Huuliherpespirulaisen nujerrus

Nyt seuraa tekstiä aiheesta huuliherpes ja jos asia ei kosketa sinua, kannattanee skipata. :D Mutta olen tässä tosiaan nyt onnistunut aika vahingossa löytämään toimivan keinon sen kukistamiseksi, ja sen verran tehokas juttu on, että pitää se täälläkin jakaa. Jos joku toinenkin saisi samasta asiasta apua! Ja mikäkö se sitten on? Omega-3.

Sain huuliherpestartunnan joskus 18-vuotiaana silloiselta poikaystävältä, joka oli siitä kärsinyt jo heti vauvana ja hänellä niitä oli suhteellisen useasti. En muista millaisessa tilanteessa tuo tarttui, mutta tarttui kuitenkin. Sen muistan, että olin juuri silloin kopeloinut huulen seutuani, sillä siinä oli finni ja sitä olin puristellut. Iho oli siis rikki ja siihenhän sen oli helppo hypätä. Hemmetti että vieläkin harmittaa. :D En silloin heti edes tajunnut mikä siihen iski, luulin, että tulehtui siitä räpläämisestä. Muistan soittaneeni äidille (en siis asunut enää kotona), että huuleeni iski jokin kauhea. Jonkin aikaa siinä meni ennen kuin tajusin mistä on kyse ja se oli lopulta ihan valtava. Se oli niin suuri, ettei äiti ollut koskaan nähnyt niin suurta ja hän puhui siitä tutulle lääkärillekin. Peitin sitä alkuun laastarilla, että kehtasin mennä ulos ja mistään voiteista ei ollut minkäänlaista hyötyä.

Tuosta eteenpäin niitä iski vähän väliä. Niitä iski stressissä, auringon vaikutuksesta, jos laitoin kohtaan huulirasvaa tai olin laittamatta ja se rohtui, jokaisessa flunssassa, menkkojen aikana, oikeastaan mistä vain. Ja aina ne oli todella suuria, tulehtuivat pahasti, koko se puoli kasvoista oli arkana, huuli aivan turvoksissa ja toisinaan nosti kuumeenkin. Lääkäriltä sain hakea tablettimuotoista hoitokuuria ja lopulta estokuurin, jota söinkin pitkään. Monta vuotta. Jossain kohtaa päätin lakata niitä syömästä, enkä tiedä oliko niistä niin apuakaan, ja otin niitä siitä eteenpäin vain hoitoon herpeksen iskiessä. Lopulta en enää siihenkään. Koska olen nykyisin niin lääkekammoinen. :D Jokunen kuukausi sitten kiikutin apteekkiin ison kasan noita pillereitä hävitettäväksi, kun olivat jo menneet vanhaksi.

Hoitoon olen tässä vuosien varrella kokeillut yhtä sun toista. Apteekin voiteet on tosiaan täysin hyödyttömiä. Herpeslaastari näyttää siltä, että huulelle olisi räkää tipahtanut nenästä kun kiiltelee kivasti. :D Enkä kokenut siitäkään olevan hyötyä. Olen kokeillut myös kaikenlaisia kikkakolmosia, kuten vaikka hammastahnaa. Ei kannata kokeilla. :D Hunajaa en ole kokeillut, vaikka se kuulemma olisi aika tehokas. Pitkään toimin myös niin, että laitoin herpekseen aina heti käsidesiä. Se tuntui olevan vähän hyödyllinen, sillä se kuivattaa aika tehokkaasti ja desinfioi ainakin hyvin. Ei kuitenkaan auttanut läheskään tarpeeksi, sillä mulla nuo on vain niin jättejä.

Pitkään mulla oli herpekset poissa. Siitä kirjoittelinkin silloin Vuosi viljatonta -tekstissä. Mulla herpes pysyy poissa siis lähes tai täysin viljattomalla elämällä. Eikä se vaivannut pitkään aikaan tuohon tyyliin elämällä. Nyt kun ollaan palailtu Suomeen, kokeilin heti kaurapuuroa taas aamupalalle ja kokeilin myös viljojen syömistä muutenkin useammin. Nykyisellään niitä menee kerran tai kaksi kuukaudessa. Ja nykyisellään mulle tulee silloin tällöin huuliherpes. Kyllä tällä jokin yhteys siis selvästi on, kun kerran ovat palanneet samalla kun viljatkin ovat taas ruokavaliossa – vaikkakin niitä syö noin harvoin.

Mutta tähän liittyy myös yksi jännä tekijä. Ja se on se omega-3. Joskus kesällä meillä pääsi omegat loppumaan lisäravinteena (edellisten loppuessa ei ostettu enää uusia), kun olin lukenut juuri jonkun tutkimuksen, että kasvisperäiset omegakolmoset olisivat vaikutukseltaan kehoon neutraaleja. Ainoastaan eläinperäisistä olisi hyötyä. Mentiin siis useampi kuukausi ilman omegalisää ja tuona aikana sain huuliherpeksiäkin silloin tällöin. Sitten juttelin erään arvostetun lääkärin kanssa, joka oli sitä mieltä, että ei niiden kasvisperäisten omegoiden syöminen turhaa ole, keho vaan joutuu muuttamaan ne toiseen muotoon ja se on aika työläs prosessi – ei laisinkaan mahdoton kuitenkaan. Joten tilattiin niitä taas.

Ja ajoitus oli aika hyvin kohdillaan niiden saapumisen tienoilla! Sillä pari päivää ennen kuin olivat kotona olin saanut taas huuliherpeksen. Siinä oli juuri se päivä seuraavaksi edessä, kun tuo pirulainen siirtyy siihen tihkuvaan vaiheeseensa, jolloin se mulla turpoaa jättimäiseksi ja todella kipeäksi. Tämä jäi kuitenkin yhtäkkiä tällä kertaa tapahtumatta. Ja mitään muuta en ollut muuttanut, kuin ottanut taas omegakolmosia lisänä. Herpes kuivui kasaan ja katosi. Ei edes rupea jäänyt. Paranemisaika ainakin puolittui!

Tutkin asiaa tietysti netistä paljon ja sain vahvistusta tälle kokemalleni. Moni kokee omegakolmosista olevan apua hoidossa ja ehkäisyssä kun niitä syö päivittäin. Jotkut hoitavat herpestään halkaisemalla kapselin ja sivelemällä sitä öljyä sieltä suoraan huuleen. Sitä en ole kokeillut. Meinasin heti silloin kirjoittaa asiasta blogiin, mutta en vielä viitsinyt, sillä yksi kerta ei vielä välttämättä kerro mitään. Tavallaan toivoin, että toinen tulee, vaikka toisaalta ei tarvitsisi tulla koskaan.

Mulla enteilee huuliherpeksen tulo hyvin jännällä tavalla. Ennen siis kun alkaa kutitella tai kihelmöidä huulta. Mulle tulee tuo aina samaan kohtaan, eli siis vasemmalle puolen. Päivää tai paria ennen tiedän sen iskevän siitä, että mun vasen käsi on ihosta ihan arka. Se on kosketusarka, sivelykin sattuu. Samoin kuuma tai kylmä tuntuu siinä ihan tajuttoman kuumalta tai kylmältä. Jännä juttu, mutta näin se on. Herpeshän siirtyy hermoa pitkin sieltä piilostansa taas iholle, ehkä se liittyy siihen. Samaan tapaan tuntuu kuin joskus kipeänä ollessa saattaa iho olla arka. Mulla se on vain ja ainoastaan tuo vasen käsi tässä tapauksessa. Ja kun tuo alkoi oireilla tässä ehkä kuukausi tai kaksi sitten, otin heti ennaltaehkäisevästi illalla pari ylimääräistä omega-3:sta. Normaalisti herään aamulla herpes huulessa tuon käsituntemuksen jälkeen, mutta tuolloin ei tapahtunut mitään. Käsi pysyi arkana pari kolme päivää ja otin niiden päivien aikana ne pari ylimääräistä. Ja herpestä ei tullut.

Kunnes sitten kävin pari viikkoa sitten hieronnassa ja sieltä laitettiin kyllä kehosta kaikki niin liikenteeseen, että järjetön hikoilu ja nälkä jatkui useamman päivän ajan, sekä sieltä se herpes seuraavana päivänä iski läpi, ilman mitään ennakkovaroituksia. No, sainpahan testata miten nämä toimii siihen hoitoon, että oliko se yksi kerta tästä johtuvaa vai jotain muuta. Otin siis taas pari ylimääräistä per päivä ja katsoin miten käy. Ja kyllä siinä niin kävi, että parissa päivässä koko herpes kuivui kasaan, se ei koskaan edennyt siihen tihkuvaan (eli tarttuvaan) vaiheeseen ja rupea ei tullut. Siitä jää jäljelle vain kuivempi alue, joka on helppo hoitaa loppuun vaikka Bepanthenilla. Itse laitoin sitä vähän yöksi muutaman yön ajaksi sen jälkeen, kun herpes oli kasaan kuivunut. Huulirasva varmaan ajaa aika pitkälti saman asian, jos Bepanthenia ei löydy.

Tällaisen hoitomuodon olen tosiaan keksinyt, ihan vahingossa. Jos ei oisi koskaan päästetty omegoita loppumaan silloin ja jos niitä ei olisi tullut lisää juuri silloin kun tuli, en olisi tätä yhteyttä keksinyt. Mulla tämä tuntuu ainakin toimivan ja on kiva jakaa vinkkiä teillekin, jos joku muukin tästä ärsyttävästä ja esteettisesti ei niin kauniista vaivasta kärsii. En enää jätä kolmosia pois ravintolisieni joukosta ja otan pari ylimääräistä kun ennakko-oireet ilmoittavat herpeksen tulosta, ja jos se pääsee jotenkin läpi (kuten hieronnan vaikutuksesta..) niin sitten hoitoon pari ylimääräistä parina kolmena päivänä. Mulla on normaalisti kestänyt viikonkin sellainen vaihe kun ei viitsi ihmisten ilmoille todellakaan mennä (kuvat yllä, ovat viime syyskuulta tai lokakuulta). Nyt koko vaiva on aika huomaamaton ja päivässä se on jo huomattavasti alkuaan parempi. Kolmessa päivässä se on melkein kokonaan kadonnut. Eikä jätä sitä rupea. Aika kivaa!

Uskallan siis suositella tätä näin kokemukseni kautta. Kertokaa ihmeessä auttaako se teillekin, jos päädytte kokeilemaan!

6 vastausta artikkeliin ”Huuliherpespirulaisen nujerrus”

 • Oho, hei kiitti vinkistä! :) Ite kärsin kans suhteellisen usein huuliherpeksestä, ja mun omegakolmossyönti on ollut aika epäsäännöllistä. Nyt löytyy purkki kaapista, pitääkin muistaa syödä ahkerasti. :)

  • Oleppa hyvä! Ei muuta kun säännölliseksi syönti ja herpeksen iskiessä pari pilleriä ekstraa! Jospas sillä helpottaisi sullakin siinä vaiheessa kun iskee. Tosin ei tuo säännöllinen syöminen sitä mullakaan poissa pidä (jos kerran syön viljoja ja muuta sontaa :D), mutta ne ekstrat tosiaan auttaa paranemisnopeuteen huomattavasti!

 • Aika mielenkiintoista, täytyy laittaa muistiin tuo! Minullakin huuliherpes ihan lapsesta saakka. Purkkivitamiineja sun muita lisäaineita olen yritellyt vältellä, mutta syön joka päivä siemeniä ja pähkinöitä -eikös niissä ole omega3:sia? Minulla herpes tulee yleensä stressin aiheuttamana -ja mitä suurempi stressi, sitä suurempi möykky! Niinkuin ei muutenkin olisi rasittavaa. Kokeilin muuten viimeksi kookosöljyäkin, se yllättävästi lievensi sitä -ei mennyt rakkulavaiheeseen lainkaan. Tavallisia huulivoiteita välttelisin, niissähän on yleensä formaldehydiä…

  • Laita ihmeessä muistiin, jospa auttaisi sinullekin! Kolmosia on tosiaan pähkinöissä ja itsekin olen aina pitänyt huolen siitä, että saan ne välttämättömät päivässä jo pelkästään niistä. Mutta se ei kuitenkaan riitä (tässä tapauksessa ainakaan), sillä lisäravinteet sisältää huomattavasti suurempia annoksia. Sitähän suositellaan muutenkin pitkälti kaikille, nimenomaan lisänä syömään. Onhan sillä reilu määrä kaikenlaisia terveysvaikutuksia muutenkin. :) Suosittelen kokeilemaan ainakin, mitään siinä ei menetä!

 • Olipa hyvä uusi vinkki! Minulla on auttanut lähes vehnätön ruokavalio, joskin aloitin sen atopian hoitoon. Hyödyt ovat olleet vain paremmat kuin osasin ajatellakaan. Herpeksestä ei ole ollut tietoakaan sen jälkeen. Syön myös spirulinaa (pitääkseni hemoglobiinin hoitotasolla), joka estää herpex simplex viruksen lisääntymistä. Joskus olen lukenut myös lysiinihoidoista, en kyllä tiedä asiasta sen enempää.

  • Jep, sama mulla oli noiden viljojen kanssa. Noin puoleentoista vuoteen ei tullut ainuttakaan herpestä, kun en vaan käyttänyt sitä viljaa kuin ehkä pari kertaa vuodessa, kun ravintolassa käytiin. Nykyisin tulee syötyä ulkona aika usein noihin aikoihin verrattuna (eli kerran-pari kuukaudessa) ja nyt tilanne on tämä. Uskon kyllä ihan ehdottomasti, että kaikki tällaiset lähtee suolistosta. Sieltä lähtee ihmisen terveys ja siihen on loppupeleissä aika helppo vaikuttaa, siihen omaan yleisterveyteensä ja vastustuskykyynsä.

   Ja hei, onko ironista, että eilen kun tätä kirjoittelin niin alkoi huuli kihelmöidä?! Joten tässä sitä taas ollaan. :D Edellisestä aikaa kaksi viikkoa, mikä tekee tästä jonkin sortin ennätyksen kai. Voisin uskaltaa tässä vaiheessa todeta, että sokerilla on yhtä epäedullinen vaikutus mun kroppaani kuin viljoillakin, jos mietitään tätä herpes -asiaa. Nimittäin viimeiset kolme tai neljä päivää on herkut maistuneet. :D Jos sitten jatkossa niitäkin se kerta tai korkeintaan kaksi kuukaudessa. Tai jos alkaa tarpeeksi usein tulla näitä niin sitten sitäkin harvemmin, samoin viljaa. Ehkä se kerran pari vuodessa olisi parempi. ;) Ja olihan se, monella tapaa.

   Tosi mielenkiintoista kuulla myös tuosta spiruliinan vaikutuksesta, en tiennytkään. Saattaapi olla, että pitää perehtyä tarkemmin siihenkin. ;) Kiitos vinkistä!

Kommentointi on suljettu.