Kolmijakoinen

Kuntoilin hyvin pitkään aika päämäärättömästi. Tai olihan minulla päämäärä, lihasten kasvattaminen, mutta touhuni ei oikeastaan ollut mitään sellaista, että olisin siinä juurikaan onnistunut. Ei ollut tarvittavaa tietoa, enkä sitä osannut etsiä, koska en tiennyt sitä tarvitsevani. Vuodesta toiseen kuntoilin ilman, että se oli nousujohteista. Pidättäydyin aika lailla samoissa painoissa. Koska en tiennyt, että niin ei pitäisi tehdä, jos haluaa lihaksia kasvattaa. Jossain vaiheessa heräsin tilanteeseen, vähä vähältä. Vasta pari vuotta sitten ymmärsin palkkarin ja proteiinin tärkeyden. Ymmärsin treenipainojen merkityksen. Ymmärsin, etten esimerkiksi ollut treenannut selkää ollenkaan. Näitä en ymmärtänyt itse vaan vasta, kun joku asiasta mainitsi. En tiennyt, että pitää tietää.

Ja vaikka tietoa alkoi olla, silti tuskailin sitä, kun painoni ei vain nouse. Yhtenä päivänä päätin laskea päivittäiset kalorini ja sieltä se syy selvisi; syön aivan liian vähän liikunnan määrään nähden. Meni vielä hetki ja vasta viime vuonna ymmärsin todella sen, että on syötävä enemmän niitä kaloreita, kuin mitä kuluttaa, jos haluaa lihaksia kasvattaa. Tämä johti jonkinlaiseen suunniteltuun bulkkikauteen, jonka mitaksi tuli kaksi kuukautta. Siitä kerron myöhemmin lisää. Mutta harmillista oli, että silloin vielä treenasin koko kropan kerralla läpi, kolmesta neljään kertaan viikossa. Sama taktiikka, jota olin noudattanut alusta lähtien. Toki nyt oli tietoa enemmän, eli treeni oli nousujohteista, mutta kun olen nyt sittemmin siirtynyt kolmijakoiseen treeniin, on se tuonut tuloksia ei-bulkilla enemmän kahdessa kuukaudessa, kuin yksijakoinen tuossa samassa ajassa, bulkilla.

Treenini on siis tällä hetkellä kolmijakoinen. Etsin ennen alkua netistä tietoa sopivasta jaosta. Päädyin tällaiseen:

ma & to: ojentajat, olkapäät, vatsa, kyljet
ti & pe: selkä, hauikset, vatsa
ke & su: jalat, vatsa
la: lepo

Treenaan siis kuusi kertaa viikossa (ja päälle muut kuin lihaskuntotreenit) ja lauantaina on lepopäivä. Kyllä, teen vatsoja joka päivä (eri liikkeillä). Koska tykkään tehdä niitä, ja koska treenini on näinkin niidenkin osalta nousujohteista. Kevyen viikon pidän pääsääntöisesti kuuden viikon välein, joskus neljän.

Ja en tosiaan treenaa rintaa ollenkaan. Miksi? Syitä on parikin ja niitä tulen sivuamaan mm. jännitysniskasta kertovassa postauksessa ja kun kerron trigger pointseista. Yksi syy on kuitenkin ulkonäöllinen syy. Yläkehoni on erittäin rasvaton. Eli minulla ei siis ole tissejä ja muutenkin rintalastan luut näkyvät. Treenasin jonkin aikaa sitten pääasiassa ojentajia penkillä kapealla otteella ja taisi mennä pari viikkoa, kun jo rintalihasten raja alkoi näkyä vähän liian hyvin. En tykännyt näkemästäni ja lopetin.

Olen nyt vasta pari kuukautta noudattanut tätä kolmijakoista ja olen saanut näkyviä tuloksia lihaksiin, joissa olin jo toivoni menettänyt. Lähinnä olin kai jo tuudittautunut uskomaan, että olen sellainen kuin olen. Että esimerkiksi ojentajani ovat sellaiset pikkuruiset näkymättömät kuin ovat. Kunnes siirryin kolmijakoiseen ja huomasin, että nekin kykenevät vielä kasvamaan.

Parin viikon takaa. Päätön. Jo pelkästään siksi, kun se pää ei ole kovin edustava aamuisin, jolloin treenini teen.

4 vastausta artikkeliin ”Kolmijakoinen”

 • Hei!
  Löysin blogisi tänään ja aion selata sen läpikotaisin, kehosi on kaunis ja inspiroiva! Teetkö treenisi aina aamuisin? Syötkö aamupalan ennen treeniä ja jos syöt, kuinka pitkä tauon pidät palan ja treenin välissä? Kuinka kauan aikaa sinulla menee kun suoritat päivittäisen treenisi? Millaisella sarjoilla teet? Kiitos vastauksestasi :)

  • Heippa!

   Jos oikeasti aiot selata ihan koko blogin, niin esinnäkin pointsit sulle :D ja toiseksi, näihinkin löytynee vastauksia sieltä täältä, mutta tässä kuitenkin! :)

   Syön AINA aamupalan heti herättyäni. En lähde käyntiin ilman sitä. :D Treenaan aikaisintaan kolme tuntia heräämisestä, sillä aamupalani on runsas ja niin on se kahvikupillinenkin. :D Siinä välissä sitten taas tarvitsen jo lisää sapuskaa kun tulee taas nälkä. :’) Ja monesti venähtää treenin aloitus taas pari tuntia eteenpäin. Näin ainakin, kun on rauhassa aikaa sitä tehdä. Tietysti ripeämmin jos on syitä aloitella ripeämmin. Iltatreenejä en juuri harrasta, tykkään treenata aamupäivällä.

   Treenit kestää tällä hetkellä jotain välillä 1:30min – 1:50min. Pääasiassa. Sarjat selviääkin myöhemmin blogista, sillä vaihtelee oikeastaan aika paljon. Riippuu millä fiiliksellä. Pyrin toki tekemään kaikki suurilla painoilla ja vähillä toistoilla. Uusimpana suosikkina on niiden lisäksi vekslutella pienillä painoilla loppuun lihas ihan totaaliuupumukseen asti! :)

  • En ehkä ihan kerta ahmaisulla pysty kaikkea lukemaan, mutta pikku hiljaa käyn läpi joutoaikana (lue:kun pieni poikani on päikkäreillä) :D Kerkesinkin jo löytää vastauksen osaan kysymyksistä selatessani :)

   Olen aloittamassa tämän vuoden puolella tai viimeistään heti alkuvuodesta uuden elämän ja teen vähän taustatutkimuksia, miten minun kannattaisi lähteä muuttamaan ruokavaliotani ja vinkkejä kuntosalitreeniin. Blogisi löytyminen oli melkein kuin taivaanlahja minulle! :D

   En tiedä osaisitko neuvoa minua, mutta mietin tuota aamupalapolitiikka, koska minun täytyisi käydä kuntosalilla heti kun se aukeaa (eli kuudelta), jotta kerkeän takaisin kotiin ennen kuin mies lähtee töihin (meillä on tosiaan alle vuoden ikäinen rakkauspakkaus kotona), enkä minäkään käynnisty ilman aamiaista ja kahvikuppia. Lähinnä mietin sitä että pitääkö minun herätä aamuyöllä syömään aamupala jotta jaksan treenata, vai voisinkohan syödä kevyemmin (ja nukkua pidempään) ennen treeniä ja varsinaisen aamupalan treenin jälkeen..?

  • Hieno homma, että oot tekemässä kunnon elämäntaparemonttia! :) Ja hienoa myös, jos täältä löytyy tsemppiä, motivaatiota, mitä vaan! Oon kyllä hengessä mukana! :)

   Kyllä mun ymmärtääkseni toiset menevät tyhjälläkin vatsalla salille. Itse en ihan sitä suosittelisi (ihan vain koska en itse siihen pystyisi), mutta tuo ehdottamasi idea on mielestäni hyvä. Pieni aamupala (esim. banaani ja raejuustoa, eli hiilaria ja protskua) ja salin jälkeen kunnon aamupala. Vaikka kaurapuuroa raejuustolla! ;)

Kommentointi on suljettu.