta olen toiveikas. Sen perusteella uskallan jo suositella teille kaikille, jotka kärsivät kovista menkkakivuista, joilla tuntuu, että mikään särkylääke ei helpota oloa; kokeilkaapa aloittaa (laadukkaat) maitohappobakteerit. Toivottavasti auttaa teitä yhtä paljon mitä on nyt mahdollisesti auttanut minua!

11 vastausta artikkeliin ”Kovat menkkakivut?”

 • Tää on jotenki niin outoa, ku en pysty mitenkään samaistuun naisten menkkakipuihin. Mulla ei oo ikinä ollut yhtään mitään kipuja, ei mitään! Ainut mitä tapahtui, oli vähän turvotusta ennen menkkoja, ei muuta. :D

 • Ai mitkä kivut? Nää on silkkaa tuskaa! Mä vihaan, VIHAAN sitä, että joudun menkkakipujen takia jättämään asioita tekemättä. Niin kun esimerkiksi treenit. Ja nyt niin kävi kahtena päivänä peräkkäin. Perskules, että ottaa aivoon. Taitaa lähteä maitohappobakteeritilausta menemään! Jos se auttas. Kiitos vinkistä! <3

  • Hahah :’D Ilmaisen itseäni näköjään vähän huonosti, kun oon väsynyt. Yritin siis selittää sitä, kuinka asioita jää menkkakipujen takia tekemättä, koska joutuu nappailemaan särkylääkettä niin paljon ja koska se ei edes auta. Nyt sitten niitä maitohappobakteereita tulemaan tännekin, että auttais se yksikin kipulääke jo. Jotain tänsuuntaista oli siis tarkoitus jo eilen kirjottaa, mutta se väsynyt ajatus taisi katketa matkalla :’D

  • Hihih, mä ymmärsin kyllä jo ensimmäisestä, vissiin oon ollut kanssa ihan yhtä sekaisin kun myöhään eilen sen luin! :’D Mutta nimenomaan, se ketuttaa todella kovin, kun asioita jää niiden tuskien vuoksi tekemättä. Oli sitten syynä se särkylääkemäärä tai kipu itsessään. On niiiiin monet treenit on jäänyt väliin.. Ja kaikkea muutakin kivaa. Toivottavasti sulla auttaisi probiootit kanssa! Ja mä niin toivon, että mulla auttaa ensi kerraksi myös, sillä osuvat tietysti juuri meidän muuttomatkan aikoihin seuraavat..

 • Näyttää hassulta kun suosittelet niin innoissasi noissa kuvissa tuota purkkia, mutta tekstistä ei saa mitään selvää kun olet ottanut kuvan peilin kautta :) (ei millään pahalla siis) Ehkä kannattaa lisätä tuon tuotteen nimi jonnekin?

  • Nämähän ei ole peilin kautta otettuja, vaan koneella napattuja, joista tulee peilikuvia. ;) Enkä suosittele tätä purkkia vaan probiootteja yleensä, jokainen ostakoon oman merkkinsä. Siksi en kääntänyt kuviakaan. Ja kuten tuolla tekstissä sanoin, näistä löytyy tuon yhden linkin takaa esittelyä niille, joita juuri nämä probiootit kiinnostaa.

 • Mäkin olen lukenut paljon suolistosta ja siitä moni asiaan perehtynyt sanookin, että se on aivan liian aliarvostettu elin. Se on kaikesta päätellen jopa yksi tärkeimmistä, sillä jos suolisto ei ole kunnossa, kaikenlaiset vaivat ja sairaudet yllättää. Luen juuri Paula Heinosen Vihdoinkin hyvä olo, suolisto kuntoon ruokavalion avulla -kirjaa ja on mielenkiintoista todeta mikä on tällä saralla pitkä historiakin! Tosi mielenkiintoista tietoa! Suoliston merkityksestä on saatu selviä viitteitä jo kauan sitten. Antibiooteista oli juttua (hirrrrveästi toki muutakin asiaa), ja nehän plus kaikki lääkkeet tuhoavat suoliston hyvinvointia. Tietty vain yksi osa…

  • Yksi tärkeimmistä ehdottomasti. Harmittaa, miten harva ymmärtää esimerkiksi yhteyden pitkittyneen flunssan ja ruokavalion yhteyden.. Tuo kirja voisi olla mielenkiintoinen itsellenikin, kiitos vinkistä! Ja näin on, antibiootit on suolistolle pitkälti myrkkyä. Siksi en niitä itse syökään ellei ole ihan pakko. Olen jättänyt eräät reseptit lunastamatta tai jo lääkärille sanonut, että en koe välttämättömäksi ja ihan varmuuden vuoksi en kyllä koskaan syö. Esimerkiksi ennen kärsin aika usein poskiontelontulehduksista ja niihinhän määrätään helposti antibioottia, vaikka ne myös helposti menevät ohi ilmankin.

 • Oivoi, mua jännittää mitä mun menkkakivuille tapahtuu sitten kun ne taas joskus alkavat :S Nyt kun on melkein vuoden jo saanut elää menkatonta elämää niin en kyllä mitenkään innolla odota niitä takaisin… aikanaan mulla määrättiin e-pillerit menkkakipuihin ja ne kyllä toimi pitkän aikaa, mutta lopulta mun hormonitoiminta oli sekaisin kun seinäkello… hoh :/ ihanaa tosiaan olla nainen aina toisinaan… mutta hei, kun on ollut pahat menkkakivut niin synnytyskivut ehkä tuntui siksi siedettävimmiltä, oli meinaan kovaan menkkakipuun verrattavissa välillä :D

  Niin ja maitohappobaktreerit on kyllä ihana keksintö :) Mun pitää kans alkaa nyt hoitaa omaa vatsaani, nimittäin ne kummalliset vatsakivut on alkanut nyt palailla pari viikkoa synnytyksen jälkeen :( Muistan kun sulle hehkutin joskus viimevuoden puolella että vatsani on raskauden aikana voinut tosi hyvin… harmi, että se tila oli ilmeisesti vain ohi menevää :/ Ellei nää kivut nyt sitten johdu siitä kun sisuskalut palailee omille paikoilleen (toivossa on hyvä elää? :D)

  Oho, nyt meni jo lörpöttelyksi.. hupsis. Kivaa viikonloppu<3

  • Äh, senhän mä jo unohdinkin, että e-pillerit mäkin sain jo teininä menkkakipuihin. Söin niitä kymmenen vuotta, kunnes löytyi ne suonipoikkeavuudet ja lopetin siihen päivään. Enkä olisi muutenkaan niitä saanut syödä aurallisen migreenini vuoksi, mutta silti niitä mulle määrättiin..

   Mä en ole (yllättäen :D) yhtään perehtynyt synnytysten jälkeisiin vatsakipuihin ja että onko menkkakivut samaa luokkaa raskauden jälkeen kuin ennen raskautta. Ja tuommoiset vatsakivut ei oo kyllä kivoja. :/ Ellei johdu niistä sisuskalujen palautumisesta. :D Toivottavasti löydät maitohappobakteereista apua masuvaivoihin! Mulla ne on auttanut isosti myös noihin omiin masuvaivoihin, ei ole vatsa ollut näin hyvässä kunnossa aikoihin!

   Lörpöttely on aina sallittua. :’) Ihanaista viikonloppua teillekin jokaiselle sinne! <3

Kommentointi on suljettu.