Rahkapostaus

Kaikki ovat varmaan tässä kohtaa suurimmaksi osaksi toipuneet painopostauksen aiheuttamista leuanloksahduksista ja vastaavista, niin voidaan palata taas ruokapostauksien kimppuun. :D Kiitos muuten kaikille kommentoijille. Keskustelu vei vieläkin pidemmälle kommenttikentässä ja koin tämän koko aiheen erittäin mielenkiintoiseksi.

Otsikon mukaiseen aiheeseen. Tuntuu, että iltapalarahkan sisältö senkun kasvaa koko ajan. Vuoden tai kahden päästä siinä on varmaan se rahka pienimmässä osassa, jos tällä menolla jatkuu! :’) Tässä tämän hetkinen sisältö:

Vasemmalta: kardemumma, kaneli (sitä ceylonia löytyy nyt meiltäkin), vaniljaproteiinijauhe, rahka itse, pensasmustikoita, Mandelmusia (100% mantelia, juoksevaa), vadelmia ja saksanpähkinöitä.

Tämä rakennetaan niin, että laitetaan ensiksi muovikulhoihin (meille molemmille siis erilliset) mustikat ja lisäksi vadelmia (tai muita pakastemarjoja). Mikroon sulamaan hetkeksi, pääasiassa minuutin – puolitoista. Tällä välin kipataan rahka kulhoon. Päälle noin teelusikallinen protskujauhetta, jota käytän siis ihan vaniljaisen maun vuoksi tässä, en suinkaan lisäproteiinin takia. Sitten kardemummaa ja kanelia. Ceylonin kaneliin on vielä tottuminen, kun on koko ikänsä syönyt peruskanelia ja tuntuukin, ettei tämä maistu kanelilta ollenkaan. :) Kivaa pehmeyttä se tuo! Marjoja tuskin tarvitsee sen enempää selitellä, kuin että nuo pensasmustikat ovat isoja ja huippumakeita. Maailman parhaita mustikoita! Mandelmusin bongasin alunperin Ainon blogista täältä ja laitoin silloin heti sitä Amazoinista tilaukseen. Sitä laitan rahkan sekaan ehkä teelusikallisen, antaa todella kivan pähkinäisen yleismaun tuohon. <3 Tässä vaiheessa on marjat jo kohmeisen sulaneita ja heitän ne sekaan. Seuraa armotonta veivaamista, että osa marjoista menee sen verran rikki, että rahka vaihtaa väriä. Osa jää kokonaisiksi. Perään murennetaan vielä reilu kourallinen saksanpähkinöitä, viimeiset sekoitukset ja sitten pääseekin taas taivaisiin hetkeksi. :’D

Onhan tossa jo värkkäämistä. Vuoden päästä menee varmaan koko touhuun jo tunteja. ”Kulta, kello on jo seitsemän, aletaanko valmistaa rahkaa että saadaan yhdeksältä sitä syötyä?” :’)

Pointtinahan mulla on tämän rahkan kanssa tankata yöksi proteiineja, jotta lihakset eivät kävisi itsensä kimppuun yön aikana. Syödään tämä aina noin puoli tuntia ennen nukkumaan menemistä. Maitoproteiini = imeytyy hitaasti, eli juuri sopiva yöksi. Pähkinät = rasvoja = hidastaa proteiinin imeytymistä entisestään.

Mitä te muut laitatte rahkanne sekaan? Ihan vaan lisävinkkejä kaipailen, kun ei vielä ole tarpeeksi aineksia.. Eiku.. :D

17 vastausta artikkeliin ”Rahkapostaus”

  • Kuulostaa herkulliselta (ja aikaa vievältä) tuo kokonaisuus. Jossain määrin käytän kanssa marjoja, mutta kiivi on ihanan raikasta ja herkullista rahkassa. Toki marjat ovat kuitupitoisempia sekä vitamiinipitoisuudeltaan optimaalisempia.

    Käytät paljon saksanpähkinää, miksi juuri sitä? Käytätkö muista pähkinöitä?

    • Olen kanssa miettinyt, että hedelmät tuonne sekaan olisi ihania, mutta ne säästän päivälle, yöksi kun kroppa ei niitä niin hirvittävästi kaipaa. Joskus päivällä tulee syötyä rahka välipalaksi, harvoin tosin, mutta silloin heitän sekaan vaikka banaania.

      Käytän paljon saksanpähkinää, pääasiassa sitä. Lisäksi manteleita, mutta huomattavasti vähemmän. Saksanpähkinä on ymmärtääkseni ravintoarvoiltaan paras (joskus jostain lukenut) ja tiedän siitä, että saan päivittäiset omegat keskimäärin tuosta kourallisesta nimenomaan saksanpähkinää. Muiden omega-sisältöihin en ole näin vahvasti perehtynyt, sillä lisäksi saksanpähkinä on valtavan hyvää. Ja vielä senkin lisäksi, meidän pihalla kasvaa saksanpähkinäpuu, josta niiden kypsyttyä pääsee poimimaan niitä eikä tarvitse kaupasta ostaa! :)

  • Mandelmus on niiiiiiin taivaallista *drool* ! Se, jos mikä on herkkua :)
    Mulla kun on taipumusta siihen ahmintaan, niin en vaan valitettavasti ”uskalla” kovin usein ostaa tota purkkia, koska se menee sitten kerralla kaikki :/

    Oma illan rahkaherkku (tai välipala) koostuu rahkasta, lorauksesta luonnon jugurttia, suklaan makuisesta proteiinijauheesta (sama syy kuin sinulla), ceylon kanelista, paahdetuista ja pilkotuista manteleista, parapähkinöistä ja saksanpähkinöistä ja kun uskallan ostaa niin Mandelmusia ehdottomasti joukkoon. Joskus mukaan eksyy myös raejuustoa ja vattuja -I know, i’m weird haha :D

    Mun oudoista makumieltymyksistä kertoo varmaan myös se, että musta on aivan sairaan hyvää, kun levittää tota Mandelmusia kaalinlehdille! Mä kun en syö leipää, niin mietin, että minkäs päälle tota levittelis ja bongasin jääkaapista kaalin. Pakkohan sitä oli kokeilla ja ai, että! Taivaallista :D

    -A

    • Se on kyllä todella hyvää tavaraa! Olen tässä koittanut fiilistellä, että mikä siitä mausta tulee mieleen, mutten ole keksinyt vielä. Manteli ehkä? :D

      Sun rahkaherkku kuulostaa pääpiirteittäin samanlaiselta kuin mun. :) En oo koskaan kokeillut raejuustoa sinne sekaan, tarvii varmaan joskus kokeilla. Jos uskallan, ettei siitäkin jää yksi vakiolisä tuonne sekaan. :D

      Mandelmusia kaalinlehdellä. :’D En osaa edes kuvitella miltä se maistuisi! Itse vähän himoitsin dippaavani banaania suoraan purkkiin, kun Aino tuolla blogissaan vihjaisi sen olevan hyvä yhdistelmä. :P Tuo tavara on itselle vielä niin uusi tuttavuus, että en vielä tiedäkään mihin kaikkialle sitä tulee päätymään. Veikkaan, että lopulta vähän sinne sun tänne.. :’)

    • Kyllä, Mandelmus (=mantelitahna, mantelivoi) pelittää aivan loistavasti banaanin kanssa. Sairaan hyvää :)

      Ja kyllä, suoraan purkkiin dippailu on suositeltavaa, lähes pakollista :’D Dippailin sinne myös niitä kaalin paloja. Hyvin sai kaavittua viimeisetkin rippeet purkin pohjalta! Vaikka kuullostaa aika HC meiningiltä, niin yllytän sua kokeilemaan ;)

      Onhan selleri ja peanut butterkin ihan yleinen yhdistelmä. Itse vaan inhoan selleriä, niin toi ei kyllä houkuta yhtään… Kehitin sitten ton oman kaali + mantelivoi -combon ihan vahingon kautta, heh.

      -A

    • Haha :D Kuulostaa kyllä aika HC:ltä tuo kaalin dippaaminen tuon kanssa. :D Mutta kuka tietää, joskus tulee outoja mielitekoja, mullekin! ;)

      Ihan mantelivoista tuo ei taida mennä, jo koostumuskin on sellainen erittäin juokseva, toisin kuin esimerkiksi peanut butterin tönkömpi koostumus, jota voi hyvin levittää veitsen avulla leivälle. ’Mus’ sana taitaa viitata enemmän soseeseen? Sellaiseksi tuon ehkä eniten miellänkin, kun on tosiaan hyvinkin juoksevaa. Vetistä jopa. Superherkku kaikin puolin, kun ei ole mitään suolaa tai sokeria lisäilty, vaan ihan 100% mantelia. <3 Mahtava uusi löytö!

    • Ai kauheeta, kun mä nyt spämmään sun blogia, mutta tuli mieleen, että sähän ostat joskus proteiinipatukoita?
      Mä väännän omat patukat mm. juuri tosta Mandelmusista! Kun patukat tekee itse, niin tietää tasan tarkkaan, mitä niissä on, eikä ne oo täyttä lisäaineita, keinotekoisia makeutusaineita yms. Tulee myös halvemmaksi!

      Mun omassa reseptikehitelmässä ei ole kuin viittä ainetta. Määriä en oo koskaan mitannut, vaan fiilispohjalta mennään.
      Suklaa-manteliprotsupatukat:

      – Pieni purkki mantelivoita (lämmitä hieman, jotta tulee juoksevampaa),
      – ripaus kanelia
      – Suklaanmakuista proteiinijauhetta (tai mistä mausta itse tykkää ja sopii mantelivoin kanssa. Lisätään niin kauan kunnes koostumus muistuttaa murutaikinaa)
      – vähän rahkaa tai kreikkalaista jugurttia notkistamaan ”murutaikinaa” ja sitomaan aineet yhteen (tulee aika tahmaista ja tarttuvaa)
      – manteli/pähkinämurskaa (pyörittele patukat siinä)
      –> pakkaseen (tai jääkaappiin) kovettumaan
      Nauti!

      Tosta voi vääntää vaikka mitä variaatioita. Vaihtaa proteiinijauheen makua ja kieritellä patukat vaikka kookoshiutaleissa, jos niistä pitää. Mielikuvitus on rajana! ..ja omat makutottumukset :)

      -A

    • Joo, samaa Mandelmusia olen ostanut Kampin Ruohonjuurikaupasta. Sisältää tosiaan vain ja ainoastaan mantelia. Myydään kuitenkin muiden ”pähkinävoiden” kanssa samassa hyllyssä, joten usein kutsun sitä mantelivoiksi, vaikkei se koostumukseltaan voita muistutakaan :)

      Myös ”aito” luomu maapähkinävoi on juoksevampaa kuin ”perinteiset” pähkinävoit, koska niissa ei ole muuta kuin 100% maapähkinää. Normikaupoista löytyvissä ”perinteisissä” peanut buttereissa on pähkinän lisäksi, suolaa, sokeria ja partially hydrogenated vegetable oilia, joka siis aiheuttaa sen kiinteän koostumuksen (öljyä ei muodostu PB:n pinnalle).

      Veikkaan, että manteleista tehty ”voi” on siksi juoksevampaa kuin esim. tuo luomu PB tai cashew”voi”, koska manteleissa on enemmän rasvaa kuin maapähkinöissä.

      Noh, samapa se miksi sitä nimittää, nannaa on! Terveellistä 100% mantelia :D

      -A

    • Saa spämmätä kun kerran asiaa on :D

      Nuo kotitekoiset protskupatukat kuulostaa kyllä hyvälle! Tällä hetkellä meillä ei vaan ole tarvetta alkaa itse pakertaa, kun ollaan löydetty ihan oikeasti terveellisiä patukoita, joita tilaillaan merten takaa laatikkokaupalla. :D Meidän taloudessa meneekin niitä pääsääntöisesti kaksi päivässä, joskus kolme tai neljä. Nämä kyseiset ovat loistavien ravintoarvojensa lisäksi vielä ihan tajuttoman herkullisia. Ah, kohta on kello sen verran että syön yhden. :D Jiihaa! Yksi päivän lempihetkistä! :D

      Mutta muutenhan voisi itsekin joskus tehdä ja kokeilla, vaikkei sen suurempaa tarvetta olisikaan!

  • Nam! <3 Mun on pakko käydä ostamassa tuota mandelmusia! Kuulosti jotenki tosi herkulliselta lisältä rahkaan!!

    Mä en oikeestaan mitään ihmeempiä lisäile rahkaan. Pinjansiemenet on ehkä sellanen, mitä laitan aina mukaan joka paikkaan! ;D
    Ja kun niissä on vielä hyvän maun lisäksi hyviä rasvoja, proteiinia, magnesiumia, e-vitamiinia ym. Nam!

  • Heips, mulla lähtee rahkan sekaan myös kaikenmoiset marjat, karviainen ( ihanaa ) mustaherukat, mansikka, mustikka ja lakka. Lakka on muuten sopii saksanpähkinän kanssa kun muumit laaksoon. Älä kysy paljon olen torilla upottanut rahaa tänäkesänä marjoihin!!
    Uutena naminami tuttavuutena on Luomuviljelty Härkäpapurouhe (esikypsennetty ) joka antaa ihanan hieman makean pähkinäisen maun, ja se sisältää paaaljon valkuaisaineita. Sain vinkin eräältä ravitsemusterapeutilta. Sitähän sitten oli lähdettävä luomkaupasta hakemaan. 10e kilo, ei edes paha.
    Samaa rouhetta sekoitan myös aamupuuroon, mutta sen keitän ensin pehmeäksi.
    Protsku jauheita en ole oppinut vielä sekoittelemaan rahkaan, muuten kun smoothien kanssa niin että lisään blenderiin rahkaa ja aina alpro soijamaitoa, se taas antaa kivan hiukan vaniljaisen maun.
    Mutta toi vaniljaprotsku jauhe alkaa himottamaan kun sä siitä puhut, pitäisikin löytää joku hyvä, missä ei ole makeutusaineita kauheasti. Tän hetkinen palkkarikin oli hakusessa kauan ennen kun löysin hyvän tarpeeksi protsku pitoisen ja pelkästään sukraloosilla makeutetun jossa ei ole muuta keinotekoista makeutta.
    -Heidi

    • Voi että. Minäkin tahtoisin kokeilla lakkaa! En ole missään täällä nähnyt myytävän lakkaa, liekö sitä sitten missään onkaan saatavilla. :O Sun rahkasi kuulostaa kyllä herkulliselta!

      Vaikeaa se tosiaan on löytää proteiinivalmisteista mahdollisimman puhdasta. :/ Suuren työn takana oli tämä meidän nykyinenkin, eikä sekään ole lähelläkään ihanteellinen. Uskon kuitenkin, että stevian käyttö makeutusaineena leviää suhteellisen nopeasti ja siihen siirryn kyllä heti, kun ne kaikki muutkin kriteerit osuisivat kohdilleen!

  • Mä oon niin laiska et jaksa iltarahkaan laittaa vain maapähkinävoita. Tosin nykyään taidan syödä kyllä maapähkinävoita rahkalla, eikä toisinpäin.. ;D Pitää vähän koittaa rajottaa. Mut ku se on vaan niin hyvää! Yritin tota mandelmusia metsästää kaupasta, mut tottakai se oli loppu, höh.

    • Oot sitten tehnyt rahkastasi jotain überherkkua siis.. :D Tai überherkusta rahkapitoista..? :D Toivottavasti mandelmusia vielä jostain löydät! Mielestäni sitä ei tarvitse hirveästi laittaa, vaan tuo t-lusikallinen riittää tuomaan maun jo siihen. Tosin, mistä sitten kukin tykkää.. Mä tykkään pähkinän vivahteesta ja supermarjaisesta mausta!

  • Mandelmus kuulostaa tosi hyvältä! :P Mä oon vasta hiljattain tutustunut ja ihastunut maapähkinävoihin, joten mantelilevite uppois varmaan vähintään yhtä hyvin. Laitan rahkaan erilaisia hedelmiä (banaanityttö olen, mutta päärynä, viinirypäleet, ananas ja omenakin toimii), marjoja (vadelmat ja mustikat <3), joskus macaa tai marjajauhemixiä, kaakaonibsejä, pähkinöitä/manteleita kokonaisina tai rouheena, jogurttia tekemään seoksesta juoksevampaa… Hmm. Joo, siinä kaikki. :) Erimoisia yhdistelmiä, en yleensä mitään kovin monimutkaista. Ja raakanakin oon vetänyt. Nyt alkoi tehdä sikana mieli rahkaa!

    • Mandelmus oli hyvää! Täällä Skotlannissa sitä ei enää ole ollut saatavilla, mutta onneksi ihan yhtä hyvää, ellei parempaa, on löytynyt tilalle. ;) Mä en olekaan koskaan käyttänyt maapähkinävoita, niin siihen en osaa verrata. Rahka tosiaan on mahtava tuote, kun sitä voi varioida miljoonalla eri tavalla! Vähän vain kirpaisee tämä brittiläisen rahkan hinta (n. 1.10e) verrattuna Saksan rahkan hintoihin (n. 0.30e).. :/

Kommentointi on suljettu.