Geenitestin tuloksia

Perjantaita! Keskitytäänkin tänään geenijuttuihin! :) En ole aivan varma miten tämä nyt kokonaisuudessaan tänne blogiin istuu, mutta eiköhän tämä mene hyvinvointiasioista ja terveydestä kiinnostumisen piikkiin. Toivottiin myös, että kerron täällä edes jotain, kun tulokset tulee. Ja minähän kerron. :D

Tämän postauksen lopussa julkaisin viime kuussa kuvan geenitestipaketista (https://www.23andme.com), jollainen tosiaan tehtiin molemmat. Sylkäistiin putkiloon ja postitettiin putkilot rapakon taa ja jäätiin odottamaan tuloksia. :) Eilen illalla tulokset sitten tuli ja nukkumaan oltiin jo menossa, muttei sitä voinut mennä ennen kuin katsoi, että mitä siellä sanotaan. Hirveästi jännitti, koska itsellä ei esimerkiksi ole mitään tietoa toisen vanhemman suvusta ja sairauksista. Eipä sitä tiennyt yhtään mitä odottaa! Lisäksi taas tietää ne kaikki sairaudet mitä toisen vanhemman puolella on, joten jotain geneettisiä alttiuksia voisi sieltä tulla. Helpotus oli kuitenkin suuri, kun mitään kamalaa ei ollut. Esimerkiksi en kanna mitään perinnöllisen sairauden geeniä niistä, mitä tämä testi testasi. Muistakaan sairauksista ei tullut kovin suuria kertoimia, jotta pitäisi pissat housuissa ootella vaan jotain alkavaksi loppuelämä. :D Oisi kyllä oikeasti kamalaa. Jännitti, kun muutama vakavimmista sairauksista oli vielä erillisen lukon takana, jotta ihminen voi vielä päättää, tahtooko edes tietää. Yksitellen avasin nuokin lukot, enkä onnekseni saanut hirveitä tuloksia niistä.

En käy tässä todellakaan kaikkea läpi, sillä niitä kohtia on satoja. Myöhemmin tulee vielä tulokset esi-isiin ja tuommoisiin liittyen, kiehtovaa sekin! Mutta sieltä täältä kerron tässä, mukana paljon mielenkiintoisia juttuja liittyen kaikkeen muuhunkin kuin sairauksiin, myös liikuntapuoleen! Aloitetaan kuitenkin niistä kolmesta, joihin mulla on keskimääräisesti lievästi korkeampi riski.

Sappikivet (1.52 -kertainen riski), rintasyöpä (1.35 -kertainen riski) ja melanooma (1.39 -kertainen riski). Nämä siis tyypilliseen riskiin verrattuna. Eivät ole korkeita lukemia ja se oli helpotus, että tällaisia lukuja vain tuli. Myös alkoholismiin oli lievästi kohonnut riski, mikä on jännä tietää sekin. Sitä suvussa on.

Tyypillisiä riskejä mm. seuraaviin:

Jaa nähtävästi otin sinne eturauhassyövänkin mukaan. :’)

Keskimääräistä pienempiä riskejä mm. seuraaviin:

Siellä on mm. keliakia, MS -tauti (muutamaan kertaan epäilty), psoriasis, nivelreuma ja migreenikin listasta löytyi, vaikkei tähän kuvaan mahtunutkaan. Mullahan oli läpi teini-iän erittäin vaikea aurallinen migreeni, mikä jäi sitten aikuisiällä pois. Hyvä että jäi, se oli p*rseestä!

Testi mittasi myös lääkeherkkyyksiä ja omalle kohdalle sieltä nousi esiin kolme lääkettä. Warfarinille (eli varfariinille, myyntinimellä Marevan, verenohennuslääke) olen normaalia herkempi ja tämä saattaa tarkoittaa sitä, että annoksen pitäisi olla normaalia pienempi, jos moista tarvitsisin.
Diabeteslääke Metformin (metformiini) ei välttämättä toimisi itselläni.
MS -taudin hoitoon tarkoitettu Interferon Beta olisi minulle todennäköisesti täysin hyödytön, sillä sen toimivuudesta sain merkittävästi alentuneen tuloksen.

Sitten niitä kaikkia muita jänniä juttuja, mitä se testi oikein kertoi! :) Aloitetaan kofeiinin sietokyvyllä. Olen aina sanonut, että olen vähän huono kestämään kofeiinia ja pitkän aikaa, vuositolkulla, join kahvia vain aamulla, koska siitä tuli muulloin kasa oireita; tärinää, verensokerin laskua, epätodellista oloa jne. Jos join iltapäivällä kahvia niin sitten olin kyllä todella hurja. :D Ja sitten tapasin mieheni, joka joi sitä kahvia pikkasen enempi kuin minä ja opettelin tavoille tietty! Juotiinkin kuukausia kahvia oikeasti yötä päivää. Vähän siedätyin sille ja nykyään menee se jättikuppi aamulla ja toinen iltapäivällä, joskus enemmän, harvoin kylläkin. MUTTA en pysty menemään hirveän pitkään niin, että en syö kahvin jälkeen mitään. Mulla laskee verensokeri paastoarvoa alemmas ja ilman sitäkin laskua kropasta tulee ihan hassu ja täriseväinen. Jos syön jotain niin se helpottaa. Minkä tuloksen sain tästä? Kofeiinin sietokykyni on suhteellisen alhainen ja kahvinjuonti lisää mulla riskiä ei-kuolettavaan sydänkohtaukseen. SELEVÄ. Ja apua. :D Kolmesta tasosta sain tulokseksi sen keskimmäisen, eli suurta riskiä ei ole, vain suurentunut. Mieheni tietty oli siellä tasolla, jossa kahvin juomisella ei ollut mitään yhteyttä sydänkohtausriskiin. Ehkä jopa mahdollisuudet, että riski pienenee sillä kun juo kahvia. Hah.

Muita yksittäisiä geenien kertomia mielenkiintoisia faktoja:
– Kykenen maistamaan happaman (ilmeisesti kaikki eivät sitten kykene)
– Korvavaikkuni on mallia märkä (joo :D)
– Silmäni ovat todennäköisimmin siniset (kyllä)
– Siedän laktoosia paljon todennäköisemmin kuin että en siedä
– Tyypillinen tai sitäkin suurempi TISSIEN KOKO (no just joo :D)
– Iho on merkittävästi keskimääräistä herkempi auringolle (olen herkkänahkainen ja palan ilman rasvaa)
– ’Hyvä’ kolesteroliarvo olisi geenien pohjalta normaali tai hieman korkeampi (ei siis mitattu arvo, vaan alttius)
– ’Huono’ kolesteroliarvo myös normaali tai hieman korkeampi
– Merkittävästi suurempi todennäköisyys punaiseen tukkaan kuin ei-punaiseen (MUUTIN GEENEJÄNI KUN OLIN PUNAPÄÄ OMG)
– Pituuteni on tyypillinen (kyllä, se perinteinen 165cm)
– Perusriski aikaiseen menopaussiin
– Keskimääräistä pienempi todennäköisyys ns. ’aurinkoallergiaan’ (photic sneeze reflex), eli siihen, kun katsot aurinkoa ja aivastat. Aivastelen välillä, mieheni aivastelee AINA. Hänen tuloksensa oli kohonnut todennäköisyys. :)
– Jos noudatan ruokavaliota, jossa 30% (tai enemmän) ravinnosta otetaan rasvasta, riskini korkeampaan BMI:hin on kohonnut.
– Tämä oli hämmentävä, sillä tämä oli miehille, mutta arvoni oli silti mitattu. Eli testosteroniarvoni oli tyypillinen. Siis MIEHELLE. Verrattuna siihen, että se olisi voinut olla 3% normaalia alhaisempi tai 9% normaalia alhaisempi. Mutta se oli miehelle tyypillinen. Ok..
– Riskini ylensyöntiin on tyypillisellä tasolla (protskupatukoita on joskus mennyt enemmän kuin piti. Hih.)
– Tyypillinen todennäköisyys elää 100 -vuotiaaksi ja toisessa testissä kohonnut todennäköisyys elää 95-vuotiaaksi tai yli (onneksi mieskään ei ole geenien perusteella kupsahtamassa ihan heti, huh)
– Sanaton ÄO (non-verbal IQ) keskimäärin kolme pistettä alhaisempi kuin tyypillinen arvo (väitän vastaan; osaan lukea ihmistä todella hyvin ja näen asiat, mitä ei edes tahdota näyttää).
– Normaalia heikompi kyky haistaa hiessäkin haiseva isovaleriaanahappo (en ole varma kyseisestä haposta, mutta haistan kyllä hien helposti)
– Tyypillistä heikompi kyky oppia virheistä (tämä liittyi dopamiiniin)
– Kipuherkkyyteni on kohonnut (erittäin kipukohtaista, kyllä ja ei)

Sitten! Liikuntaan ja lihaksiin liittyvä geeniasia. :) Tätä me hihitettiin eilen. Mähän olen väittänyt itseäni sprintteriksi, nautin siitä että saa ottaa pikaspurtin ja sen jälkeen taas kävellä. Menen mieluiten ja luonnostani hetken täysillä, kuin että menisin pitkään rauhallisemmin. Mieheni taas on juoksija, maratoonari, kestävyysurheilija – kaikkea mitä itse en ole! Tämän osalta tosiaan katsottiin Muscle performance:

Mitä testi sanoi mulle?

Olen todennäköisesti sprintteri. Hahaa! No niin olenkin! Ja mitä mieheni sai tulokseksi? Tuon alimman vaihtoehdon tietysti. Eli hänet on geenit rakentaneet perusmaratoonariksi. Tämä oli minusta jotenkin niin hauska. En mä ole koskaan ajatellut, että se on ihan geeneihin kirjoitettu. Aina olen sen tiennyt, että olen sprintteri, ja mieheni on aina tiennyt olevansa pitkänmatkan juoksija, mutta että se on meidän geeneissä! Ah. Parhautta tietää tällaisia!

Sitten viimeisenä vielä, että mitä geenit sanovat mun BMI -lukemastani? Osittain olin yllättynyt tuloksesta. Kaikkihan sen jo tietää, että se ei korkea ole ja että olen luonnostani hirveän siro, ihan lapsesta asti ollut (kunnes pullahdin muutamaksi vuodeksi syömällä p*skaa :D). BMI:lle oli yhdeksän eri geenitestiä ja ne antoivat järjestyksessä tällaisia tuloksia:

– Tyypillinen BMI
– Keskimääräisesti matalampi BMI
– Keskimääräisesti matalampi BMI
– Tyypillinen BMI
– Hieman korkeampi kuin keskimääräinen BMI
– Tyypillinen BMI
– Tyypillinen BMI
– Tyypillinen BMI
– Tyypillistä pienempi vyötärönympärys

Viisi sanoo, että perus-BMI, kolme sanoo pienemmäksi ja yksi meinasi, että korkea BMI. On se jännä!

Näitä sitten tässä sulatellaan ja ihmetellään varmasti vielä pitkään ja kolutaan niitä läpi. Kunnolla on katsomatta vielä hirveät määrät infoa! Ja sitten vielä ne esi-isäjututkin, kun ilmestyvät. :) Kyllä on kiehtovia ja mielenkiintoisia juttuja tämmöset.

Loppuun vielä kuva sprintterin päivän habasta treenin ohessa.

Onko kukaan muu tehnyt kyseistä testiä? Luulen tietäväni ainakin yhden! Vai tahtoisitteko edes tehdä, tahtoisitteko tietää, jos olisikin valtaisa riski johonkin sairauteen? Mä en päässyt lopputulokseen itseni kanssa siitä, että tahdonko yleensäkään tietää vai en. Mä vaan avasin ja katsoin. :D Jälkeenpäin sen olisi varmaan voinut huomata, jos ei olisi tahtonut tietää.

Niin, eikä sitä uni oikein meinannut eilen illalla tulla, kun päässä pyöri nämä kaikki. Hirveät läjät infoa! Huomenna saa nukkua niin pitkään kuin kissa antaa nukkua. Viikonloppuja!

19 vastausta artikkeliin ”Geenitestin tuloksia”

 • Paljon tuommonen testi maksaa?
  Näitä tuloksia lukiessa tuli semmonen fiilis, että tottakai haluisin tietää!! Mutta oikeesti, jos mulla on iso riski sairastua johki vakavaan sairauteen, niin enhän mä sitä etukäteen haluais tietää (ellen vois asialle mitään tehdä). Sittenhän aika menis vaan oottaessa ja suriessa kohtaloa.

  • Tuossa linkin takaa se hintakin näkyy, eli 99 dollaria tällä hetkellä. Postituskulut tietty päälle, mitkä onkin hintavat, mutta sisältää ihan kaiken, eli tuodaan ovelle, tullimaksut ynnä muut käsittelykulut sisältyy, sekä haetaan myös ovelta. Itte tarttee vaan melkeimpä sylkästä siihen putkiloon. :D

   Tuo on kyllä niin kaksipiippuinen juttu! Tahtooko tietää vai ei, voiko sille tehdä jotain vai ei, eläisikö sitä eri tavalla jos tietäisi että joku sairaus oottaa puhkeamistaan.. Jos oisi korkea riski niin sittenhän sitä osaisi pitää silmällä kunhan tietäisi, jos se on sellainen, mikä on hyvä saada kiinni ajoissa.. etc etc. Mä en tosiaan edes tiedä tahdoinko tietää. :D No nyt tiedän, ei tehnyt mun tulokset kipeetä ainakaan. :) Huh.

  • Aika monen sairauden puhkeamiseen voi itse vaikuttaa omilla elämäntavoilla. Riski on aina riski, eli se voi joko toteutua tai sitten ei. Jos itse olisin saanut tietää jostain hyvin korkeasta riskistä, koittaisin kyllä varautua siihen parhaani mukaan.

   Perinnölliset sairaudet ovat sitten eri juttu. Sellainen joko on tai ei. Mutta niissäkin olisi ihan hyvä tietää olemassaolosta, jotta osaa varautua kun sairauden oireita alkaa jossain vaiheessa elämää ilmestymään. Ei tarvitse elää epätietoisuudessa ja ihmetellä, mistä ne johtuvat, vaan voi aloittaa samantien oikean lääkityksen.

   Ja tosiaankin, ne kaikista vakavimmat sairaudet on vielä erikseen piilotettu. Jos niitä ei halua tietää, niitä ei tule vahingossa katsoneeksi.

  • Totta – ihan mm. kohonneista syöpäriskeistä lähtien voi itse omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen ja riskiä voi myös konkreettisesti pienentää sitä kautta. Perinnölliset on perinnöllisiä, mutta osaisi tosiaan varautua niihinkin ja saada kiinni ajoissa. Tietäisi mitä etsiä, eikä tarvitsisi ihmetellä ja kärsiä ehkä pitkään ennen hoidon aloittamista.

   Esimerkiksi taannoin kun kuljin MRI- ja MRA-, ynnä muista kuvauksista toiseen, sitä oli loppupeleissä ihan sama mitä sieltä löytyisi, kunhan vain löytyisi jo jotain. Jos olisi senkin ennalta tiennyt, niin kaksi vuotta epätietoisuutta olisi elämästä ollut poissa ja kaikki olisi ollut huomattavasti vähemmän pelottavaa. Olisi ollut kiva tietää mitä etsiä.

 • Olipa supermielenkiintoinen testi ja hyvin avattu kaikki kohdat! Voisi moni asia selittyä tuolla :) Oon jotenkin aina ajatellut kuolevani laskimoveritulppaan, kun pohkeet on kovin oireilevat, ehkä tuolta saisin vastauksia. Ihan kuin sillä olisi väliä, mutta voisin todistaa muille olevani oikeassa ennenkuin oikeasti kupsahdan :D

  • No sepä olisikin kyllä mukava varmasti todistaa ENNEN kuin vasta sillä, kun kupsahtaa siihen. :D Itselläni on itseasiassa aikoinaan testattu nuo hyytymistekijät, ja sen jo tiesinkin, ettei mulla niitä tekijöitä ole. Mutta eipä silti, onneksi on noi kapeat aivoverisuonet niin eipä ne paljoa tukosta tarttekaan, että on tukkeessa. Jee. :’) Mutta tiedänpä syödä nätimmin ja vältellä muutenkin niskaa rasittavia toimintoja, eli tieto on tässäkin tapauksessa ollut ehdottomasti plussaa!

 • Hih, minä en varmaan vastaavaa testiä uskaltais koskaan teettää. Haluan elää onnellisen tietämättömänä kaikesta ;) ..mut kyllähän noi tulokset on ihan älyttömän mielenkiintoista luettavaa. Kiitos siis, kun jaoit ne täällä :) <3

  • Ymmärrän ihan täysin tämänkin pointin! Kyllä muakin jännitti ihan tosissaan katsoa noita tuloksia. Kiva kuitenkin, että näistä mun tuloksista sait jotain irti! :) <3

 • Ai vitsi että kyllä houkuttaisi tuo testi! Jostain syystä mua kiinnostaa esi-isiä ja sairausalttiuksia enemmän just nuo nippelitiedot; mitä sanotaan mun pituudesta, hiustenväristä, parsapissasta, ylensyönnistä tai tisseistä ja hormonitasoista :D

  Uskaltaisin ja haluaisin kyllä selvittää ne sairausalttiudetkin, sillä en niiiin hirveästi usko niihin, että saisin hepulia parista snadisti kohonneesta riskistä. Siinä kuitenkin haravoidaan vain yksittäisiä markkereita jotka ei käytännössä yksin välttämättä aiheuta vielä mitään, kun koko genomia ei kuitenkaan käydä läpi. Ja siihen vielä ympäristön vaikutus päälle! Mutta oishan se toki kiva tietää jos on joku superkohonnut riski vaikkapa verisuonitukoksiin, sitten voisi vähän tarkemmin katsoa niitä elintapoja :) Tai jos sairastaisi jotain perinnöllistä tautia mitä ei vielä ole diagnosoitu, ja sitten mokoman saisi jo ajoissa kuriin!

  Esi-isiä ja sukulaisjuttuja en välttämättä haluaisi tietää, ainakaan liian läheltä. Suomalaiset on loppuunsa aika sisäsiittoista kansaa, ja en tiedä mitkä olisi fiilikset jos saisin oikeasti tietää, miten läheistä sukua olen mieheni kanssa.. Todennäköisesti yllättävän läheistä, koska molempien suvuista toinen on ollut samalla alueella tosi kauan :D

  Hyvä että sulla ei nyt löytynyt sieltä mitään sellaista, josta olisi tarvinnut alkaa stressaamaan! :)

  • Joo tää nippelitieto oli ihan hemmetin kiehtovaa ja hauskaa! Btw, mulla oli tyypillinen todennäköisyys tähän parsapissa -kohtaan. :D Tarvii vissiin ostaa parsaa ja testata.. :’)

   Mielenkiinnolla ootan näitä esi-isäjuttuja. Osa tuloksista on jo auennut ja äidin puolelta on yhteistä sukujuurta mm. Napoleonin kanssa. Siistiä. :D Mieheni ja mun välistä sukulaissuhdetta sitten jännätään. Apuaahh.. Kunhan ei oo mikään long lost brother niin voin olla iloinen. :D

   Jep, mulla ei tosiaan löytynyt mitään, mikä vaatisi erikoistoimenpiteitä. Huh. :)

  • ”Suomalaiset on loppuunsa aika sisäsiittoista kansaa”

   Näin itsekin luulin, kunnes tulin vähän lueskelleeksi aiheesta geenitestin tekemisen jälkeen. Oikeasti Suomesta löytyy useita, geneettisesti hyvin erilaisia väestöjä (eikä tähän ole laskettu vielä edes saamelaisia mukaan).

   Jaakko Häkkinen – Seitsemän suomalaista väestöä:
   ”Kaikki suomalaiset väestöt eroavat siis toisistaan enemmän kuin ruotsalaiset, saksalaiset ja englantilaiset toisistaan; yksittäiset osaväestöt (kuten kainuulaiset ja eteläpohjalaiset) eroavat toisistaan enemmän kuin venäläiset ja ranskalaiset tai ruotsalaiset ja italialaiset.”

   Mutta jos suvut ovat asuneet pitkään samalla alueella, on toki hyvin todennäköistä, että jossain vaiheessa ne ovat sekoittuneet ainakin vähän toisiinsa.

  • Vau, olipa mielenkiintoinen tutkimus! Bongailin, että meillähn on yhteisiä sukujuuria, Napoleonin puolelta nääs :D haha, kuinkan monet meistä loput polveutuu sieltä, kun meidänkin sukupuu löytää juurensa sinne? :)

   Oot kyllä niin ihailtavan hyvä selvittämään asioita ja jakamaan tietoasi, että oon aina ihan huuli pyöreenö kun huomaan että oot tehnyt uuden selvityksen tai jonkin tutkimuksen. Kaikkea ne nykyään pystyykin selvittää. :)

  • No mehän ollaan sitten melkein siskoksia. :D Wohoo!
   Tästä testistä menee propsit miehelle, joka alunperin aiheesta kiinnostui. Samalla meikä tietty tahtoi sitten kanssa! :D Kyllä nää on huikean mielenkiintoisia, eikä tämmöstä tietomäärää kykene olemaan jakamatta täällä kaikille.. :’) Hih.

 • Oi vitsi, nyt mun tekee vielä enemmän mieli tehä tuo testi. Saa tietää noin paljon itsestä asioita. Omanlaista itsetuntemusta :)

  -Anna-

  • Hihih, mä kyllä tykkäsin ihan hirveästi saada tietää kaikennäköistä. Kohokohta mulle oli ehdottomasti tuo sprintteri/maratoonari! :)

 • Tosi mielenkiintoinen postaus :) Tää pitää lukea vielä toiseenkin kertaan ja ihan ajatuksen kanssa silloinkin. Tuon testin tekeminen alkoi kyllä kiinnostaa entistä enemmän…

  • :) On kyllä todella mainio – ja sitten kun se ei lakkaa antamasta ikinä! Heille tulee koko ajan lisää kaikkia testattavia juttuja ja sinne päivittyy aina sitä mukaan nämäkin. Ja sitä voi löytää vaikka jonkun serkun jostain kaukaa! Aika huikeeta. :)

Kommentointi on suljettu.