Erbin pareesi

14.2.1984
 
Hartiat hyvin tiukassa ja oikea käsi eteenpäin ojentuneena lapsen syntyessä.
Tutkitaan vajaan vuorokauden iässä:
roikottaa oikeaa käsivarttaan, siis plexus brachialis-vaurio. Ranne nousee, 
puristusvoima melko hyvä, spontaania liikettä yli hartiatason
ei todeta. Solisluu sen sijaan tuntuu ehjältä. 
Käsi ns. Viljannon-asentoon, eli vaipalla sidottuna
kuten mitella-siteessä.
 
16.2.1984
 
Hermopunosvamma oikeassa kädessä ei ole vielä korjautunut,
rannekin näyttäisi pikkusen roikkuvan, kyynärtaive liikkuu,
mutta olkavarsi ei nouse hartiatasolle.
Kyseessä siis Erbin pareesi, josta voitte lukea enemmän esimerkiksi täältä.
Englanniksi mm. Wikipediasta: brachial plexus injury.
Ja kyllä, kyseessä on oma tarinani. Sain vihdoin tämän tiedon, mitä kaipasin jo kauan, ja josta pidin teitä jännityksessä. Se on siinä! Olen syntynyt Turun Heidekenissä ja koska kyseistä laitosta ei enää ole, piti selvitellä, että missäköhän ne paperit mahtavat olla. Soitin Tyksin potilasarkistoon, josta kerrottiin, että Turun Kaupunginsairaalasta nuo paperit löytyvät. Ne piti erikseen kirjeellä pyytää, tietyin tiedoin. Ja sieltä saapuivat. Miksi tämä sitten on millään lailla ajankohtainen ja miksi aloin näitä tietoja metsästää? Koska taannoin ihmettelin irtoilevaa lapaluuta ja ottamani kuvat selän toispuolisuudesta aiheutti sen verran ihmetystä, että mulle riitti. Kun vielä tajusin, että olen ollut hermokipuinen jo useamman vuoden, enkä tiedä edes miksi! Sain itkupotkuraivarin (tässäkin asiassa siis..) ja aloin selvittää, että mikä tämän voi aiheuttaa. Noita kuvia ja toispuolisuuksia tässä (kuvien oikea puoli on oikeastikin oikea):
En muista mistä tuo syntymävamma tuli mieleen kesken kaiken siinä googletellessa, mutta se iski ja kovin. Tiesin vain, että syntyessäni olin kokenut jonkin vamman, minkä seurauksena käteni oli ollut heti kantositeessä. Törmäsin Erbin pareesiin asiaa selvitellessäni ja yhtäkkiä opin, että ei se välttämättä olekaan vamma mikä vaikuttaa vain syntymähetkeen. Niitä on eri asteisia ja monille on käynyt paljon huonommin. Koko käsivarsi saattaa olla huomattavasti toista pienempi eikä se välttämättä nouse juuri yhtään tms. Samoin se saattaa alkaa vaivata vasta jossain kohtaa elämää, vaikka olisi siis ollut kolmekymmentäkin vuotta oireeton. Tunnistin äkkiä itseni niistä tarinoista ja oireista joista luin, ja siinä kyllä silmät kirkastuivat totaalisesti! Äidille laitoin heti viestiä, että oliko se tämä Erbin pareesi kun minulle syntymässä tuli ja näinhän se oli. Se, että kummalle puolelle tuo tapahtui, olikin kysymysmerkki. Äiti ei ihan satavarma ollut, vaikka muistelikin oikeaa. Asiaan piti saada silti varmuus. Siksi pyysin paperit sairaalasta.
Oikea olka ei nouse hartioita nostaessa.
Miksi tämä on sitten niin ihanaa? No hemmetti, mä sain nimen niin monelle ihmeelliselle asialle mun kehoni oikealla puolella, joista olen täälläkin kummastellut yhtä sun toista! Lisäksi olen niin satavarmasti tiennyt, että mulla on hermotuksessa jotain häikkää. Kun sain tämän vahvistuksen niin meillä hurrattiin! En olisi uskonut koskaan olevani näin iloinen saadessani tietää, että sain syntymässäni vamman, joka vaikuttaa edelleen vaikka mihin. Äkkiseltään kun listasin asioita, jotka vaivaavat oikeaa puolta ja joille en tiedä selitystä, sain kasaan hyvin nopeasti parisenkymmentä. Parhautta! Uskon, että tämä vamma selittää niistä suuren osan, ellei ihan kaikki. Niin yksilöllisiä vammoja nuo on, ettei voi tietää millä tavalla ne vaikuttavat eri ihmisiin, eli mitään yleislistaa ei ole olemassa. Riippuu vamman laajuudesta.
Arkistoista. :D Oikea olkapää tipahtaa pystypunnerruksissa.
Ehkä eniten olen täällä blogissa ihmetellyt oikean käden sormen turpoilua aivan kivuliaaksi asti, oikean lavan irtoamista treenissä, liikkeissä, joissa se pitäisi pitää aloillaan (ei ole kontrollia siihen), hermokipuja, erikokoisia hauiksia (oikea pienempi) ja väreilevääkin hauista. Oikea sekin. Tuohon väreilyyn ennenkin julkaistu video alla. Siihen koitin kovasti pyydellä selitystä, mutta en saanut. No nyt tiedetään miksi.
Etenkin kävelylenkkeihin liittyviä (oikean käden) sormien turvotuksia olen täällä myös valitellut monesti. Mitä pidempi lenkki, sitä kovempi kipu. Välillä joudun nostamaan käden rinnalle, jotta sormipakotus helpottaa. Lenkin päätteeksi kirjaan aina vihkooni kilometrit ja lenkin pituuden, ja tuo on yleensä todella haastavaa. Sormet (ja ranne) on niin turvotuksesta kylmettyneet ja tönköt, etten saa juuri kynää pidettyä kädessä. Menee jopa muutama tunti, ennen kuin lämpö palaa ranteeseen. Sormet onneksi vetreytyy siitä vähän nopeammin. Harvana päivänä ne silti on olematta turvoksissa. Tälläkin hetkellä on muutama sormi makkarana.
Taannoin kun aloitin venyttelyn parantaakseni ryhtiä, huomasin jännän jutun tehdessäni tiettyä venytystä (alla olevassa kuvassa viimeinen). Oikea olkapää ei anna periksi ollenkaan, vaan se ottaa vastaan ja kipeästi. Tuossa asennossa tuntuu, että kaksi luuta olisi vastakkain ja ehkä siellä välissäkin olisi jotain. Kipu on selkeä, eikä sitä voi pakottaa venymään, koska se ei jousta.
Listatakseni nuo kaikki mitkä saattavat olla tästä johtuvia edes välillisesti, joita kirjoitin silloin ylös kun asiasta ensimmäistä kertaa tulin tietoiseksi, löytyy alta.
– Hermokivut
– Niska-/hartia-/selkäjumit
– Trigger -kivut
– Erinäiset muut kivut oikealla
– Lapa irtoaa mm. penkillä treenatessa ja ihan arjessakin se pitää erityisesti asettaa selkänojaa vasten, tai muuten se törröttää
– Sormien turvotus, etenkin kävelylenkin jälkeen
– Käsi väsyy hyvin nopeasti esimerkiksi ruokaa laittaessa tai hampaita harjatessa, on lepuutettava tai tuettava toisella kädellä
– Öisin oikealla kyljellä nukkuessa käsi lähes poikkeuksetta puutuu tunnottomaksi
– Hermo kiristää kainalon alta kättä ylös viedessä
– Olkapää ei nouse/hartiaa ei saa ylös
– Mm. hooverin jälkeen lähtee lähes jokaisella kerralla kuulo oikealta
– Kaulalihakset jumissa
– Poski turvottelee
– Hauis on pienempi
– Hauista ei pysty pitämään jännityksessä ja siinä väreilee
– Pystypunnerruksessa olkapää tipahtaa
– Ryhdin vapauttaminen tipauttaa oikean olkapään eteen
– Hermokipua helpottaa käden nosto ylös ja niskan taakse (koska silloin hermokiristys lakkaa)
– Liikkuvuus oikealla heikompaa
– Venytys tangolla ei onnistu, koska sattuu ja liikerata on vajaa
– Kämmen ja sormet saattavat kipuilla ihan lusikan pitämisestä
– Ranne aristaa tietyissä tekemisissä
– Oikean käden kynnet kasvaa ihmeellisesti käppyrään
Vanhempi kuva, reilut vuosi sitten lapa oli noinkin irtonainen.
Näin. Nyt mun ei tarvitse enää ihmetellä mitään näitä, vaan noin todeta vaan, että koska Erbin pareesi.
Äiti sitä ihmetteli, että miten hän ei muista, että mitään hoito-ohjeita olisi annettu sairaalasta, että vammasta nyt luettuaan se olisi tarvinnut todennäköisesti pidempiaikaista hoitoa siteessä ja jumppaohjeita ja kaikkea sellaista. Jännä oli lukea toinen sairaalapapereiden raportti, mikä on päivätty edellistä myöhemmin:
20.2.1984
Vasemman käden hermovaurio on kovasti viikonvaihteen aikana korjaantunut, 
ranne nousee erittäin hyvin, puristusvoima kädessä hyvä. 
Olkavarsikin nousee pariin otteeseen hartiatason yläpuolelle.
Suositellaan neuvolalääkärin tarkastukseen kuukauden iässä plexus
brachialis -vaurion kontrolloimiseksi. Se näyttää kyllä allekirjoittaneen 
mielestä paranevan täysin.
 
No niin kai, jos ovat tutkineet siellä väärää kättä. :D Että hyvin liikkuu ja toimii! Heh. Tuota ei kuitenkaan voi tietää, että onko kyseessä vain vahingossa kirjoitettu väärin vai onko siellä joku moka käynyt ja siksi annettu puutteelliset ohjeet. Ihan niin paljon ei minulla ole mielenkiintoa, että selvittäisin tuon, jos sitä edes selville voisi saada. Nimi noissa papereissa tietysti on, mutta saa olla. :D
Semmonen tapaus. Löytyykö kohtalotovereita? Kiva kun voi olla toispuoleinen ihan luvan kanssa, eikä tartte asiaa enää ikinä kummastella. Olkoon toinen haba pienempi, väreilköön, hermokipuilkoon koko käsi!
Sillä näinhän sen kuuluukin olla.

Jokaisessa kuvassa siis kuvan oikea puoli on oikeastikin oikea.

12 vastausta artikkeliin ”Erbin pareesi”

 • Vautsi, mielenkiintoista ! Kaikkea sitä voi löytää menneisyydestään, kun alkaa penkomaan :) Hieno homma että sait tilanteeseen selvyyden.

  En nyt varsinaisesti ole kohtalotoveri, mutta minä oon aina ollut vähän vinossa – toinen jalkani on pari senttiä lyhyempi kuin toinen, eli skolioosi: kylkiluut ihan eri tasolla ja lonkka vinossa. Teininä oli kauheita alaselkäkipuja, ja lekuri sanoi että jos alkaa kovasti vaivaamaan, niin pitää hankkia toiseen kenkään pohjallinen/korkeampi korko..tms….
  Mutta eipä tässä mitään ongelmia ole tullut kun jaksaa liikkua; en tosin tiedä vaikuttaako treenaamiseen mitenkään, tai pitäisikö tehdä jotain ns. eri tavalla.

  • Hurjan mielenkiintoista tosiaan! Olen niin tottunut, että mulla on vaan kaikkea outoa eikä mihinkään mitään konkreettisia syitä, ikinä tiedetä mistä mikäkin johtuu. Nyt kerrankin nappasi ja miten moni oire selittyi samalla kertaa! :)

   Kiva tavallaan kuulla, että en ole ainoa toispuoleinen. :D Hyvä että oot hyvin pärjännyt, eikä ole tarvinnut tehdä asialle sen enempää mitään! Mulla on muuten myös kylkiluutoispuoleisuus! Itsellä toinen puoli (vasen) on paljon ulompana kuin toinen. Oisikohan tämäkin erbin pareesin oire, jos oikea on jäänyt kehittymättä normaalille tasolle ja on siksi sisempänä. En tiiä, ehkä. :) Ja itsekin olen miettinyt, että pitäisikö varoa jotenkin treenissä/hieroessa/venytellessä.. Sinänsä oireet on kyllä alkaneet aika pitkälti treenaamisen aloittamisen myötä. Päälle parikymmentä vuotta olin kokonaan kivuton ja pitkälti oireeton (tai sitten en vain tajunnut mitään :D). Mutta toisaalta sitten taas esim. tuo lapaluun siirrotus on nyt parempi kuin ennen, koska on lihaksia vähän sitä tukemassa. :)

 • Ooo, jännää! Siellähän on pengottu mysteereitä ihan urakalla, kun noin pitkän ajan takaa on tietoja kaiveltu. Itekin olen aika toispuoleinen, mutta skolioosia ja 7 mm lyhyempää oikeaa jalkaa kummempaa ei ole diagnosoitu. Oikea olkapää on mullakin alempana ja työntynyt eteen, mutta saan sen kyllä kovalla työllä pidettyä kontrollissa :)

  • Meinasinkin, että sä innostuisit! ;) Tätä oli kiva selvittää, kun sai oikein kunnolla tehdä töitä. :))
   Sullakin skolioosi, siihen olen paljon törmännyt näissä treeniblogipiireissä. Mukava on ollut kuulla, että yllättävän vähän se vaikuttaa mihinkään. :)

  • Mulla sama vaiva kun Mariliilla eli oikea olka alempana ja työntynyt eteen, vasen myös hieman. Fyssari teki kuntotsekkauksen (yksi tunti!!!) ja totesi,että johtuu yläselän heikoista lihaksista, en nyt muista oliko syvistä sellaisista. Eli kun sinne saa lihaa lisää niin ok. Mulla voimataso oikealla heikompi vaikka olen oikea kätinen, mutta johtunee oikean puolen vaivoista. Samoin joku kertoi, että toimistotyö vetää helposti olkapäät eteen ja voi toki olla toispuoleisesti kun toista kättä yleensä enempi käytetään :)

 • Wou! Hurjan jännittävää ja ihan varmasti myös helpottavaa! Mä en muuta osaa sanoa. Oon onnellinen, että oot saanut selityksen noille kaikille. <3 Pakko lukea tarkemmin tosta Erbin pareesista – ihan vaan sen vuoksi, että oppisin tuntemaan sut vielä paremmin, heh. :>

  • No eikö! :) Mä niin harvoin saan mitään nimiä tai syitä mun omituisuuksilleni, että tää on ihan superhieno juttu! :D Ihhihi, hirveän söpöä, että lueskelet mun toispuoleisuuteni syystä, jotta tuntisit mut vielä paremmin! :’) <3

 • Ooooo, en nyt lukenut ajatuksella koko kirjoitusta läpi, palaan siihen paremmalla ajalla mutta vitsit miten ajankohtainen aihe! Aloitin treenit vuosi sitten ja vaivoja alkoi tulla keväällä, osa ilmeni jo syksyllä muttei mitään kiputiloja vaan ihan erilaisia hassuja liikeratoja, joita sitten korjattiin ”jumppaohjeilla” fyssarin toimesta.

  No sit keväällä tuli vaivoja, vaivoja :( Toinen fyssari sit huomaskin vaikka mitä ns. virheitä mun kropassa ja noottia tuli että olin lähtenyt ilman ryhtikartoitusta treenaamaan. Tänään myös toinen fyssari pudisteli päätään kun kuuli miten alku pt-valmennuksessa oli lähtenyt. Eli alkukartoitus jäänyt tekemättä! Nyt saan siitä maksaa koska en tietenkään itse ole ammattilainen enkä osaa katsoa virheasentoja sillä silmällä.

  No, tarinani on TOSI pitkä, saisin siitä novellin. Nyt tästä alkaa ikään kuin uusi alku eli joudun opettelemaan kaiken alusta. Paljon oli ”vikoja” (korjattavissa joten ei ongelmaa sinänsä, harmi vaan että vaivoja ehti tulla jotka ois ollut vältettävissä) ja mm. mullakin toinen lapa liikkuu omia teitään ja lapatuet puuttuu kokonaan.

  Näin. Erittäin lyhyestä virsi kaunis.

 • ”Levoska näkee työssään päivittäin syvien lihasten heikkouksien seurauksia. Päänsäryt, käsien säteilyoireet, selkäkivut, olkapäävaivat ja jännetulehdukset ovat tyypillisiä ongelmia, jotka johtuvat siitä, että heikot syvät lihakset ovat muuttaneet ihmisen ryhtiä. Biomekaniikka ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla.”

  http://www.kaleva.fi/teemat/hyva-elama/syvat-lihakset-vaativat-loytamista/188694/

  Eli mulla tää, oon reenannu ”liiaksi” pinnallisia lihaksia ja syvät kaipaa lisätreeniä (vatsa+yläselkä). Listasi vaivoissa oli jotain tuttuja juttuja ja mullakin etenkin oikea lapa on ”eri näköinen” ja liikkuu eri tavalla kuin vasen.

  • Sattupas osuvasti sitten samanmoista aihetta!
   Varmaan tosiaan tuosta listasta löytyy yhteneväisyyksiä moneen eri juttuun, etenkin lihasepätasapainoasioihin ja erilaisten treenivirheiden seurauksiin. Hyvä homma, että säkin olet löytänyt selitystä vaivoillesi. :) Toivottavasti jossain kohtaa helpottaa myös!

 • Hei!
  Törmäsin blogiisi Erbin haulla. FB:ssä meitä erbejä on monta ja monen ikästä ryhmässä ”redy ry” tai https://www.facebook.com/groups/105814739447952/. Hurjan paljon tuttuja juttuja, mistä kirjoitit. Itse olen käynyt parilla erikoislääkärillä ja hermokipuihin löytyi selitys nivelrikosta, mutta löytyi myös apu.
  Tsemppiä!
  T:Lissu

  • Heippa hei Liisa! Kiitos fb -vinkistä, pitikin heti käydä heittämässä kutsua. :) Hieno homma, että siellä on hermokivut saatu kuriin! Ne on todella pirullisia kipuja ne. Itsellä onneksi on ollut nyt jo pidempi kivuton jakso, joka starttasi migreenien vuoksi vietetystä 11 -päivän totaalisesta lepojaksosta.
   Tsempit sinne myös! :)

Kommentointi on suljettu.